2 Μαρτίου, 2017

Μαϊμού μπανάνες για όλη την οικογένεια

Παρέμβαση Γιώργου Αμυρά στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή

Άμεση ενημέρωση για το σκάνδαλο με τα μαϊμού βιολογικά προϊόντα, που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά, αλλά και τα πλαστά πιστοποιητικά που παρείχε μία εταιρία πιστοποίησης σε 2.500 αγρότες, ώστε να λαμβάνουν επιδοτήσεις ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή.

Πρόκειται για ένα αγροδιατροφικό σκάνδαλο, που έφεραν στην επιφάνεια ο «Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα» το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) ως αρμόδιοι φορείς εποπτείας με έγγραφο πόρισμά τους στις 28.11.2014 σχετικά με μαϊμού βιολογικά προϊόντα που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά τουλάχιστον από το 2012 και μετά.

Ο κ. Αμυράς ζήτησε από τον Υπουργό, κ. Αποστόλου, διευκρινίσεις για την αποτελεσματικότητα του συστήματος εποπτείας των ελληνικών φορέων πιστοποίησης και κατήγγειλε ότι η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου Πιστοποιήσεων, στην οποία προΐσταται ο εκάστοτε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναβάλλει διαρκώς την επιβολή κυρώσεων στην εταιρία που βαρύνεται βάσει του πορίσματος με την ευθύνη έκδοσης μαϊμού πιστοποιητικών σε καλλιεργητές.

Ο Υπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει.