9 Φεβρουαρίου, 2015

Μην παίζετε κορώνα - γράμματα την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας

Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Παρακολουθήσαμε από τον Πρωθυπουργό και παρακολουθούμε από Κυβερνητικούς Βουλευτές και Υπουργούς, τις πιο κρίσιμες ίσως προγραμματικές δηλώσεις των τελευταίων χρόνων.

Δηλώσεις που παρακολουθούν μαζί με μας και στο εξωτερικό.

Δηλώσεις που θα δημιουργήσουν συνθήκες εξόδου από το διαφαινόμενο αδιέξοδο, ή θα επιτείνουν την σύγκρουση.

Δηλώσεις που ελπίζουμε να σβήσουν την κακοφωνία των προηγούμενων ημερών.

Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια για καθυστερήσεις και πολυφωνίες για αναποφασιστικότητα ή αναβλητικότητα.

Σας καλούμε να ξεκινήσετε την δουλειά άμεσα και με ορμή και το Ποτάμι θα είναι εδώ να στηρίξει ό,τι σωστό προωθείτε χωρίς αντιπολιτευτικό ζήλο, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, λάθη που και εσείς διαπράξατε ως αντιπολίτευση.

Θα είμαστε εδώ όμως και για να σας υποβάλουμε στην βάσανο της γόνιμης κριτικής όταν αντιμετωπίζετε τα πράγματα με επιπολαιότητα, όταν δεν προωθείτε πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Παρακολουθώντας το κυβερνητικό έργο συστηματικά, κρίνοντας τις δράσεις σας σε σχέση με τις εξαγγελίες σας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Τι είδαμε αυτές τις πρώτες μέρες από την κυβέρνηση; Είδαμε μια διάθεση σκληρής διαπραγμάτευσης. Διάθεση που έθεσε όλους σε κατάσταση επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής τους θέσης. Αυτό ήταν καλό.

Τα καλά έφτασαν ως εκεί όμως.

Μετά αρχίσαμε να τρέχουμε για να μαζέψουμε τις υπερβολές μας. Ξεκίνησαν τα ταξίδια. Το αρχικό λάθος να ξεκινήσουμε από χώρα εκτός του Ευρώ ευτυχώς διορθώθηκε. Όμως ποια ήταν τα αποτελέσματα; Αν υπήρξαν κάποια ήταν μάλλον άδηλα ή σε επίπεδο προσωπικών σχέσεων. Δεν τα μειώνω· οι προσωπικές σχέσεις πρέπει να υπάρχουν και να χτίζονται, όμως δεν φτάνει αυτό.

Η χώρα χρειάζεται αποτελέσματα άμεσα. Ο χρόνος τελειώνει. Η ρευστότητα στην οικονομία είναι μικρή με τις επιχειρήσεις να ασφυκτιούν για κεφάλαια. Τα ταμεία του κράτους οριακά γιατί καλλιεργήθηκε από εσάς η κουλτούρα της μη πληρωμής. Ο πρωθυπουργός πριν τις εκλογές δήλωνε πως δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ και χθες κάλεσε τους πολίτες να το κάνουν.

Δεν πιστεύω και για αυτό να φταίνε οι άλλοι;

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Τι ακούσαμε χθες και τι ακούμε όλη μέρα σήμερα; Μια κυβέρνηση ξεχασμένη στον προεκλογικό αγώνα.

Αντιφάσεις, ασάφειες, ευχολόγια, οπισθοδρομήσεις.

Τα τέσσερα τα ζύγιασαν θα έλεγε το Ηπειρώτικο – τυχαίο; –, μα δεν ξέρω πιο είναι βαρύτερο.

Ο πρωθυπουργός μας είπε και πως είναι έτοιμος από καιρό με θαρραλέο πρόγραμμα που μπορεί «αύριο να το συμφωνήσει» αλλά και πως η προηγούμενη κυβέρνηση τού έβαλε το μαχαίρι στον λαιμό με το να ζητήσει παράταση του μνημονίου μόνο για δυο μήνες.

Ας αποφασίσει τι από τα δύο ισχύει. Ή ήθελε παράταση του μνημονίου ή μπορεί να απαλλαγεί από αυτό αμέσως. Άθελά του όμως μας αποκάλυψε τι ήθελε: Να παραταθεί το μνημόνιο.

Απλώς να μην το κάνει αυτός.

Μιλάτε για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και αυτό είναι κοντά στις θέσεις μας για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας.

Εμείς στηρίζουμε την ενίσχυση του σχισμένου κοινωνικού διχτυού προστασίας, όμως την στηρίζουμε με ενεργητικές πολιτικές πρόληψης, όχι πρόγραμμα στήριξης ΜΚΟ της Εκκλησίας. Μια κυβέρνηση υποτίθεται της Αριστεράς αντί να προχωρήσει στον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας αναλαμβάνει τον ρόλο της.

Και όλα αυτά χωρίς να έχουμε αίσθηση του κόστους.

Ένα παράδειγμα αρκεί. Ακούμε για το μέτρο της επαναφοράς του αφορολόγητου των €12.000. Το κόστος είναι €2,4 δις. Όλο σχεδόν το πλεόνασμα! Ή δυο φορές το ΕΕΕ για 800 χιλιάδες συμπολίτες μας. Βρήκατε παράλληλα με τι θα αντικαταστήσετε αυτά τα 2,4 δις που θα λείπουν από τον προυπολογισμό; Μήπως με αύξηση των φόρων; Θα πάμε στο 60% μέγιστο συντελεστή; Πείτε το καθαρά επιτέλους! Ο Ελληνικός λαός δεν δικαιούται καθαρές κουβέντες;

Αντί για αυτό τι ακούσαμε; Τα συνηθισμένα ευχολόγια: Πολιτική βούληση για πάταξη της φοροδιαφυγής, εντατικοποίηση των ελέγχων, εξάντληση των λιστών κτλ. κτλ. Μακάρι να υπάρξει. Όμως μια κυβέρνηση που επαγγελόταν την μείωση του αριθμού των Υπουργείων και δεν κατήργησε ούτε ένα, δεν μας δίνει ελπίδες πως θα νικήσει τους λαθρέμπορους όπως μας είπε ο Υπουργός κ. Μάρδας.

Ιδέες χιλιοειπωμένες με τις οποίες πολλοί μεταρρυθμιστές ήτανε νιοι και γέρασαν. Ιδέες χωρίς καινοτομία.

Που είναι λοιπόν οι μεταρρυθμίσεις που το Ποτάμι έχει πει πως θα στηρίξει; Πως θα έρθει η ανάπτυξη για να επιτρέψει την υλοποίηση των πολιτικών σας; Με ευχές;

Υπάρχει σχέδιο για την ανάπτυξη των εξαγωγών; Αν υπάρχει, δεν το ακούσαμε. Μπορούμε να ξεφύγουμε από την κρίση διατηρώντας την τελευταία θέση της εξαγωγικής επίδοσης στην Ευρώπη; Που βρίσκεται ο κατακαϋμένος ιδιωτικός τομέας στην σκέψη σας; Θα σας πω: Πουθενά.

Μήπως θα αναπτυχθούμε με τους υδρογονάνθρακες που παρόλο που δεν βρέθηκε σοβαρός επενδυτής στον πρόσφατο διαγωνισμό, θα στηρίξουν τα χρεωκοπημένα συνταξιοδοτικά ταμεία;

Είμαστε χωρίς δημόσιο τομέα και ως εκ τούτου, έχουμε διαλύσει και την ιδιωτική οικονομία. Πεθαίνουν οι νοικοκυραίοι καθημερινά και επιβιώνουν οι λαθρέμποροι, οι φοροφυγάδες, οι κατσαπλιάδες.

Δεν είδαμε πουθενά εξαγγελία για αξιοκρατικές επιλογές στους επικεφαλής των υπηρεσιών, για θητείες εκτός εκλογικού κύκλου. Τι θα έχουμε αντ’ αυτού; Αλλαγή φρουράς στους κομματικούς στρατούς; Μακάρι να κάνουμε λάθος.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης,

Δεν είστε στην αντιπολίτευση πια. Κάποιος πρέπει να σας το πει. Ίσως να μην σας αφήνει η μέθη της νίκης να συνέλθετε. Η αντιπολίτευση έχει προνόμια. Μπορείτε να μιλάτε με μέρος της κοινωνίας, να εκπροσωπείτε όποιους νομίζετε. Όμως όταν κυβερνάτε, κυβερνάτε στο όνομα όλων των Ελλήνων, και των εργαζομένων και των εργοδοτών και των συνταξιούχων και των νέων ανέργων και των δημοσίων και των ιδιωτικών υπαλλήλων. Και πρέπει να δίνετε λύσεις για όλους. Με πνεύμα δικαιοσύνης και γνώμονα την αποτελεσματικότητα.

Έχει και άλλο ένα μειονέκτημα να είστε κυβέρνηση. Τα νούμερά σας (τα έσοδα με τα έξοδα) πρέπει να ισοσκελίζουν. Σας ακούσαμε στην προεκλογική περίοδο να λέτε ό,τι θέλετε χωρίς κόστος. Τώρα δεν γίνεται αυτό.

Τη μια μιλάτε για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, την άλλη για πρωτογενώς ισοσκελισμένους, την τρίτη για μικρά πλεονάσματα.

Αρχίζω να αναρωτιέμαι αν καταλαβαίνετε τις διαφορές.

Δεν θέλω να μηδενίζω όμως. Βλέπουμε ήδη κάποια βήματα «στροφής στον ρεαλισμό» ιδιαίτερα από τον Υπουργό Οικονομικών. Μακάρι να δούμε και άλλα. Ακούσαμε για παράδειγμα ετούτο: συμφωνεί με το 70% των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου.

Τι άλλο μας είπε ο Υπουργός Οικονομικών; Πως θα αλλάξει το όνομα του προγράμματος και θα το πει Γέφυρα. Δεν μας πειράζει αυτό. Μας είπε πως δεν θα έχει τρόικα, θα έχει τον ΟΟΣΑ για μεταρρυθμίσεις. Αυτοί δεν είναι υπάλληλοι; Η εργαλειοθήκη που τόσο αντιπαλέψατε δεν ήταν του ΟΟΣΑ;

Καταλαβαίνουμε την αγωνία σας να κρύψετε το γεγονός πως το σχέδιο, το έτοιμο από καιρό, περιστρέφεται γύρω από τα ίδια και τα ίδια. Δεν μας ενδιαφέρει όμως αυτό. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν αλλαγές προς όφελος της χώρας και μεταρρυθμίσεις προς όφελος του λαού.

Κύριες και κύριοι Βουλευτές,

Ακούσαμε τόσες εξαγγελίες από το στόμα του Πρωθυπουργού και δεν ακούσαμε μια κουβέντα για ένα σωστό μέτρο, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Εμείς θεωρούμε απαραίτητη την άμεση εφαρμογή του όπως αναλυτικά το ανέπτυξε η συνάδελφός μου Αντιγόνη Λυμπεράκη το πρωί.

Προσέξτε. Επαγγέλεστε το νέο. Μην επαναφέρετε το παλαιό.

Ένα τελευταίο παράδειγμα.

Μας είπατε για το περιουσιολόγιο. Ακούμε διάφορα ευτράπελα που τα έχουμε ξανακούσει. Πως θα υπάρξει δήλωση και αν δεν δηλωθεί η περιουσία θα κατάσχεται. Εκτός των πρακτικών προβλημάτων της κατάσχεσης σε χώρες του εξωτερικού, δεν υπάρχει κανένας συνταγματολόγος ανάμεσα σε όσους σας συμβουλεύουν;

Μπορεί μια έλλειψη σε μια δήλωση να καταργήσει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας; Θα υπάρξει δικαστής που αξίζει τον τίτλο που φέρει και θα δεχτεί τον νόμο ως σύμφωνο με το Σύνταγμα; Και το Ευρωπαϊκό δικαστήριο τι θα πει;

Χρειάζεται σοβαρότητα σε τέτοιου είδους ζητήματα.

Θέλετε περιουσιολόγιο;

- Ολοκληρώστε το κτηματολόγιο. Χωρίς αυτό τι έχετε; Ελάχιστα. Φέρτε νομοθεσία επιτάχυνσης και θα τη στηρίξουμε.
- Ενεργοποιείστε το μητρώο σκαφών· ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση
- Εμβαθύνετε τις διασυνδέσεις με Τράπεζες, αποθετήριο, χρηματιστήριο κτλ.

Έτσι θα αποκτήσουμε περιουσιολόγιο, όχι με παχιά λόγια.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Η κρίση θέλει τόλμη. Θέλει ιδέες, θάρρος και αποτελεσματικότητα.

Τα περιμένουμε από την κυβέρνηση· όχι, τα απαιτούμε.

Και αυτό για δυο λόγους. Γιατί δεν θα έχει εύκολα άλλη ευκαιρία η χώρα μας αν αυτή κατασπαταληθεί αλλά και γιατί αυτή η κυβέρνηση εκβίασε τις εκλογές στο όνομα μιας νέας συμφωνίας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Ο Ελληνικός λαός, έδωσε τριπλή εντολή στην Κυβέρνηση:

Πρώτον, να διαπραγματευτεί σκληρά. Καλώς ή κακώς πίστεψε πως αυτό δεν γινόταν στο παρελθόν.

Δεύτερον, εντίμως να πάρει το καλύτερο για την χώρα αποτέλεσμα, μέσα στο υπάρχον πλαίσιο.

Τρίτον, να μην βγει εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ.

Αυτά έχει να κάνει η κυβέρνηση. Ανεξαρτήτως προγραμμάτων και ανέφικτων εξαγγελιών.

Το Ποτάμι, η τρίτη δημοκρατική δύναμη του Κοινοβουλίου είναι εδώ για να στηρίξει την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Μην την παίξετε κορώνα γράμματα.

Το Ποτάμι πρότεινε ήδη από την ίδρυσή του τρία πράγματα:
Άμεση συμφωνία με ελάχιστα προαπαιτούμενα από την μεριά μας, ώστε να μην μείνει ξεκρέμαστη η χώρα και η οικονομία μετά το τέλος Φεβρουαρίου
Συμφωνία για τέλος της λιτότητας με μικρά πρωτογενή πλεονάσματα, μείωση των τόκων και διευθέτηση του χρέους
Εθνικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο – πραγματικό όχι ψεύτικο – που θα μετατρέψει την χώρα σε σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος

Αν η κυβέρνηση κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση θα μας βρει συμμάχους.

Και επειδή ακούμε διάφορα για προσφυγή στον λαό αν τα πράγματα δυσκολέψουν και άλλα τινά ένα να ξέρετε. Ο λαός μίλησε και μίλησε πρόσφατα.

Είναι εθνικά επικίνδυνο να πληρώσει η χώρα τις επιπόλαιες απόψεις συγκεκριμένων στελεχών του ετερόκλητου – αριστερού με ολίγη ακροδεξιά – κυβερνητικού συνασπισμού.

Είναι εθνικά επικίνδυνο να βάζετε μπροστά από το εθνικό συμφέρον τα εσωκομματικά ή τα ενδοκυβερνητικά θέματα. Άλλωστε, είδατε τι έπαθε η προηγούμενη κυβέρνηση όταν έκανε κάτι ανάλογο.

Είναι εθνικά επικίνδυνο να παίζουμε με το πραγματικό συμφέρον της χώρας. Όσο δύσκολες κι αν είναι οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

Αναλάβετε τις ευθύνες σας και κυβερνήστε.

Σας ευχαριστώ

* Η ομιλία του βουλευτή του Ποταμιού και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Χάρη Θεοχάρη, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού.

Σχετικά