14 Σεπτεμβρίου, 2016

Η τροπολογιο-λαγνεία είναι αδιαφορία για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες

Τα οφέλη της χώρας μας κατά τη συμμετοχή σε διεθνείς συνεργασίες παραδέχτηκε ο Ιάσονας Φωτήλας, ειδικός αγορητής και βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας σχετικά με την κύρωση Συμφωνίας Ελλάδας – Βουλγαρίας για τη διασυνοριακή αστυνομική συνεργασία.

Και σε αυτή την κύρωση Συμφωνίας, όμως, η κυβέρνηση εξακολουθεί την πάγια τακτική της καταπάτησης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, φέρνοντας τροπολογίες – κάποιες προς τη σωστή και κάποιες προς τη λάθος κατεύθυνση. Για το λόγο αυτό, ο Ιάσονας Φωτήλας δέχτηκε να υπερψηφίσει μόνο μια τροπολογία, που είχε ανθρωπιστικό χαρακτήρα και να μην ψηφίσει καμιά από τις υπόλοιπες.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κ. πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου καταρχάς εκ μέρους του Ποταμιού να εκφράσω την συμπαράστασή μου στους πληγέντες κατοίκους σε όλη τη χώρα από τις πλημμύρες και τις φωτιές.

Οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας έχουν υποστεί σημαντική ζημιά στην καλλιέργεια της σταφίδας από τις πλημμύρες και έχουν ανάγκη άμεσης συνδρομής της πολιτείας.

Ειδική αναφορά όμως θέλω να κάνω και για τους κατοίκους της Θάσου για την ανυπολόγιστη καταστροφή που υπέστησαν από την φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή τους.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων της Πυροσβεστικής για να περιορίσουν την έκταση της ζημιάς αξίζουν των συγχαρητηρίων μας.
Δεν μειώνουν όμως σε καμία περίπτωση τις ευθύνες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που εξαντλούσε επί μήνες τις ενέργειές του σε επικοινωνιακές κυρίως ενέργειες αντί να σχεδιάσει μαζί με τις τοπικές κοινωνίες οργανωμένους τρόπους πολιτικής προστασίας.

Ακούσαμε επίσης και την απίστευτη δικαιολογία του ίδιου του πρωθυπουργού που είπε πως σε λάθος Υπουργείο έπαιρνε τοπικός βουλευτής της πλειοψηφίας στην αγωνία του να βρει τον κ. Τόσκα για να τρέξει προς βοήθεια στην περιοχή. Δηλαδή, ο κ.Τσίπρας θέλει να πιστέψουμε στα σοβαρά ότι ο κυβερνητικός βουλευτής καλούσε σε άλλο Υπουργείο για παράδειγμα στο Τουρισμού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς;

Τι άλλο θα ακούσουμε ακόμα και για πόσο καιρό νομίζει ο πρωθυπουργός ότι θα μας κοροϊδεύει…

Σχετικά με τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί.

Σας έχουμε τονίσει πολλές φορές και εμείς και εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων και το γνωρίζετε πολύ καλά πως ο κανονισμός της Βουλής δεν επιτρέπει κατάθεση τροπολογιών σε Κύρωση Διεθνούς Συμφωνίας, ανεξαρτήτως αν αυτές είναι σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση.

Σας έχουμε υποδείξει μάλιστα τρόπους σύννομους με την κοινοβουλευτική τάξη, αλλά φαίνεται πως για την κυβέρνηση της πρώτης και δεύτερης φοράς αριστερά έχει γίνει συνήθεια η καταπάτηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Ως πότε όμως;

Αναγνωρίζουμε πως μόνο η υπ’ αριθμ. 666/51 τροπολογία πρέπει να συζητηθεί, που έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα και γι’ αυτό θα την υπερψηφίσουμε.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες τροπολογίες, σας καλούμε να τις αποσύρετε και να τις καταθέσετε σε ολοκληρωμένα σχέδια νόμου.

Σας ευχαριστώ.