22 Φεβρουαρίου, 2016

«Κατάργηση άγονων αεροπορικών γραμμών»

Σε ερώτηση προς τον Αρμόδιο Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, προχώρησε ο βουλευτής με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με την συνέχιση λειτουργίας των άγονων αεροπορικών γραμμών, αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού, η Κυβέρνηση δεν προτίθεται ουσιαστικά να διατηρήσει το καθεστώς της επιδότησης αυτών των αερογραμμών, που λήγει την 31η Μαρτίου 2016.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στερηθούν οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας και ιδιαίτερα των ακριτικών νησιών του Αιγαίου, από 1 Απριλίου 2016, τη δυνατότητα αεροπορικών μετακινήσεων με φτηνό κόμιστρο, επιβαρύνοντας έτσι τον οικονομικό προϋπολογισμό των τοπικών αυτών κοινωνιών, οι οποίες αντιμετωπίζουν επιπλέον και τις δραματικές επιπτώσεις του προσφυγικού προβλήματος.

Η απόφαση αυτή του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων σηματοδοτεί την εκ νέου περιθωριοποίηση και απομόνωση αυτών των ακριτικών περιοχών, επαναφέροντάς τις στα επίπεδα πριν την εφαρμογή του 1008/2008 Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος είχε θεσμοθετηθεί προκειμένου να τις εξυπηρετήσει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Θέμα: «Κατάργηση άγονων αεροπορικών γραμμών»

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ) 1008/2008, προβλέπεται η εφαρμογή προγραμμάτων παροχής δημόσιας υπηρεσίας σε τακτικές αεροπορικές γραμμές, που στόχο έχουν, την εξυπηρέτηση των απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών, οι οποίες πριν την εφαρμογή του πιο πάνω κανονισμού ήταν περιθωριοποιημένες απομονωμένες και χωρίς ανάπτυξη.

Γι’ αυτό δημιουργήθηκαν 24 προγράμματα άγονων αεροπορικών γραμμών, με τις αντίστοιχες συμβάσεις δικαιωμάτων αποκλειστικής εκμετάλλευσης, η λήξη των οποίων είναι στις 31 Μαρτίου 2016, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει κάποια πρόταση ή σχέδιο από το αρμόδιο Υπουργείο για το τι προτίθεται να κάνει, δημιουργώντας στους κατοίκους και στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών αυτών, μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια, κυρίως των νησιωτικών και ακριτικών περιοχών και την πρόσβασή τους με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Δεδομένου ότι, σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας αυτών των δρομολογίων οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα πληγούν κοινωνικά αλλά και οικονομικά, υποβαθμίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Θα καταργήσετε την χρηματοδότηση των άγονων αεροπορικών γραμμών στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής Δημόσιας υπηρεσίας;

2. Σε αντίθετη περίπτωση σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ενόψει της επικείμενης λήξης των υφιστάμενων συμβάσεων ανάθεσης και των προθεσμιών που θέτει ο εν λόγω κανονισμός;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου