15 Ιανουαρίου, 2019

«Μια ψήφος εμπιστοσύνης με κοινοβουλευτική κοπτοραπτική»

Ομιλία Γ. Μαυρωτά στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

Τη διαπίστωση πως το θέμα εμπιστοσύνης δίνει την ευκαιρία στο Ποτάμι να αποδείξει πως δεν στηρίζει την Κυβέρνηση, παρά τη θέση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έκανε ο Αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Μαυρωτάς, στη σημερινή του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη σχετική συζήτηση.

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του Ποταμιού, υπενθύμισε, ενδεικτικά, το καταστροφικό και διαβρωτικό έργο της Κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας, τα αποτελέσματα του οποίου θα χρειαστούν καιρό να διορθωθούν, τη γιγάντωση πελατειακών πρακτικών, που κατήγγειλε ως αντιπολίτευση, την αποτυχία στον τομέα των επενδύσεων και την επιλογή της υπερφορολόγησης, που γονάτισε τη μεσαία τάξη και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Επέμεινε, πως η συμφωνία των Πρεσπών έχει περισσότερα θετικά παρά αρνητικά αποτελέσματα και για αυτό το Ποτάμι εξακολουθεί να τη στηρίζει, κρίνοντας πως το πλέον αρνητικό κομμάτι της αποτέλεσε η εργαλειοποίησή της. Προέτρεψε να αντιμετωπιστεί το μέλλον με εθνική αυτοπεποίθηση, χωρίς αδικαιολόγητες φοβίες, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ηγέτιδα δύναμη και ως πυλώνας σταθερότητας.

Απέρριψε τα σενάρια, που θέλουν το Ποτάμι να υποκαθιστά τον κ. Καμμένο, μετέχοντας έτσι σε κοινοβουλευτική κοπτοραπτική, καταγγέλοντας την αποσκίρτηση Δανέλλη ως υφαρπαγή από πλευράς ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στη λογική που έχουν ακολουθήσει και άλλα κόμματα εντός της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Ολοκληρώνοντας, διαπίστωσε ότι παρά το γεγονός πως η θέση του Ποταμιού για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει, άλλαξε το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή έρχεται και το κόμμα θα βρει τον κατάλληλο τρόπο να τα συγκεράσει με πυξίδα το εθνικό συμφέρον. Κατέληξε, δηλώνοντας πως το Ποτάμι, σύσσωμο πια, δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, γιατί θεωρεί επιζήμια τη θητεία της στο παρελθόνκαι δεν διακρίνει πιθανότητα βελτίωσης στο μικρό μέλλον της.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Το αίτημα της κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνηςδίνει στο Ποτάμι τη δυνατότητα να απαντήσεικαι να διαψεύσειαυτούς που το κατηγορούν ότι, τάχα,με την στήριξη στη συμφωνία των Πρεσπών, στηρίζει την κυβέρνηση. Ότι δηλαδή στηρίζοντας τη συμφωνία, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Έτσι, διαχωρίζοντας τις δύο διαδικασίες, μας δίνεται η δυνατότητα να δείξουμε ότι καταψηφίζουμε την κυβέρνηση,ανεξάρτητα με τη θέση μας για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης,με βάση το Σύνταγμα δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο θέμαόπως γίνεται στην πρόταση μομφής. Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι για το σύνολο του έργου της κυβέρνησης και αν την εμπιστευόμαστε για να το συνεχίσει.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι όντως ένα σημαντικό θέμα αλλά δεν μπορεί η κυβέρνηση να εκμαιεύσει συνολικά ψήφο εμπιστοσύνης, με αφορμή το συγκεκριμένο.

Άκουσα τον πρώην βουλευτή μας τον κ. Δανέλληαλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης είναι για τη συμφωνία των Πρεσπών(ως προϋπόθεση)

Τότε, η σειρά θα έπρεπε να είναι:
ψήφος εμπιστοσύνης μετά συμφωνία των Πρεσπών και μετά εκλογές. Αφού η ψήφος εμπιστοσύνης είναι μιας χρήσης. Το αστείο είναι ότι για τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν ψηφίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών το επιχείρημα αντιστρέφεται:

«Δώστε ψήφο εμπιστοσύνης, δεν έχει σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών» τους λέτε…

Ερμηνεία της ψήφου εμπιστοσύνης α λα καρτ ανάλογα με το κοινό. Όμως η ψήφος εμπιστοσύνης δεν μπορεί να είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ ότι και αν ακολουθεί. Με την ψήφο εμπιστοσύνης δίνεται ουσιαστικά μια λευκή επιταγή ως τον Οκτώβριο, το αργότερο. Και πώς θα μπορούσαμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όταν σε όλα σχεδόν τα θέματα είμαστε απέναντι;

Πώς θα μπορούσαμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όταν θεωρούμε το έργο της καταστροφικόκαι διαβρωτικό για την Παιδεία,τα αποτελέσματα του οποίου θα θέλουν καιρό να διορθωθούν; Η παιδεία του ελάχιστου κοινού παρονομαστή, των διευθετήσεων και των ψηφοθηρικών πρακτικών.

Πώς θα μπορούσαμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που στη δημόσια διοίκηση συνεχίζει τις πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος με πλήθος φωτογραφικών διατάξεων; Οι όρκοι περί πάταξης του πελατειακού κράτους έχουν πάει περίπατο. Το «Η ελπίδα έρχεται» έχει γίνει «το έργο επαναλαμβάνεται»

Πώς θα μπορούσαμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που στην οικονομία την ενδιαφέρει να παράγει μόνο υπερπλεονάσματα από την υπερφορολόγηση και περνάει πολύ κάτω από τον πήχη στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη; Tα είπαμε στη συζήτηση του προϋπολογισμού, η αύξηση των επενδύσεων για το 2018 (o Ακαθάριστος Σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου) προβλεπόταν 11,4%, και τελικά είχαμε 0,8%, 14 φορές κάτω.

Πώς θα μπορούσαμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που έχει γονατίσει τη μεσαία τάξη και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που δουλεύει ουσιαστικά για να πληρώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, έτσι ώστε να μην έχει κίνητρο να παράξει παραπάνω;

Μα καλά λέτε,όμως πώς δεν δίνετε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που φέρνει τη συμφωνία των Πρεσπών με την οποία συμφωνείτε;
Θεωρούμε, και θα το συζητήσουμε όταν κι εφόσον έρθει η ώρα στη Βουλή, ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης με περισσότερα θετικά απ’ ότι αρνητικά για τη χώρα μας και για αυτό τη στηρίζουμε.

Για να αλλάξουμε επιτέλους σελίδα, ανατρέποντας ένα defacto τετελεσμένο, το μονοπώλιο του ονόματος από την ΠΓΔΜ και μάλιστα αναγκάζοντάς τους να αλλάξουν το Σύνταγμά τους.

Πρέπει να δούμε το μέλλον με εθνική αυτοπεποίθηση χωρίς αδικαιολόγητες φοβίες, ώστε να παίξουμε το ρόλο της ηγέτιδας δύναμης στην περιοχή ως πυλώνας σταθερότητας.

Το πιο αρνητικό της κομμάτι είναι η εργαλειοποίηση της συμφωνίας που έγινε στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Στην αρχή από την κυβέρνηση για να διεμβολίσει την αντιπολίτευση και στη συνέχεια από την αντιπολίτευση για να μην διαρραγεί η ενότητά της. Έτσι χάθηκαν τα επιχειρήματα μέσα στα αναθέματα. Χάθηκε ο διάλογος μέσα στο bullying. Η γνωστή ασπρόμαυρη Ελλάδα.

Επίσης, σε μεγάλο βαθμό η συμφωνία είναι και αποτέλεσμα της διεθνούς συγκυρίας που είναι δύσκολο να βρεθεί στο μέλλον. Ασφαλώς δηλαδή και δεν είναι αρκετή για να μπει ως μακιγιάζ στις τραγικές ανεπάρκειες της κυβέρνησής σας.

Και να πάμε και στα παρόντα. Η αποσκίρτηση του κ. Δανέλλη από την κοινοβουλευτική μας ομάδα δίνει δυστυχώς τροφή σε όσους θέλουν να πλάθουν σενάρια περί «δανεισμού» βουλευτών.Το Ποτάμι σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει υπόνοιες ότι γίνεται Καμμένος στη θέση του Καμμένουή ότι συμμετέχει σε κοινοβουλευτική κοπτοραπτική. Αν και στο συγκεκριμένο κοινοβούλιο και με τη ευθύνη των κομμάτων έχουμε πάθει μιθριδατισμό από τις αποχωρήσεις και τις μετεγγραφές βουλευτών.

Η ψήφος εμπιστοσύνης περνάει και με σχετική πλειοψηφία και με κάτω από 151 βουλευτές. Το 151 δεν ήταν απαραίτητο, αν ο λόγος που επικαλείστε ήταν η συμφωνία των Πρεσπών. Για αυτό θεωρούμε ως κτύπημα κάτω από τη ζώνη προς το Ποτάμι -ένα κόμμα που έχει βάλει πλάτη στη στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών και στο οποίο αποβλέπει η κυβέρνηση για την ψήφιση της-το γεγονός ότι η κυβέρνηση υφαρπάζει ουσιαστικά ένα βουλευτή του,για να πάει στο νούμερο 151 που,κατά τα λεγόμενα του κ. πρωθυπουργούθα του δώσει αέρα να κυβερνήσει μέχρι και τον Οκτώβριο ως απώτατο όριο.

Δυστυχώς, από το «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» έχετε πάει στο «θα σας ταράξουμε στη σκοπιμότητα».

Η γνώμη μας ως Ποτάμι για την ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει πλέον είναι το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο έρχεται.Αλλάζει αυτό τη στάση μας;Η γνώμη μου είναι ότι σε αυτή την εξίσωση πρέπει σίγουρα να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον,λαμβάνοντας υπ’όψιν βέβαια και το γενικότερο πολιτικό κλίμακαι θα βρούμε τον τρόπο αυτό να εκφρασθεί με τον κατάλληλο τρόπο.

Εν κατακλείδι, το Ποτάμι, σύσσωμο πια, δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση,θα την καταψηφίσει,γιατί θεωρεί επιζήμια τη θητεία της στο παρελθόν,και δυστυχώς δεν διαφαίνεται κάποια βελτίωση στο μικρό μέλλον της.