14 Δεκεμβρίου, 2015

Τρία μικρά νησιά της Ελλάδας παρουσιάζουν τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Υπαλλήλων Διεθνών Οργανισμών (Σ.Ε.Υ.Δ.Ο) διοργάνωσαν εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου με θέμα "Εναλλακτικός Τουρισμός στην Νησιωτική Ελλάδα - Το παράδειγμα των Κυθήρων".

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι δήμαρχοι Ευστράτιος Χαρχαλάκης-Κύθηρα, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης-Σκύρος, Βασίλης Μαράκης-Σίκινος. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Mountain Channel που κάνει αφιέρωμα στα τουριστικά μονοπάτια των Κυθήρων.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν οι απομακρυσμένες νησιώτικες περιοχές της Ελλάδας να έρθουν πιο κοντά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να γνωρίσουν και να βοηθηθούν από τις ευρωπαϊκές πολιτικές ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα που δημιουργούν τα προβλήματα στις μεταφορές, την ενέργεια κλπ.

Στις παρεμβάσεις τους οι τρεις δήμαρχοι τόνισαν την αναγκαιότητα του αναπτυχθούν νέες μορφές τουρισμού που να συνδέονται με την ιστορία και τον πολιτισμό του κάθε τόπου και την σημασία της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Μίλτος Κύρκος στην ομιλία του ανέφερε ότι "Η βελτίωση της πρόσβασης, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η περιφερειακή ολοκλήρωση εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικά ζητήματα και την καταλληλότερη απάντηση για τις προτεραιότητες ανάπτυξης των μικρών νησιωτικών περιοχών.

Ο ποιοτικός τουρισμός είναι το ζητούμενο για την ανάπτυξη και απασχόληση στις νησιωτικές περιοχές αρκεί να ξεπεραστούν πρωτογενή προβλήματα όπως είναι η διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους, η λειψυδρία, το ζήτημα της ενεργειακής κάλυψης κλπ ."

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ευρωβουλευτές από όλα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.