18 Ιανουαρίου, 2019

Η μισή Ελλάδα χωρίς κανόνες δόμησης!

Ερώτηση Γ. Αμυρά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Την ανάγκη επίσπευσης τοπικών χωρικών σχεδίων για τους 325 δήμους της χώρας, επισημαίνει ο Γιώργος Αμυράς, καθώς περισσότερο από το μισό της Ελλάδας δεν διαθέτει οποιασδήποτε μορφής κανόνες με αποτέλεσμα την άναρχη οικιστική και επιχειρηματική ανάπτυξη.

Με ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, ρωτά τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, πότε θα ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα, αν έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση για τη δημοπράτηση των σχετικών μελετών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αν υφίσταται η απαραίτητη τεχνική επάρκεια στις υπηρεσίες των δήμων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ TON ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Σε εκκρεμότητα σχεδόν στο σύνολό του ο πολεοδομικός σχεδιασμός για τους 325 δήμους της χώρας

Τον Ιούνιο του 2018, άνοιξε ο δρόμος για την προώθηση του ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού του συνόλου των δήμων της χώρας (ΠΔ 59/2018), καθιστώντας πλέον εφικτή την πραγματοποίηση διαγωνισμού για την εκπόνηση των 325 Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, ένα για κάθε δήμο. Η ανάγκη όμως επίσπευσης των σχετικών διαδικασιών είναι επιτακτική, καθώς περισσότερο από το μισό της Ελλάδας δεν διαθέτει οποιασδήποτε μορφής κανόνες, με αποτέλεσμα η οικιστική ανάπτυξη και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες να αναπτύσσονται άναρχα.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την πορεία του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, καταδεικνύεται ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά την τελευταία πενταετία ως προς την ολοκλήρωση Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ή Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης – ΣΧΟΟΑΠ) που αποτελούν τους «προγόνους» των σημερινών Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ΤΧΣ) του Ν. 4447/2016. Το ποσοστό των δήμων που διαθέτουν γενικό πολεοδομικό σχέδιο (ή ΣΧΟΟΑΠ) από 16% το 2014 ανέβηκε μόλις 3 μονάδες, στο 19% το 2018 και έως σήμερα δεν έχει ανατεθεί ούτε μία μελέτη με βάση τη νέα νομοθεσία.

Δημιουργούνται λοιπόν ερωτήματα όσον αφορά στο στρατηγικό σχεδιασμό της σημερινής κυβέρνησης και κατά συνέπεια στον προγραμματισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως προς την προώθηση και εφαρμογή του σχεδιασμού της χωρικής επικράτειας κάθε ενός από τους Δήμους της χώρας, με στόχο την υιοθέτηση στέρεων θεσμών και ελκυστικού κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος, που θα προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη συνοχή, τις ίσες ευκαιρίες, το κράτος δικαίου, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, τις εξαγωγές, την παραγωγή, τη γνώση και τις ποιοτικές υπηρεσίες.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Πότε θα ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα και πότε θα προωθηθούν τα πρώτα τοπικά χωρικά σχέδια;

2. Έχετε εξασφαλίσει τις πηγές χρηματοδότησης ώστε να δημοπρατηθούν οι μελέτες από τις οποίες θα προκύψει ο πλήρης και ολοκληρωμένος σχεδιασμός του χώρου στους δήμους της ελληνικής επικράτειας;

3. Υπάρχει η απαραίτητη τεχνική επάρκεια στις υπηρεσίες των δήμων και, αν όχι, σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την τεχνική υποστήριξη της ενεργοποίησης και ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού κάθε δήμου;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας