Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, το νοσοκομείο Λαμίας βρίσκεται σε δραματική κατάσταση. Με την από 31/10/2016 απόφαση του διοικητή του ιδρύματος ανακοινώθηκε η ουσιαστική και τυπική αναστολή της λειτουργίας των χειρουργείων εξαιτίας της παντελούς έλλειψης αναισθησιολόγων. Ουσιαστικά, το νοσοκομείο Λαμίας – το μεγαλύτερο της Στερεάς Ελλάδας- αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κάνει κανένα προγραμματισμένο χειρουργείο ούτε να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό έκτακτο περιστατικό, αφού όλα τα επείγοντα περιστατικά θα διακομίζονται πλέον στη Λάρισα. Το νοσοκομείο Λαμίας θεωρείται ένα από τα 3 νοσοκομεία – «πυλώνες» σε όλη την περιοχή ευθύνης της 5ης ΥΠΕ, μαζί με το Πανεπιστημιακό Λάρισας και το νοσοκομείο Βόλου. Δέχεται καθημερινά χειρουργικά περιστατικά από την Φθιώτιδα, την Φωκίδα, την Ευρυτανία και την Βόρεια Εύβοια και διενεργούνται ετησίως 3500 χειρουργικές επεμβάσεις όλων σχεδόν των ιατρικών ειδικοτήτων. Στο εν λόγω νοσοκομείο υπηρετούν μόνο 2 μόνιμοι αναισθησιολόγοι, ενώ οι οργανικές θέσεις Ειδικευμένων Αναισθησιολόγων είναι συνολικά οκτώ. Υπηρετεί επίσης μια γιατρός αποσπασμένη από άλλο νοσοκομείο για το χρονικό διάστημα 2014 – 2019, καθώς και ένας Επικουρικός Επιμελητής. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έδωσε την τελευταία στιγμή προσωρινή λύση στο πρόβλημα καλώντας εκτάκτως αναισθησιολόγους από άλλες περιοχές σε συνεννόηση με τη διοίκηση της ΥΠΕ και τους διοικητές των νοσοκομείων της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Ειδικότερα, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου –που επιστρέφουν οι δύο από τους τρεις με αναρρωτική άδεια- το νοσοκομείο θα καλύπτεται από τον αναισθησιολόγο που υπηρετεί και 4 αναισθησιολόγους από διπλανές πόλεις που ο ένας θα καλύπτει πρωινό ωράριο, για να γίνονται και τακτικά χειρουργεία, και οι άλλοι θα καλύπτουν τις εφημερίες για τα επείγοντα.
Η περίπτωση του νοσοκομείου Λαμίας αποδεικνύει ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Πρόβλημα υποστελέχωσης αντιμετωπίζουν όλα τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ με τις λίστες αναμονής να μεγαλώνουν διαρκώς. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του γενικού νοσοκομείου Λάρισας με τη συμμετοχή εκπροσώπων υγειονομικών σωματείων και οργανώσεων από ολόκληρη τη Θεσσαλία, η κατάσταση των νοσοκομείων χαρακτηρίστηκε δραματική. Δεδομένης της προσωρινής λύσης που δόθηκε, ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά πότε θα δοθεί οριστική λύση και αν θα καλυφθούν επειγόντως οι κενές οργανικές θέσεις του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου Λαμίας. Επίσης, πότε επιτέλους θα κάνει πράξη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την πρωθυπουργική εξαγγελία για χιλιάδες προσλήψεις στο χώρο της υγείας, ώστε να μην ακολουθήσει ως ντόμινο η αναστολή λειτουργίας χειρουργείων και άλλων νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις γιατρών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Λουκέτο στα χειρουργεία του νοσοκομείου Λαμίας εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων»
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, το νοσοκομείο Λαμίας βρίσκεται σε δραματική κατάσταση. Με την από 31/10/2016 απόφαση του διοικητή του ιδρύματος ανακοινώθηκε η ουσιαστική και τυπική αναστολή της λειτουργίας των χειρουργείων εξαιτίας της παντελούς έλλειψης αναισθησιολόγων. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του διοικητή του γενικού νοσοκομείου Λαμίας, Δρ. Παναγιώτη Ζυγούρη, αναφέρει τα εξής: «Ενημερώνουμε ότι, τα χρόνια περιστατικά που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, δε δύνανται να αντιμετωπίζονται στο Γ.Ν. Λαμίας, από σήμερα μέχρι νεωτέρας, λόγω σοβαρής υποστελέχωσης του Αναισθησιολογικού τμήματος του Γ.Ν. Λαμίας, η οποία καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του Χειρουργείου του Νοσοκομείου μας. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, θα πρέπει να απευθύνονται στα Νοσοκομεία αρμοδιότητας της 5ης Υ.ΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας. Τα επείγοντα περιστατικά, θα διακομίζονται στα Νοσοκομεία αρμοδιότητας της 5ης Υ.ΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας». Ουσιαστικά, το νοσοκομείο Λαμίας – το μεγαλύτερο της Στερεάς Ελλάδας- αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κάνει κανένα προγραμματισμένο χειρουργείο ούτε να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό έκτακτο περιστατικό, αφού όλα τα επείγοντα περιστατικά θα διακομίζονται πλέον στη Λάρισα.
Με αφορμή την αναστολή της λειτουργίας των χειρουργείων του νοσοκομείου Λαμίας, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή εξέδωσε 01/11 ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το νοσοκομείο Λαμίας θεωρείται ένα από τα 3 νοσοκομεία – «πυλώνες» σε όλη την περιοχή ευθύνης της 5ης ΥΠΕ, μαζί με το Πανεπιστημιακό Λάρισας και το νοσοκομείο Βόλου. Δέχεται καθημερινά χειρουργικά περιστατικά από την Φθιώτιδα, την Φωκίδα, την Ευρυτανία και την Βόρεια Εύβοια. Δέχεται επίσης παθολογικά περιστατικά από ακόμα ευρύτερη περιοχή. Διαθέτει ΜΕΘ και ΜΑΦ με 8 + 8 = 16 κλίνες στην οποία διακομίζονται βαρέως πάσχοντες από όλη την Κεντρική Ελλάδα. Όπως είναι αυτονόητο ανάγκη για χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή τόσο από τα παθολογικά περιστατικά όσο και από τα περιστατικά της ΜΕΘ, εκτός από τα περιστατικά των χειρουργικών τμημάτων. Στο νοσοκομείο Λαμίας διενεργούνται ετησίως 3500 χειρουργικές επεμβάσεις όλων σχεδόν των ιατρικών ειδικοτήτων. Στο νοσοκομείο υπηρετούν μόνο 2 (δύο) μόνιμοι αναισθησιολόγοι (με βαθμό Διευθυντή και Επιμελητή Α) ενώ οι οργανικές θέσεις Ειδικευμένων Αναισθησιολόγων είναι συνολικά οκτώ (8). Υπηρετεί επίσης μια γιατρός αποσπασμένη από άλλο νοσοκομείο για το χρονικό διάστημα 2014 – 2019, καθώς και ένας Επικουρικός Επιμελητής. Έτυχε τις μέρες αυτές να παρουσιαστούν προβλήματα υγείας στους 3 γιατρούς : η Διευθύντρια υπέστη κάταγμα μέσα στο νοσοκομείο σε ώρα εφημερίας εκτελώντας για πολλοστή φορά εντολή του διοικητή για αναγκαστική υπερεφημέρευση, ενώ οι δύο Επιμελητές Α είχαν υποβληθεί πριν λίγες μέρες σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις. Έχοντας απομείνει μόνο ο Επικουρικός Επιμελητής στο αναισθησιολογικό τμήμα, ο διοικητής αποφάσισε χθες 31/10 το επ’ αόριστον κλείσιμο των χειρουργείων, ενώ ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ απεύθυνε (επίσης χθες 31/10) «έκκληση» στον Επικουρικό Επιμελητή να εφημερεύσει μέσα στο νοσοκομείο για τέταρτο (4ο) 24ωρο στην σειρά ώστε να καλύπτονται οι επείγουσες διασωληνώσεις και οι διακομιδές βαρέως πασχόντων προς άλλα νοσοκομεία. Επίσης από χθες ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ έδωσε «εντολή» σε δύο αναισθησιολόγους του νοσοκομείου Άμφισσας να εκτελέσουν μέσα στον μήνα Νοέμβριο αριθμό εφημεριών στο νοσοκομείο Λαμίας για τους ίδιους λόγους…».
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έδωσε την τελευταία στιγμή προσωρινή λύση στο πρόβλημα καλώντας εκτάκτως αναισθησιολόγους από άλλες περιοχές σε συνεννόηση με τη διοίκηση της ΥΠΕ και τους διοικητές των νοσοκομείων της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Ειδικότερα, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου –που επιστρέφουν οι δύο από τους τρεις με αναρρωτική άδεια- το νοσοκομείο θα καλύπτεται από τον αναισθησιολόγο που υπηρετεί και 4 αναισθησιολόγους από διπλανές πόλεις που ο ένας θα καλύπτει πρωινό ωράριο, για να γίνονται και τακτικά χειρουργεία, και οι άλλοι θα καλύπτουν τις εφημερίες για τα επείγοντα. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του γενικού νοσοκομείου Λάρισας με τη συμμετοχή εκπροσώπων υγειονομικών σωματείων και οργανώσεων από ολόκληρη τη Θεσσαλία, η κατάσταση των νοσοκομείων χαρακτηρίστηκε δραματική.
Επειδή η περίπτωση του νοσοκομείου Λαμίας αποδεικνύει ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης,
Επειδή πρόβλημα υποστελέχωσης αντιμετωπίζουν όλα τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ με τις λίστες αναμονής να μεγαλώνουν διαρκώς,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Δεδομένης της προσωρινής λύσης που δόθηκε για το νοσοκομείο Λαμίας, πότε θα δοθεί οριστική λύση; Θα καλυφθούν επειγόντως οι κενές οργανικές θέσεις του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου Λαμίας;
2) Πότε επιτέλους θα κάνει πράξη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την πρωθυπουργική εξαγγελία για χιλιάδες προσλήψεις στο χώρο της υγείας, ώστε να μην ακολουθήσει ως ντόμινο η αναστολή λειτουργίας χειρουργείων και άλλων νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις γιατρών;
Ο ερωτών βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας