10 Μαΐου, 2017

Μετεγκατάσταση, νέο Δουβλίνο, διατήρηση της συμφωνίας με Τουρκία: χωρίς αυτά δεν πάμε πουθενά

Στις 8 Μαΐου 2017 έλαβε χώρα το συνέδριο με τίτλο "RefugeesWelcome - Η αλληλεγγύη ως λύση στην προσφυγική κρίση " στη Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσαν το Παγκόσμιο Προοδευτικό φόρουμ, το Foundation for European Progressive Studies (FEPS) και το Solidar.

Ο κ. Κύρκος δήλωσε στο συνέδριο:

«Σήμερα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους Έλληνες πολίτες, στις τοπικές και περιφερειακές αρχές και στις προσπάθειες της Ελλάδας. Αλλά παράλληλα πρέπει να ασκήσουμε πίεση για τη συνέχιση της μετεγκατάστασης, για την αναθεώρηση του Δουβλίνου ως προς τις πραγματικές, σημερινές συνθήκες, και για μια πρωτοβουλία που θα μειώσει της εντάσεις με την Τουρκία. Η συμφωνία μαζί της μας έδωσε τον χρόνο να αναπνεύσουμε, αλλά πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο.»

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Aνθρωπιστικής Bοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε:

«Με προϋπολογισμό 250 εκατομμυρίων ευρώ, φέτος επικεντρωνόμαστε σε δύο βασικούς στόχους: να μετακινήσουμε τους πρόσφυγες από τα στρατόπεδα σε ενοικιαζόμενα καταλύματα και να τρέφονται πια μέσω μηνιαίου επιδόματος τροφής και, όπου είναι δυνατόν, με κοινόχρηστες κουζίνες. Η δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να βοηθάμε τις ελληνικές αρχές στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και να παρέχουμε τη βοήθειά μας σε εκείνους που την χρειάζονται περισσότερο».

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, αφού ανέλυσε τις δυσκολίες που ακόμη και σήμερα υπάρχουν στη στήριξη των αναγκών των προσφύγων τόνισε την καθοριστική σημασία της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας η οποία σταμάτησε τις προσφυγικές ροές. Επίσης εξήρε τον ρόλο της ΕΕ ως βασικού παράγοντα αντιμετώπισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Στο συνέδριο μίλησαν επίσης η πρώην Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ερευνητές και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.