10 Ιανουαρίου, 2015

Εισιτήριο μας η ελπίδα, προορισμός η αλλαγή

της Αναστασίας Τοπαλίδου Ξεκινώ και εγώ μαζί με Το Ποτάμι έχοντας μια ιδέα στο μυαλό. Μια ιδέα να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να καταστρέψουμε τίποτα από όσα αξίζουν.

Γράφει η Αναστασία Τοπαλίδου

Το Ποτάμι με βρήκε με ένα εισιτήριο στην τσέπη, όπως και τόσους νέους, έτοιμη να παρατήσω ότι με κόπο είχα τόσα χρόνια χτίσει στον τόπο μου. Μαζί με τον Σταύρο Θεοδωράκη και όλους τους άξιους και ικανούς που πλαισίωσαν το εγχείρημα αυτό, η ελπίδα αναγεννήθηκε μέσα μου.

Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως είχα κουραστεί να βλέπω ανθρώπους που μετέτρεψαν το λειτούργημα του βουλευτή σε επάγγελμα, που έχτισαν καριέρα στις πλάτες μας και ξεγέλασαν ή εκβίασαν την ψήφο μας με τεχνητά διλήμματα, να παίρνουν αποφάσεις για το δικό μου μέλλον. Να βλέπω να ορίζεται το δικό μου αύριο, το δικό μας αύριο, χωρίς κανείς ουσιαστικά να μας υπολογίζει. Ήταν ακριβώς αυτή η σκέψη, που με έκανε να θέλω να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική.

Μεγάλωσα στη Λάρισα, όμως επέλεξα για πατρίδα μου την Κρήτη και τη ζεστασιά των ανθρώπων της. Την οικογένεια μας δεν την διαλέγουμε τους φίλους μας όμως ναι. Κάπως έτσι αισθάνομαι για την Κρήτη. Μπορεί να μην είναι ο τόπος καταγωγής μου είναι όμως η πατρίδα μου, και οι άνθρωποι της, οι φίλοι μου.

Ξεκινάμε μαζί με Το Ποτάμι και την ελπίδα πως όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα, από ότι ο καθένας μόνος του. Και το γλυκό νερό του ποταμιού, που δίνει ζωή και μας ξεδιψά, γίνεται χείμαρρος και συμπαρασύρει και άλλους, και όλοι μαζί αποκτάμε τη δύναμη να επαναπροσδιορίσουμε την κατεστραμμένη εικόνα και λειτουργία της πολιτικής.

Ξεκινώ και εγώ μαζί με Το Ποτάμι έχοντας μια ιδέα στο μυαλό. Μια ιδέα που φυτεύω μαζί με όλους όσους πιστεύουν στο Ποτάμι και περιμένω να καρποφορήσει. Μια ιδέα να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να καταστρέψουμε τίποτα από όσα αξίζουν. Έτσι εξάλλου εξελίσσονται οι κοινωνίες. Από ανθρώπους με νέες ιδέες.

Θα μου πείτε, αξίζουν πολλά να μην καταστραφούν; Θα πω ναι. Μερικές μεταρρυθμίσεις έγιναν προς τη σωστή κατεύθυνση, ας μην τις μηδενίσουμε, αλλά τα προβλήματα δεν λύθηκαν. Προσωπικά βίωσα την ανεργία, τη δυσκολία εύρεσης εργασίας, την παρεμπόδιση της δυνατότητας για δημιουργία και τον έμμεσο ή άμεσο παραγκωνισμό της προσφοράς των νέων στην κοινωνία και γνωρίζω καλά τις επιπτώσεις αυτών στην καθημερινότητα μας. Εκεί λοιπόν θέτω τον προσωπικό μου πρώτο στόχο.

Ξεκινώ λοιπόν με Το Ποτάμι και εξελίσσομαι μέσα σε αυτό και από αυτό. Ελάτε να ξεκινησούμε μαζί για να δημιουργήσουμε όλα όσα δικαιούμαστε και μας στέρησαν. Με εισιτήριο ο ένας τον άλλον. Με εισιτήριο την ελπίδα και προορισμό την αλλαγή. Ξεκινάμε μαζί.

* Η Αναστασία Τοπαλίδου είναι υποψηφία στο Ηράκλειο

10 Ιανουαρίου 2015