Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, επεσήμανε την κρισιμότητα του ζητήματος της μετανάστευσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Πολιτικών Ελευθεριών, Claude Moraes, για την αποδέσμευση χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά ταμεία φυσικών καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων.
Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, επεσήμανε την κρισιμότητα του ζητήματος της μετανάστευσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Πολιτικών Ελευθεριών, Claude Moraes, για την αποδέσμευση χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά ταμεία φυσικών καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων. Όπως τόνισε ο κ. Κύρκος, “οι δομές υποστήριξης προσφύγων στην Ελλάδα έχουν καταρρεύσει και το αρμόδιο υπουργείο, 5 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, μπορεί μόνο να επισημαίνει το “πού βρισκόμαστε”.
Για τη διάσωση μεταναστών από εμπορικά σκάφη
“Μια διάσωση δεν είναι απλή κατάσταση, ειδικά εάν έχεις να κάνεις με εξαντλημένους ή και άρρωστους ανθρώπους. Τα εμπορικά σκάφη δεν μπορούν να διενεργήσουν με την απαιτούμενη ασφάλεια και για το πλήρωμα αλλά και για τους πρόσφυγες. Ο ρόλος ανήκει στους ειδικούς μηχανισμούς του κράτους”
Claude Moraes, Ην. Βασίλειο, πρόεδρος της επιτροπής LIBE του Ε.Κ.
“Στη νέα ατζέντα για το μεταναστευτικό ο στόχος είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτός είναι ο σκοπός. Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωβουλή, και το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι η αλληλεγγύη μπορεί να εκφραστεί πολύ καλά μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωβουλής, αλλά όταν το θέμα φτάνει στα κράτη μέλη, εκεί είναι που η αλληλεγγύη καταρρέει. Πρέπει τα κράτη μέλη να δουν την κατάσταση στην Ελλάδα, να κατανοήσουν πραγματικά ότι υπάρχει λιτότητα, υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, να δουν ότι η Ιταλία δέχεται έναν δυσανάλογο αριθμό μεταναστών με την κρίση στη Μεσόγειο.
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ευρωπαϊκή ατζέντα για το μεταναστευτικό θα πρέπει να εννοεί πραγματική αλληλεγγύη. Δυστυχώς το Συμβούλιο, τα κράτη μέλη, μιλούν γι’ αυτήν αλλά δεν την κάνουν πράξη.”
Δείτε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Claude Moraes, Προέδρου της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Sylvie Guillaume, Γαλλία, Αντιπρόεδρος του ΕΚ
“Στην νέα ατζέντα για το μεταναστευτικό του κύριου Αβραμόπουλου, υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται επανατοποθέτηση και επανεγκατάσταση. Και αυτό να γίνει στο Αιγαίο, στις χώρες της πρώτης γραμμής, την Ιταλία και την Ελλάδα, στην μεταχείριση και στην υποδοχή των ανθρώπων που ζητούν μια παγκόσμια προστασία.
Όμως ανάμεσα στους μετανάστες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα υπάρχουν και οικονομικοί μετανάστες που ψάχνουν για μια καλύτερη ζωή και που εφόσον μπήκαν με παράνομο τρόπο θα πρέπει να τακτοποιήσουμε αυτή την κατάσταση και να τους βοηθήσουμε να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες ήρθαν. Δεν μπορούμε να έχουμε μονόπλευρη οπτική της κατάστασης, αλλά να την εξετάσουμε ολιστικά.”
Monika Flasikova Benova, Σλοβακία, Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ε.Κ.
“Πρέπει να συνεργαστούμε αλλά υπάρχουν κάποιες χώρες, για παράδειγμα η χώρα μου, η κυβέρνησή μου δυστυχώς, δεν υποστηρίζουν τόσο την απόφαση σχετικά με την μεταφορά των προσφύγων. Υποστηρίζω και θα ψηφίσω υπέρ της, τόσο στην επιτροπή όσο και στην ολομέλεια αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να εξηγήσω στους πολίτες στην χώρα μου, στο σπίτι μου, γιατί
πρέπει να βοηθήσουμε άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολίτες στην χώρα που πιστεύουν ότι το εισόδημα στην Ελλάδα είναι πολύ πλούσιοι, επειδή στην Σλοβακία, είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με την Ελλάδα και αυτή είναι η δουλειά του πολιτικού, να εξηγεί, ενός Σλοβάκου πολιτικού, και στην Τσεχία είναι η δουλειά ενός Τσέχου πολιτικού να εξηγήσει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα για παράδειγμα είναι τώρα πολύ δύσκολη. Η οικονομική αλλά επίσης και η κατάσταση με τους πρόσφυγες.”
27 Ιουλίου 2015