Σε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προχώρησαν οι βουλευτές με το Ποτάμι, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας) και Κατερίνα Μάρκου (Β' Θεσσαλονίκης), σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που πλήττουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι οφειλές στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία φαίνεται να ξεπερνούν τα 16.6 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2016, ενώ παράλληλα οι οφειλέτες αδυνατούν να καταβάλουν τα χρέη, εξαιτίας της απένταξής τους από ρυθμίσεις αποπληρωμής. Σε συνδυασμό με πρόστιμα και προσαυξήσεις παλαιότερων χρεών, γίνεται σαφές ότι οι οφειλές προς τα Ταμεία εκτοξεύονται. Ωστόσο, οι Δ.Ο.Υ δεν προχωρούν στην διακοπή της δραστηριότητας επιχειρήσεων, που έχουν πτωχεύσει ή κλείσει και ο ΟΑΕΕ εξακολουθεί να χρεώνει εισφορές και πρόστιμα, τα οποία δεν θα εισπραχθούν ποτέ.
Για το λόγο αυτό, ρωτούν οι βουλευτές τους αρμόδιους Υπουργούς, με ποιον τρόπο σκοπεύουν να ομαλοποιήσουν την καταβολή εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και πώς θα γίνουν ρεαλιστικότερες οι ρυθμίσεις αποπληρωμής. Επίσης, πότε και πώς θα επανενταχθούν σε ρυθμίσεις, όσοι είναι εκτός ρύθμισης, αν θα μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις λόγω άδειων ταμείων και ποιο είναι το μοντέλο βιωσιμότητας των Ταμείων που προκρίνει η κυβέρνηση. Τέλος, σε τι ενέργειες θα προχωρήσουν, προκειμένου να γίνει ρεαλιστικός και τεκμηριωμένος διαχωρισμός σε εισπράξιμες και μη εισπράξιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες είσπραξης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς: α) τον Υπουργό Οικονομικών
β) τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: Η τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία οδηγεί σε νέα μείωση συντάξεων;
Oι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία έχουν ξεπεράσει τα 90 δισ. ευρώ, προς τη ΔΕΗ κυμαίνονται στα 3 δισ., ενώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 17 δισ. ευρώ και συνεχώς αυξάνουν. Εάν σε αυτές προστεθούν και τα «κόκκινα δάνεια», που αγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ, τότε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της χώρας είναι γύρω στα 220 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ.
Μέσα στις ανωτέρω οφειλές υπάρχουν και οφειλές εταιριών, που έχουν χρεοκοπήσει εδώ και δεκαετίες, χωρίς όμως ποτέ αυτές να καταχωρούνται ως μη εισπράξιμες. Για παράδειγμα, στη λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών με τους μεγαλοοφειλέτες της εφορίας, πρώτη στη λίστα εμφανίζεται η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με οφειλές 8,5 δισ. ευρώ (εταιρία που έχει κλείσει από το 2008 και το δημόσιο δεν προβλέπεται να λάβει ούτε ευρώ), δεύτερη στη λίστα η Ολυμπιακή Αεροπορία με οφειλές 1,35 δισ. ευρώ, ενώ από τη λίστα δε λείπουν επιχειρήσεις, που έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες, όπως είναι το Μινιόν, που εμφανίζεται με οφειλές 23 εκ. ευρώ και η Πειραϊκή Πατραϊκή με οφειλές 21 εκ. ευρώ.
Ειδικότερα και σε ότι αφορά στις οφειλές στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), φαίνεται να είναι πάνω από 16,6 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2016, από 15,7 δισ. ευρώ, που ήταν το α' τρίμηνο.
Οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, που εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις χρεών, αδυνατούν να καταβάλλουν το οριζόμενο ποσό δόσης, με αποτέλεσμα να έχουν «εξαφανιστεί» 88.217 ρυθμίσεις από τις συνολικά 147.308. Συγκεκριμένα, στο β' τρίμηνο του 2016 παρατηρούμε ότι, από την αρχή των διακανονισμών, έχουν τεθεί εκτός ρύθμισης 50.040 οφειλέτες με χρέη 2.657 δισ. ευρώ, το 60% για τις 12 δόσεις (13.987 σε σύνολο 23.186) και το 47,78% για τις 100 (36.053 σε σύνολο 75.451). Παράλληλα, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις παλαιότερων χρεών εκτοξεύουν τις οφειλές προς τα Ταμεία και καθιστούν ακόμα δυσκολότερη την αποπληρωμή τους.
H συνεχής αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μόνο κατάρρευση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων μπορεί να επιφέρει. Οι οφειλές στα ταμεία θα εκτιναχθούν, κανείς δεν θα μπορεί να τις αποπληρώσει, ούτε από τους μισθωτούς, ούτε από τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες.
Με δεδομένο ότι:
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πώς σκοπεύετε να ομαλοποιήσετε και να εξορθολογίσετε την καταβολή των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία;
2. Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε, προκειμένου οι ρυθμίσεις αποπληρωμής οφειλών να γίνουν ρεαλιστικότερες;
3. Πότε και πώς θα δοθεί η δυνατότητα επανένταξης όσων είναι εκτός ρύθμισης, προκειμένου να αποπληρωθούν οι οφειλές τους;
4. Θα μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις συνεπεία της αδυναμίας είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών;
5. Ποιο είναι το μοντέλο βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων που προκρίνετε;
6. Τι ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε και σε τι χρονικό ορίζοντα, ώστε να γίνει ρεαλιστικός και τεκμηριωμένος διαχωρισμός σε εισπράξιμες και μη εισπράξιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ιδίως τον ΟΑΕΕ), να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες είσπραξης;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας
Κατερίνα Μάρκου – Β΄Θεσσαλονίκης