8 Μαΐου, 2016

«Η πρόταση του Ποταμιού για το ασφαλιστικό είναι ρεαλιστική, δίκαιη και βιώσιμη»

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Διαφωνώ απόλυτα με τη νοοτροπία που διαπνέει η απειλή διαγραφής των βουλευτών, που θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό, από τους επιστημονικούς συλλόγους και τα επιμελητήρια.

Είναι καιρός, να καταλάβουμε όλοι μας τους διακριτούς και οριοθετημένους θεσμικά ρόλους μας.

Τους βουλευτές τους κρίνουν οι πολίτες δια της ψήφου τους. Να καταλάβουμε, πως η εποχή που οι συντεχνίες και οι κάστες χάραζαν οικονομικές πολιτικές, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Και για να αναφερθώ μόνο στο ΤΕΕ, ίσως θα ήταν πιο σώφρον το Τεχνικό Επιμελητήριο να ασχολούνταν πιο σοβαρά με τους πόρους του ΤΣΜΕΔΕ και βεβαίως με τα διάφορα παιχνίδια που έχουν παιχτεί με την Τράπεζα Αττικής.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Εμείς δεν θα ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο γιατί είναι άδικο και αναποτελεσματικό ως μη βιώσιμο.

Αλλά επίσης και αντιπαραγωγικό γιατί ωθεί στην εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή και άρα μοιραία οδηγεί και στην αποεπένδυση.

Εμείς δεν δημαγωγήσαμε και δεν χαϊδέψαμε αυτιά.

Λέγαμε και λέμε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι αναγκαία όσο λίγες μεταρρυθμίσεις και βεβαίως έχει κόστος σημαντικό και επομένως θα ξεβολέψει και αρκετούς.

Η πρόταση του Ποταμιού είναι ρεαλιστική, δίκαιη τόσο διαγενεακά, όσο και για τους σημερινούς εργαζόμενους και επομένως βιώσιμη.
Είναι βιώσιμη γιατί εξασφαλίζει συντάξεις σ’ αυτούς που θα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος, δηλαδή στους σημερινούς εργαζόμενους, στους νέους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θα το ξαναπώ γιατί είναι σημαντικό.
Αναδιανομή δεν κάνουμε με το ασφαλιστικό.
Κάνουμε με το φορολογικό.

Και ασφαλιστικό δίχως ανταποδοτικότητα, δεν μπορεί να σταθεί.

Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου