19 Ιουνίου, 2015

Να αντικρύσουμε το τέρας στον καθρέφτη της κοινωνίας μας

«Να αντικρύσουμε το τέρας στον καθρέφτη της κοινωνίας μας» πρότεινε από το βήμα της Βουλής ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Νίκος Ορφανός (Β Πειραιά), κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσε η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέμα της ενδοσχολικής βίας.

«Να αντικρύσουμε το τέρας στον καθρέφτη της κοινωνίας μας» πρότεινε από το βήμα της Βουλής ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Νίκος Ορφανός (Β Πειραιά), κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσε η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέμα της ενδοσχολικής βίας.

Ο κος Ορφανός, ανέφερε πως είναι αναγκαία μια συζήτηση επί της ουσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Ποτάμι έχει εντοπίσει εδώ και πολύ καιρό την έλλειψη πολιτικών πρόληψης της ενδοσχολικής βίας και σ’ αυτή τη λογική προτείναμε – πριν από δύο μήνες- μια κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων. Εκεί θα συζητούσαμε επί της ουσίας και από την αρχή, ακούγοντας φορείς, ειδικούς επιστήμονες και ψυχολόγους. Θα θέταμε τις βάσεις ενός συγκεκριμένου σχεδίου. Δεν εισακουστήκαμε δυστυχώς.»

Προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος. Εκεί βρίσκεται το κλειδί, τόνισε: «Τι σχολεία θέλουμε; Τι Δημοτικά; Τι Γυμνάσια; Τι Λύκεια; Τι Πανεπιστήμια; Τι θέλουμε να μαθαίνουν οι μαθητές στην πρωτοβάθμια; Τι να έχουν μάθει στη δευτεροβάθμια; Τι εφόδια να έχουν στην αποφοίτηση από το Πανεπιστήμιο; Και πάνω από όλα, τι πολίτες να είναι; Να έχουν εκπαίδευση με δημοκρατικά ιδεώδη, ναι, αλλά τι αγωγή να αποκτούν; Τι ήθος; Τι συμπεριφορά; Όταν μιλάμε για ενδοσχολική βία μιλάμε για βία που πρέπει να λυθεί, ν’ αντιμετωπιστεί και να προληφθεί μέσα στη σχολική κοινότητα…. Πρέπει να πάψουμε να κάνουμε ότι δε βλέπουμε την προβληματική μας εκπαιδευτική διαδικασία. Να σταθούμε με γενναιότητα και χωρίς στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις απέναντι στη μέχρι τώρα αποτυχία μας.»

Αναφερόμενος στα μέτρα που απαιτούνται για την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας ο κος Ορφανός είπε χαρακτηριστικά: «Καταπολέμηση των βίαιων συμπεριφορών στα σχολεία σημαίνει καταπολέμηση κάθε αποκλεισμού. Σημαίνει αποδοχή της διαφορετικότητας. Σημαίνει βοήθεια στα παιδιά που υστερούν, που δυσκολεύονται, που αντιμετωπίζουν οικογενειακές αντιξοότητες, που έρχονται από μια άλλη χώρα, που έχουν τραύματα ενός άλλου κόσμου, που έχουν διαφορετικό χρώμα, ύψος, διάπλαση, ικανότητες, αντιλήψεις, τρόπο σκέψης και συνήθειες. Καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας, σημαίνει επίσης επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Σημαίνει τη δημιουργία πλατφόρμας επικοινωνίας με ειδικούς για τον εντοπισμό κάθε δυσλειτουργίας. Σημαίνει συμβουλευτική. Σημαίνει παιδοψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Τόσες σχολές Ψυχολογίας, καιρός δεν είναι να διοχετεύσουμε τους Έλληνες ψυχολόγους εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητοι;Τέλος, σημαίνει υποχρεωτική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας. Σημαίνει καμία ανοχή στην αδιαφορία.»

Κλείνοντας ο Βουλευτής του Ποταμιού πρότεινε στον Υπουργό να σταματήσει να ψάχνει για αφηρημένες δράσεις κατά της ενδοσχολικής βίας και να εισάγει τη θεατρική αγωγή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η καλλιτεχνική εκπαίδευση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα σχολείο χαράς: «Ναι, τα χαρούμενα παιδιά δεν χτυπάνε, δεν προσβάλουν, δεν κακοποιούν».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

[youtube id="R0bEUhaV6iY"]

*Ο Νίκος Ορφανός είναι βουλευτής Β' Πειραιά

19 Ιουνίου 2015

Σχετικά