18 Μαΐου, 2015

Μεγάλες οι ανάγκες της Δυτικής Ελλάδας στον τομέα της πυροπροστασίας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας, σχετικά με τις μεγάλες ανάγκες δυτικής Ελλάδας στον τομέα της πυροπροστασίας.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας, σχετικά με τις μεγάλες ανάγκες δυτικής Ελλάδας στον τομέα της πυροπροστασίας.

Η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και μια ακόμα χρονιά οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα είναι μεγάλες.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος βάση στατιστικών στοιχείων, είναι μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές στη χώρα για την εκδήλωση πυρκαγιάς και τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος θα κληθούν για μια ακόμα χρονιά να υπερβούν τον εαυτό τους, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.

Το Ποτάμι θεωρεί επιβεβλημένη την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με προσωπικό αλλά και τον εκσυγχρονισμό των οχημάτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Μεγάλες οι ανάγκες της Δυτικής Ελλάδας στον τομέα της πυροπροστασίας

Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από την 1η Μαΐου και για μια ακόμα χρονιά οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Δυτικής Ελλάδας θα κληθούν να επιτελέσουν το έργο τους με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και με πεπαλαιωμένο στόλο.

Σχεδόν σε όλους τους πυροσβεστικούς σταθμούς της Δυτικής Ελλάδας, υπάρχει σοβαρό ζήτημα υποστελέχωσης και για μια ακόμα φορά τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος θα κληθούν να υπερβούν τον εαυτό τους, ενώ την ίδια στιγμή ο στόλος της πυροσβεστικής είναι παλαιός, καθώς τα περισσότερα οχήματα είναι άνω των 25 ετών.

Άμεση είναι και η ανάγκη προμήθειας νέων στολών πυροπροστασίας για τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ πρέπει να προχωρήσει τάχιστα ο διαγωνισμός για τη προμήθεια νέων ελαστικών για τα οχήματα, καθώς επηρεάζεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα τους και καθίσταται επικίνδυνη η χρήση τους. Έχει παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια πολλών περιστατικών, ορισμένα οχήματα παρουσιάζουν βλάβες και ακινητοποιούνται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ιδιαίτερα σοβαρός κίνδυνος για τα πληρώματα που τα στελεχώνουν.

Στην αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος θα συνέβαλε και η δημιουργία ειδικού συνεργείου στη Πάτρα για τα πυροσβεστικά οχήματα, καθώς τα μόνα σημεία που μπορεί να γίνει επισκευή είναι στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Η έλλειψη προσωπικού, συνδυαζόμενη με την παλαιότητα των δασικών πυροσβεστικών οχημάτων και τις συχνές βλάβες που τα θέτουν εκτός λειτουργίας, καθιστούν δυσχερή την εφαρμογή του εκάστοτε επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος βάση στατιστικών στοιχείων, είναι μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές στη χώρα για την εκδήλωση πυρκαγιάς, τόσο στη συχνότητα των συμβάντων όσο και στο μέγεθος και την επικινδυνότητα των πυρκαγιών. Χαρακτηριστικές ήταν οι μεγάλες πυρκαγιές, στην Αιγιάλεια το 2007, στην Ηλεία το 2008 και στην Αχαΐα το 2012.

Το Ποτάμι θεωρεί επιβεβλημένη την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με προσωπικό αλλά και τον εκσυγχρονισμό των οχημάτων. Επίσης κομβικής σημασίας είναι ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που εκκρεμούν, είναι βασικός πολλαπλασιαστής ισχύος.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου για την κάλυψη των κενών στο προσωπικό των πυροσβεστικών κλιμακίων της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας;

2. Πότε θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πλήρωση των θέσεων των εποχικών πυροσβεστών και πως θα γίνει η κατανομή τους ανά την Ελλάδα και συγκεκριμένα πόσοι θα διατεθούν στους πυροσβεστικούς σταθμούς της Δυτικής Ελλάδας;

3. Είναι στα σχέδια του αρμόδιου Υπουργείου η δημιουργία ειδικού συνεργείου επισκευής για τα οχήματα της Πυροσβεστικής;

4. Θα προχωρήσετε άμεσα στην προμήθεια νέων στολών πυροπροστασίας για τους πυροσβέστες;

Ο ερωτών Βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας

18 Μαΐου 2015