11 Μαρτίου, 2016

«Είμαστε το μοναδικό κράτος, που ακόμη βάζουμε γιατρούς να διοικούν τα νοσοκομεία»

«Ακολουθήθηκε ξανά η γνωστή διαδικασία του παλιού καλού πελατειακού κράτους, που επιλέγει στελέχη μέσα από τον κομματικό στρατό, χωρίς διαφάνεια, χωρίς προκηρύξεις και χωρίς καμία τεχνοκρατική υποστήριξη». Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε την παρέμβαση του στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα την ακρόαση των προτεινόμενων διοικητριών της 2ης και 7ης ΥΠΕ, ο Βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας.

Ο κ. Μπαργιώτας αναφέρθηκε στην προσχηματική διαδικασία που ακολούθησε το Υπουργείο κατά τον ορισμό των δυο διοικητριών. Απόδειξη της αναποτελεσματικότητας του τρόπου που επιλέγονται οι διοικητές είναι το γεγονός ότι «σε λιγότερο από ένα χρόνο, καλούμαστε να αλλάξουμε τους δύο από τους επτά, γιατί ο ένας αναβαθμίστηκε κομματικά και δημιούργησε έξι μήνες κενό στην Κρήτη. Ένα σύστημα που παράγει διοικητές με τον τρόπο αυτό, παράγει αποτυχίες. Ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, δεν περιέχει καμία προσωπική ευθύνη για κανέναν. Το σύστημα είναι φαύλο και προβληματικό, γιατί είναι κομματοκεντρικό και πελατειακό».

Στη συνέχεια συγκρίνοντας την ελληνική πρακτική με αυτή που ακολουθούν άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τόνισε ότι «είμαστε το μοναδικό κράτος, που ακόμη βάζουμε γιατρούς να διοικούν νοσοκομεία. Σε όλο τον άλλο κόσμο αυτή τη δουλειά την κάνει εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο συνήθως έχει οικονομικές σπουδές. Υπάρχουν πράγματα, όπως η οικονομική διαχείριση, το human resource management – η διαχείριση των ανθρώπινων πόρων – τα οποία είναι επιστήμες, όσο επιστήμη είναι η αναισθησιολογία, η ορθοπεδική και η ιατρική. Οι γιατροί δεν μπορούν και δεν πρέπει να διοικούν τα νοσοκομεία. Στην ελληνική πραγματικότητα έχουμε την τάση να συντεχνιάζουμε και το σύστημα δεν πρέπει να είναι για τους γιατρούς, αλλά για τους ασθενείς».

Τέλος, ο βουλευτής αναφέρθηκε στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, λέγοντας, απευθυνόμενος προς τον κ. Πολάκη, ότι τα νοσοκομεία είναι χωρίς διοικητές επί ένα τετράμηνο. «Θα σας έκανα μια επίκαιρη ερώτηση, αλλά τον τελευταίο καιρό αποφεύγετε τη Βουλή, όποτε δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος. Γιατί αλλάξατε την επιτροπή κρίσεων τελευταία στιγμή και αντικαταστήσατε τον κ. Μπερετάνο και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, γιατί πέντε μήνες μεγάλα νοσοκομεία βρίσκονται χωρίς διοικητές και χωρίς Δ.Σ., όπως για παράδειγμα είναι το νοσοκομείο της Λάρισας».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της εισήγησης του κ. Μπαργιώτα:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Η διαδικασία, πολλές φορές έχουμε δηλώσει στο παρελθόν, είναι εντελώς προσχηματική, κατά τη γνώμη μας.
Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις δύο ήδη Διοικήτριες των Υ.ΠΕ., καθώς όπως είπα ήδη η διαδικασία είναι εντελώς προσχηματική και η γνωμοδότηση της Βουλής είναι ξερή γνωμοδότηση και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Να πω ότι ειλικρινά τα βιογραφικά τους είναι καταπληκτικά ως γιατροί και η μόνη επιφύλαξη είναι ότι μάλλον θα λείψουν από τη μάχιμη ιατρική.

Από κει και πέρα όμως, θα γίνω ξανά δυσάρεστος και πολύ φοβάμαι και γραφικός, σε μια Βουλή, η οποία δείχνει να μην αντιλαμβάνεται πού βρισκόμαστε και τι κάνουμε, μια και η διαδικασία έγινε ξανά η γνωστή διαδικασία του παλιού καλού πελατειακού κράτους, που επιλέγει στελέχη μέσα από τον κομματικό στρατό, μέσα από τις κομματικές επιλογές χωρίς διαφάνεια, χωρίς προκηρύξεις, χωρίς καμία τεχνοκρατική υποστήριξη. Δεν υπάρχει προσοντολόγιο, δεν υπάρχει λεπτομερής περιγραφή, το job description, που λέμε. Είμαστε το μοναδικό κράτος, όχι μόνο στην Ε.Ε., αλλά σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, όπου ακόμη σήμερα υπάρχει αυτού του τύπου η διοικητική προσέγγιση στα νοσοκομεία και στις Υ.ΠΕ.. Είμαστε το μοναδικό κράτος, που ακόμη βάζουμε γιατρούς να διοικούν νοσοκομεία και μεγάλους σχηματισμούς νοσοκομείων. Σε όλο τον άλλο κόσμο αυτή τη δουλειά την κάνει εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο συνήθως έχει οικονομικές σπουδές. Υπάρχουν πράγματα, όπως η οικονομική διαχείριση, το human resources management, δηλαδή η διαχείριση των ανθρώπινων πόρων τα οποία είναι επιστήμες, όσο επιστήμη είναι η αναισθησιολογία, η ορθοπεδική και η ιατρική, είναι εξίσου λεπτομερείς και για τους ίδιους λόγους, που ένας έμπειρος οικονομολόγος διοικητικός στο νοσοκομείο δυσκολεύεται να βάλει ενδείξεις διασωλήνωσης, με τον ίδιο τρόπο, έχω την άποψη, ότι οι γιατροί δεν μπορούν και δεν πρέπει να διοικούν τα νοσοκομεία. Στην ελληνική πραγματικότητα έχουμε την τάση να συντεχνιάζουμε και το σύστημα δεν είναι για τους γιατρούς, είναι για τους ασθενείς.

Όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία χρονίζουν στην ελληνική κοινωνία, χρονίζουν στα ελληνικά νοσοκομεία. Η καλύτερη απόδειξη της αποτυχίας του συστήματος είναι το γεγονός, ότι λιγότερο από ένα χρόνο μετά τον διορισμό, από την παρούσα ουσιαστικά κυβέρνηση, των ΥΠΕαρχών, καλούμαστε να αλλάξουμε τους δύο από τους επτά, γιατί ο ένας αναβαθμίστηκε κομματικά και δημιούργησε έξι μήνες κενό στην Κρήτη που είναι χωρίς ΥΠΕάρχη και αυτό ένα πρόβλημα. Ο κ. Καρβούνης παύτηκε για τους λόγους που παύτηκε. Ένα σύστημα που παράγει διοικητές με τον τρόπο που το παράγει, παράγει αποτυχίες. Αυτό θέλω να πω, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, δεν περιέχει καμία προσωπική ευθύνη για κανέναν. Το σύστημα ένα φαύλο, είναι προβληματικό, γιατί είναι κομματοκεντρικό και πελατειακό.

Γι' αυτό το λόγο θα ψηφίσουμε παρών, ευχόμενος παράλληλα ειλικρινά καλή επιτυχία, γιατί πραγματικά το σύστημα είναι σε άθλια κατάσταση, εξακολουθεί να χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται, δυστυχώς, με ένα τετράμηνο ήδη χωρίς διοικητές στα νοσοκομεία. Ο κ. Πολάκης έσπευσε να τους αποκεφαλίσει όλους, αλλά δυσκολεύεται να τους ανανεώσει. Θα σας έκανα μια επίκαιρη ερώτηση, αλλά τον τελευταίο καιρό αποφεύγετε τη Βουλή, όποτε δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος. Θα ήταν καλό όμως να μας πείτε γιατί αλλάξατε την επιτροπή κρίσεων τελευταία στιγμή και αντικαταστήσατε τον κ. Μπερετάνο και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, γιατί πέντε μήνες μεγάλα νοσοκομεία χωρίς διοικητές και χωρίς Δ.Σ. είναι πρόβλημα, όπως είναι το νοσοκομείο της Λάρισας αυτή τη στιγμή, που είναι χωρίς διοικητή και Δ.Σ. ταυτοχρόνως και αυτό είναι καταστροφή. Καλό θα ήταν να λυθούν.

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας