28 Ιουνίου, 2016

Υπάρχει κίνητρο να ανοίξουν ατομικές επιχειρήσεις;

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, σχετικά με τα κίνητρα που δίδονται για να ανοίξει κάποιος ατομική επιχείρηση, κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού κ. Δανέλλης (Ηρακλείου) και κ. Μπαργιώτας (Λάρισας).

Οι βουλευτές, παραθέτοντας μία προς μία τις επιβαρύνσεις στις οποίες καλείται να αντεπεξέλθει ένας μικρός επιχειρηματίας, καλεί του Υπουργούς να πάρουν με σαφήνεια θέση ως προς τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: α) τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και β) τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Έναρξη νέας επιχείρησης»

Οποιοσδήποτε επιθυμεί να ανοίξει μια μικρή ατομική επιχείρηση με την υφιστάμενη νομοθεσία -μέρος της οποίας αποτελεί έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μέρος της οποίας αποτελεί έργο προηγούμενων κυβερνήσεων- καλείται:

1. Να καταβάλει το 20% επί του καθαρού του εισοδήματος για εισφορά για κύρια σύνταξη (και αφού μιλάμε για νέο επιχειρηματία, το 14% θα το καταβάλει άμεσα ενώ το υπόλοιπο 6% θα το χρωστάει για τα πρώτα 2 χρόνια ασφάλισης. Αντίστοιχα, τα επόμενα 3 χρόνια θα καταβάλει το 17% άμεσα και θα χρωστάει το 3%) – (βλ. Άρθρο 39 του Ν.4387/2016).

2. Να καταβάλει το 6,95% επί του καθαρού του εισοδήματος για ασφαλιστικές εισφορές υγειονομικής περίθαλψης (με παρόμοιες με τις ανωτέρω περιόδους χάρητος για την καταβολή των οφειλών για τα 5 πρώτα έτη ασφάλισης) - (βλ. Άρθρο 39 του Ν.4387/2016).

3. Να καταβάλει το 7% επί του καθαρού του εισοδήματος για εισφορές επικουρικής ασφάλισης - (βλ. παρ. 2, Άρθρου 97 του Ν.4387/2016)
4. Να καταβάλει το 4% επί του καθαρού του εισοδήματος για εισφορές ΕΦΑΠΑΞ παροχής - (βλ. Άρθρο 35 του Ν.4387/2016).

5. Να καταβάλει στο εναπομένον ποσό (μετά την αφαίρεση των ανωτέρω εισφορών), το 22% ως 52,5% ως φόρο εισοδήματος (αναλόγως τους ύψους του καθαρού εισοδήματος και συμπεριλαμβανομένης της Εισφοράς Αλληλεγγύης) - (βλ. Άρθρο 112 του Ν.4387/2016).

6. Να καταβάλει ετήσιο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ.

7. Να εμπλακεί σε μία γραφειοκρατική διαδικασία έναρξης της επιχείρησης που κανείς δεν γνωρίζει ποιά ακριβώς είναι, αφού: α) δεν υπάρχει συγκεντρωτικά καταγεγραμμένη ή κωδικοποιημένη, β) διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της επιχείρησης που θέλει να ανοίξει κανείς, γ) διαφοροποιείται ανάλογα με τον Δήμο στον οποίο θα ανοίξει.

Επειδή με την υφιστάμενη νομοθεσία δίνεται κίνητρο φοροδιαφυγής στον εν δυνάμει ή υφιστάμενο επιχειρηματία,

Επειδή η ανεργία –ειδικά στους νέους- καλπάζει και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο επιτείνει το κλίμα της αποεπένδυσης,

ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

1. Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο αναγκαίος και ικανός τζίρος και αντίστοιχα το αναγκαίο και ικανό καθαρό εισόδημα (κέρδος) ώστε να αξίζει το ρίσκο και η επένδυση να ανοίξει κάποιος μια ατομική επιχείρηση, η οποία να μπορεί να συντηρεί τον ίδιο και την οικογένειά του;

2. Με ποιο τρόπο θα αποτρέψετε τη φοροδιαφυγή, κίνητρο της οποίας δεν είναι η απληστία του επιχειρηματία εν προκειμένω, αλλά η ανάγκη επιβίωσης;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου
Κώστας Μπαργιώτας - Λάρισας