Στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου, μίλησε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής επικρατείας του Ποταμιού, Παναγιώτης Καρκατσούλης.
Στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του μίνι φορολογικού νομοσχέδιου, μίλησε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής επικρατείας του Ποταμιού, Παναγιώτης Καρκατσούλης. Ο κ. Καρκατσούλης, τόνισε ότι η ανικανότητα της κυβέρνησης να οργανώσει τη δουλειά της σωστά και να προτείνει νομοθετικές λύσεις για τα γνωστά εδώ και καιρό προβλήματα εγκαίρως, φαίνεται στο σύνολο του νομοθετικού της έργου μέχρι τώρα: Πάνω από τα μισά νομοσχέδια – το 55% - έχουν συζητηθεί στη Βουλή ήρθαν με κάποια επείγουσα διαδικασία. Η απουσία νομοθετικού προγραμματισμού, δεν αιφνιδιάζει μόνο τη Βουλή, αλλά κυρίως επιβαρύνει με διοικητικό φόρτο τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που καλούνται να συμμορφωθούν με ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη φορολογία, λίγες μόλις ημέρες πριν να εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, δεν στάθηκε, όμως, μόνο στην κριτική των νομοθετικών πρακτικών της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε σε καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι οι «κοινές ημερομηνίες έναρξης ισχύος νομοθεσίας για επιχειρήσεις» - common commencement days. Η Μ.Βρετανία, για παράδειγμα, σημείωσε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, υπολόγισε πως ελάφρυνε την βρετανική οικονομία από διοικητικό βάρος ύψους 868εκ ευρώ, μόνο και μόνο εφαρμόζοντας αυτή την αρχή: Κάθε νομοθετική ρύθμιση που αφορά επιχειρήσεις, οποτεδήποτε κι αν έχει εγκριθεί από τη βουλή, θα έχει έναρξη ισχύος μόνο δύο φορές τον χρόνο – την 6η Απριλίου και την 1η Οκτωβρίου.
*Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι βουλευτής Επικρατείας
16 Ιουνίου 2015