14 Οκτωβρίου, 2015

Είναι ηθικά ανώτεροι οι αριστεροί υπουργοί που κρύβουν 1 εκατομμύριο ευρώ;

Για την υποτιθέμενη ανωτερότητα της αριστεράς μίλησε ο Βουλευτής Β’ Αθηνών με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς.

Κατά την κοινή συνεδρίαση των τριών επιτροπών ανέφερε δύο περιπτώσεις υπουργών, στις οποίες ο ένας δεν δήλωνε επί τρία χρόνια στο πόθεν έσχες ένα εκατομμύριο ευρώ και ο έτερος μετοχές εταιρείας που κατέχει.

Ο κ. Αμυράς αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου κατηγόρησε τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι καταργούν αναπηρικές συντάξεις, ανατρέπουν τη ζωή χιλιάδων πολιτών και συνεχίζουν την πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με χαράτσια, έκτακτες εισφορές και φόρους παντού. Και για να μην βαρύνει το κλίμα στην ολομέλεια, ο κ. Αμυράς ανέγνωσε απόσπασμα από ένα «ευθυμογράφημα» δια στόματος Αλέξη Τσίπρα το 2013: «Τι έχετε κάνει με τους εφοπλιστές, αφού δε σας αρέσει η αριθμητική; Οι εφοπλιστές έχουν 56 διαφορετικές φοροαπαλλαγές, στους φτωχούς αγρότες όμως ετοιμάζεστε να βάλετε χαράτσι. Τους μικρομεσαίους τους ξεσπιτώνετε και τους φορολογείτε υποχρεωτικά, ενώ τους εφοπλιστές προαιρετικά. Εγώ θα σας πρότεινα να το αλλάξουμε, να πάμε τους εφοπλιστές υποχρεωτικά και τους αγρότες και τους μικρομεσαίους προαιρετικά».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση της ομιλίας εδώ:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ξεκινήσω κάνοντας ένα σχόλιο για την υποτιθέμενη ανωτερότητα της αριστεράς ή μάλλον, ψέματα, εκείνων που δηλώνουν αριστεροί. Δεν άκουσε κανείς την μέχρι πρότινος σύντροφό σας να αναφέρει δύο περιπτώσεις υπουργών, ο ένας που επί τρία χρόνια δεν δήλωνε ένα εκατομμύριο στο πόθεν έσχες του και ο έτερος που δεν δήλωνε επίσης στο πόθεν έσχες του μετοχές εταιρίας που κατέχει; Σχόλιο επ΄ αυτού δεν έχουμε;

Πάμε τώρα στο νομοσχέδιο και πρώτα απ' όλα θέλω να σας πω ότι παραβιάζετε την αρχή της καλής νομοθέτησης με δύο τρόπους. Ανεβάσατε στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, χωρίς όμως την αιτιολογική του έκθεση. Το λέει ο Κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 85 παράγραφος 3. Προχειρότητα.

Δεύτερο στοιχείο. Πουθενά δεν αναφέρεται ευκρινώς η έναρξη ισχύος των διατάξεων. Πρέπει να είσαι μαθηματικός για να καταλάβεις από ποτέ ισχύουν οι διάφορες διατάξεις πολλές από τις οποίες έχουν αναδρομικό χαρακτήρα. Ο ν. 4048 σας υποχρεώνει να έχετε μια αυτοτελή και αριθμημένη παράγραφο επ΄αυτού. Ούτε αυτό. Προχειροδουλειά.

Πάμε τώρα στην ουσία του νομοσχεδίου. Νωρίτερα είπε ο Χάρης ο Θεοχάρης ότι είναι σαν να έπεσε η κυβέρνηση και το κυβερνόν κόμμα από έναν ουρανοξύστη 40 ορόφων και μέχρι το έδαφος ήταν όλα καλά και έφτασε στο έδαφος και διαλύθηκε. Εγώ θα έλεγα ότι έκανε και λακκούβα, μόνο που σε αυτή τη λακκούβα παρέσυρε και τους πολίτες.

Ακούστε, λοιπόν, τι κάνετε. Καταργείτε στην ουσία τη σύνταξη αναπηρίας, 87 € τον μήνα. Πείτε μου εσείς, ποιος ανάπηρος ή μη, με 87 € το μήνα, όταν δεν μπορεί να εργαστεί θα ζήσει.

Επίσης, καταργείτε τις επικουρικές συντάξεις των δικαιούχων κύριας σύνταξης ΝΑΤ, δηλαδή των ναυτικών, λόγω θανάτου ή εργατικού ατυχήματος που τους κατέστησε απολύτως ανίκανους να εργαστούν. Πάει και αυτή η επικουρική, το μικρό βοήθημα.

Επίσης, όσον αφορά τους ανάπηρους, με το να φτάσει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, στην ουσία δεν θα δώσετε σύνταξη σε πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτού του πληθυσμού που δεν μπορεί, επίσης, να εργαστεί, γιατί το προσδόκιμο ζωής σε κάποιες κατηγορίες είναι τα 55 έτη.

Για τα ισόποσα που αναρωτηθήκατε, μπροστά μας τα έχουμε. Κάθε χρόνο το ελληνικό κράτος δίνει 1.100.000.000 ευρώ για να ενισχύσει τις συντάξεις Δ.Ε.Η. και Ο.Τ.Ε.. Τι το ψάχνετε; Εκεί όμως θέλει πολιτική βούληση.

Να μη μιλήσω για τον ΕΝΦΙΑ που τον είχατε κάνει μια σημαία προεπαναστατικής και επαναστατικής ορμής και τώρα το έχετε κλωθογυρίσει και δεν ξέρουμε αν όλα αυτά τα μέτρα που φέρνετε θα μείνουν και μετά το πέρας του μνημονίου ή όχι.

Να μη μιλήσω για τα χαράτσια στους ιδιοκτήτες ακινήτων, στις επιχειρήσεις, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στα νοικοκυριά, μέχρι και τα εισιτήρια των λεωφορείων αυξήσατε. Άντε μετά να έρθει επενδυτής εδώ.

Καλά κάνατε και αυξήσατε τις ποινές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πιάσετε και τους φοροφυγάδες. Οι μηχανισμοί πρέπει να αλλάξουν. Αν δεν φτιάξετε το κράτος διαφορετικά δεν πρόκειται να κάνετε τίποτα.

Θα σας διαβάσω ένα μικρό απόσπασμα που το 2013 είχε μεγάλη πέραση ειδικά σε αυτή την αίθουσα: «Τι έχετε κάνει με τους εφοπλιστές, αφού δεν σας αρέσει η αριθμητική; Οι εφοπλιστές έχουν 56 διαφορετικές φοροαπαλλαγές, στους φτωχούς αγρότες, όμως ετοιμάζεστε να βάλετε χαράτσι. Τους μικρομεσαίους τους ξεσπιτώνετε και τους φορολογείτε υποχρεωτικά, ενώ τους εφοπλιστές προαιρετικά. Εγώ θα σας πρότεινα να το αλλάξουμε, να πάμε τους εφοπλιστές υποχρεωτικά και τους αγρότες και τους μικρομεσαίους προαιρετικά.». Αυτά είπε ο Αλέξης Τσίπρας το 2013.

Γιώργος Αμυράς - βουλευτής Β' Αθήνας