30 Μαΐου, 2017

Καταστροφική η χαλαζόπτωση για τις καλλιέργειες στην Κρήτη

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι κ. Σπύρος Δανέλλης αναφορικά με τις σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες και κυρίως στην ελαιοπαραγωγή, στην αμπελοκαλλιέργεια και στη φυτική παραγωγή σε συγκεκριμένες περιοχές του νομού Ηρακλείου, αλλά και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, που προκάλεσε η χαλαζόπτωση.

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής Ηρακλείου επισημαίνει την αναγκαιότητα άμεσης ανταπόκρισης των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου, προκειμένου να επισπεύσουν τις απαραίτητες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών, καθώς ο αγροτικός κόσμος του νησιού βρίσκεται σε απόγνωση καθώς αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις ήδη βεβαρημένες οικονομικές υποχρεώσεις του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Καταστροφική η χαλαζόπτωση για τις καλλιέργειες στην Κρήτη»

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες από τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η χαλαζόπτωση των τελευταίων ημερών στην Κρήτη. Το χαλάζι έπληξε αμπελοκαλλιέργειες και ελαιοκαλλιέργειες σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου, ενώ ανεμοστρόβιλος που έπληξε τη Σητεία προκάλεσε ζημιές στην φυτική παραγωγή της περιοχής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τις μεγαλύτερες ζημιές έχουν υποστεί οι Αρχάνες, ο Προφήτης Ηλίας, τα Καλέσα, η Αυγενική, οι Δαφνές δημιουργώντας την έντονη ανησυχία των αγροτών.

Οι αμπελοκαλλιεργητές, οι ελαιοπαραγωγοί και οι παραγωγοί υπαίθριων καλλιεργειών αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ήδη βεβαρυμμένες οικονομικές υποχρεώσεις τους, γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωμής των αποζημιώσεων.

Δεδομένου ότι αυτά τα ασυνήθιστα για την εποχή έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν φέρει σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο του Νομού Ηρακλείου, αλλά και των λοιπών περιοχών του νησιού, οι οποίοι ζητάνε άμεση καταγραφή των ζημιών.

Δεδομένου ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης χρήζει την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να προβεί με αμεσότητα, και βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών στην διαδικασία καταγραφής των ζημιών, προκειμένου να προχωρήσει η αποζημίωση των παραγωγών και των καλλιεργητών που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου