19 Νοεμβρίου, 2015

«Με την παραίτηση Σακελλαρίδη αρχίζει το ξήλωμα του πουλόβερ»

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, κατά τη συζήτηση του Ν/Σ για το τρίτο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων. («Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»).

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η παραίτηση Σακελλαρίδη, για την οποία δεν μπορεί να χαίρεται κανείς, είναι η κορυφή ενός παγόβουνου, που αποτελεί το τίμημα της βίαιης πρόσκρουσής σας στην πραγματικότητα.

Η τακτική του χαϊδέματος των αυτιών, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, αλλά και η επιμονή στο ψεύδος, οδηγούν στο ξήλωμα του πουλόβερ.

Το σύνδρομο δυισμού, το δισυπόστατο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και ταυτοχρόνως ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση, ως άλλο φαινόμενο Δρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ δεν μπορεί παρά να δημιουργεί αντίστοιχα φαινόμενα.
Εχθές είχαμε μετά από καιρό μια μαζικότατη κινητοποίηση αγροτών από όλη την Ελλάδα.

Αυτήν την φορά δεν ήσασταν στην ίδια πλευρά με τους αγρότες.
Και να σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για αυτούς τους αγρότες, που μαζικά στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτοί βιώσαν από πρώτο χέρι τα προεκλογικά ψέματα του κ. Πρωθυπουργού, όπως επίσης και τα χημικά της αριστερής σας κυβέρνησης.

Και όμως δεν ήταν αναπόφευκτη η ρίψη τους. Την προηγούμενη εξάλλου βραδιά, δεν κρίθηκε σκόπιμη η ρίψη τους στην κατ’ έθιμο πλέον ετήσια καταστροφή της οδού Στουρνάρη από τους γνωστούς αγνώστους. Αλλά και εσείς βιώσατε από πρώτο χέρι, μια κλασική αντιστροφή, μια ειρωνεία – θα έλεγα – της Ιστορίας.

Και η ειρωνεία βέβαια δεν περιορίζεται μόνο εδώ. Τελικά, από το μότο σας: «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» καταλήξαμε στα 100 εκατομμύρια ευρώ για 300.000 δανειολήπτες. Σχεδιάζετε με αυτό το ποσό να διασώσετε 300.000 κατοικίες; Αναρωτιόμαστε τι παραπάνω ζητούσαν οι δανειστές που δεν το αποδεχθήκατε.

Αυτό θα είναι το περίφημο κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τα κόκκινα δάνεια; Από την προστασία όλων, ακόμη κι εκείνων που μπορούσαν να πληρώσουν, περάσαμε στην προστασία μόνο για τόσους λίγους; Πηγαίνετε από το ένα άκρο στο άλλο.

Όταν εμείς λέγαμε «ναι, κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη, αλλά και κανένα σπίτι δεν χαρίζεται» εσείς «πουλούσατε» σεισάχθεια. Και ιδού τα αποτελέσματα. Ανακαλύπτετε τώρα το κόστος του λαϊκισμού και των ιδεοληπτικών εμμονών σας. Μόνο που αυτό το κόστος δεν αφορά μόνο εσάς. Αφορά και τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Με το τρίτο πακέτο που φέρνετε για ψήφιση στη Βουλή αναρωτιόμαστε ποιο είναι το αναπτυξιακό σας σχέδιο για τη χώρα, καθώς και ποιο το μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης που προεκλογικά διατυμπανίζατε.
Στο προηγούμενο πακέτο προαπαιτουμένων δώσαμε μάχη για να σώσουμε τις μικρές, αλλά δυναμικές ελληνικές ζυθοποιίες. Αυτή την φορά, από άγνοια ή υπόδειξη άλλων η κυβέρνησή σας καταστρέφει την ελληνική οινοπαραγωγή;

Και δεν είναι αμελητέο το ποσό των 0,40 λεπτών ανά λίτρο.
Η ανικανότητα της κυβέρνησης να βρει τόσους μήνες τώρα, αξιόπιστα ισοδύναμα – είναι το παραμύθι των ισοδυνάμων, το θυμάστε, όπως και το παραμύθι των κόκκινων γραμμών - για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, μέσα στον πανικό της τελευταίας στιγμής ανοίγει την κερκόπορτα, που για χρόνια το λόμπι των σκληρών αλκοολούχων ποτών προσπαθούσε να ανοίξει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σημειωτέον ότι μόνη η Ελλάδα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες παραγωγούς επιβάλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί. Ένα φόρο που αποτελεί παραλογισμό από τη στιγμή που μιλάμε για ένα ελληνικό τοπικό γεωργικό προϊόν.

Βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, και επομένως όχι επικίνδυνο για την υγεία, όχι είδος πολυτελείας, έτσι ώστε να το επιβαρύνετε με έναν τέτοιο φόρο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι εξαιρετικά φειδωλή στον προστατευτισμό των προϊόντων της ανοιχτής – ελεύθερης αγοράς για το κρασί ειδικά προβλέπει με Οδηγία από το μακρινό 1960 την δυνατότητα των κρατών μελών, που παράγουν οίνο, να προσδιορίζουν μηδενικό φόρο αλκοόλ στο κρασί.

Επιλέξατε συνειδητά ή από άγνοια να καταστρέψετε έναν κλάδο με ιδιαίτερη δυναμική, με αλματώδη ποιοτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, που ανοίγεται με αξιώσεις στην διεθνή αγορά.

Και εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι είναι δυναμικός ο κλάδος, αλλά και εξαιρετικά εύθραυστος.

Ένας κλάδος που παρά τον ισχυρότατο διεθνή ανταγωνισμό, παρά την απαγόρευση νέων φυτεύσεων, παρά την συνεχή απομείωση της έκτασης του ελληνικού αμπελώνα, αλλά και την επιβάρυνσή του με τον υψηλότερο ευρωπαϊκά συντελεστή ΦΠΑ του 23%, καταφέρνει να επιβιώνει και να παράγει υπεραξίες.

Η άφρων επιλογή σας να επιλέξετε ως ισοδύναμο τον οινοποιητικό κλάδο της χώρας είναι σίγουρο ότι θα μεταφέρει τις παθογένειες της εγχώριας παραγωγής αποσταγμάτων (τσίπουρου/ ρακής/ τσικουδιάς) και στην οινοπαραγωγή.

Η επιβάρυνση του ελληνικού οίνου με 0,40 ευρώ ανά λίτρο, όταν το ευρείας κατανάλωσης χύμα κρασί κοστίζει 40 λεπτά, όσο δηλαδή είναι και το κόστος του εισαγόμενου Ιταλικού ή Ισπανικού κρασιού, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στις παράνομες πωλήσεις, οδηγώντας στην υποβάθμιση του προϊόντος, στην ένταση του αθέμιτου ανταγωνισμού και στην αποδιάρθρωση του κλάδου.

Εδώ ενδιαφέρον θα είχε να ακούγαμε και την άποψη του κ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του κ. Αποστόλου.
Ελπίζω ότι θα μας δώσει κάποιες εξηγήσεις. Τώρα.

Σε σχέση με την πολυδιαφημισμένη ρύθμιση των 100 δόσεων. Την ναυαρχίδα του νομοθετικού έργου της προηγούμενης 7μηνης διακυβέρνησή σας.

Παρατηρούμε ότι για πολλοστή φορά αυστηροποιείτε τις προϋποθέσεις παραμονής στην ρύθμιση. Παίζετε επικίνδυνα παιχνίδια στο πεδίο της φορολογικής συνείδησης των πολιτών.

Γιατί η φορολογική συνείδηση δεν δημιουργείται, μέσα από απανωτές παλινωδίες και αλληλοαναιρούμενες διατάξεις.

Ούτε είναι ανεξάρτητη από την ολοένα μειούμενη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Τελικά η περίφημη διαπραγμάτευσή σας με τους Θεσμούς τι αφορά, αφού σε όλα τα σημαντικά συνεχώς βρίσκεστε σε μια άτακτη οπισθοχώρηση;
Μόνο τις μεταβατικές διατάξεις;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έχω αναφερθεί επανειλημμένα και στο παρελθόν από αυτό το βήμα, στο μοτίβο προβληματικής νομοθέτησης που ακολουθείτε και τείνει να καταστεί παράδοση.

Νομοθετείτε αυτοσχεδιάζοντας!

Πρόχειρα και ασχεδίαστα, υπό το κράτος πανικού, αφού χρόνος ποτέ δεν υπάρχει μιας και τον εξαντλείτε με τη «μνημειώδη» διαπραγματευτική σας τακτική. Το άρθρο 2 του παρόντος αποτελεί μνημείο ασάφειας.

Προσπαθούμε ακόμη να εξιχνιάσουμε αν τα εκ παραδρομής λάθη σας, είναι προϊόντα νομικής ανεπάρκειας ή πονηρών προθέσεων.

Αλλά και σε σχέση με τις τροπολογίες πάντα της τελευταίας στιγμής και ιδίως σε αυτήν που αφορά την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

Αποτελεί ακόμη μια ένδειξη της προχειρότητας με την οποία ψάχνετε πόρους, αλλά και των ad hoc διαδικασιών που χαρακτηρίζουν - όπως ανέφερα και προηγουμένως - τον τρόπο με τον οποίο νομοθετείτε.
Καταρχήν ο όλος στρατηγικός σχεδιασμός, για την αντικατάσταση των παλαιών αυτοκινήτων με νέα μοντέλα, υψηλής τεχνολογίας και χαμηλών ρύπων πηγαίνει περίπατο.

Επιβάλετε ένα νέο τέλος σε όλους αυτούς, που από το 2010 φρόντισαν να αντικαταστήσουν το αυτοκίνητό τους, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 80 ως 90 ευρώ, συνεχίζοντας να καλλιεργείτε την καταστροφική πεποίθηση της μη εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος.

Για να έχουμε μια πλήρη εικόνα των όσων λέω, αρκεί να δούμε πως μόλις σε τέσσερα Ν/Σ που καταθέσατε καταγράφονται 38 αλλαγές, αντικαταστάσεις, απαλοιφές, προσθήκες ή και καταργήσεις άρθρων σε νόμους, που εσείς οι ίδιοι εισηγηθήκατε το προηγούμενο διάστημα.

Παραδείγματος χάρη, τον νόμο για το 3ο Μνημόνιο, που εσείς διαπραγματευτήκατε και φέρατε προς ψήφιση μια ημέρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο, τον έχετε αλλάξει ήδη 8 φορές!

Προς επίρρωση των όσων λέω καταθέτω για τα πρακτικά, σχετικό πίνακα.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης,

Είστε ανακόλουθοι για μία ακόμη φορά. Δυστυχώς, όχι μόνο για τους πολίτες, αλλά και για τους ίδιους σας τους εαυτούς. Με το ένα χέρι γράφετε νομοσχέδια και με το άλλο τα σβήνετε.

Η πρακτική αυτή αποκαλύπτει ερασιτεχνισμό, ανεπάρκεια, προχειρότητα. Αλλά κυρίως δείχνει την μη συνειδητοποίηση της σοβαρότητας που απαιτείται, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες που ταλανίζουν την χώρα.

Επιμένετε να κρύβεστε πίσω από το δάκτυλό σας. Αναβάλετε τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις και προσπαθείτε με κάθε τρόπο να χαϊδεύετε τα αυτιά της κομματικής σας πελατείας, ακολουθώντας την χρεοκοπημένη πολιτική των προκατόχων σας.

Κλείνοντας, να επισημάνω ότι λίγο δυτικότερα από εμάς, η πολύπαθη Πορτογαλία, χθες, μπόρεσε να διαθέσει ομόλογα ενός έτους με αρνητικά επιτόκια, παρά το ότι βεβαίως βρίσκεται σε μια εξαιρετική πολιτική αστάθεια.

Ευχαριστώ.

Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου