«Απελπιστική η κατάσταση στις μονάδες υγείας του νομού Αχαΐας»
«Η μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία δεν έχει ολοκληρωθεί, παρά τη δέσμευση της χώρας ότι θα έπρεπε μέχρι τον Ιούνιο του 2015 να είχαν κλείσει τα τρία (3) εναπομείναντα ψυχιατρεία στο Δαφνί, στο Δρομοκαΐτειο και στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ υπακούει στις επιθυμίες των συνδικαλιστών της, που δεν επιθυμούν την ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης», τόνισε ο βουλευτής του Ποταμιού στην Αχαΐα, Ιάσονας Φωτήλας, κατά την συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής της επίκαιρης επερώτησης του Ποταμιού για τα προβλήματα στην υγεία.
Ο κ. Φωτήλας αναρωτήθηκε κατά πόσον ισχύουν οι διαρροές στον τύπο, ότι η κυβέρνηση διεξάγει μυστικές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, προκειμένου να κρύψει την αποτυχία της στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής στο ζήτημα στων μελών των διασωστικών μονάδων και του λιμενικού σώματος σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στους οποίους πρέπει να παρέχονται ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις ακραίες καταστάσεις με τις οποίες έρχονται καθημερινά σε επαφή.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο βουλευτής αναφέρθηκε στα τραγική κατάσταση των μονάδων υγείας στο νομό Αχαΐας, ενώ επισήμανε και την απαξίωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον Υφυπουργό Υγείας, καθώς δεν έχει απαντηθεί η ερώτηση για τα προβλήματα του ιδρύματος της «Μέριμνας» για ΑμεΑ στην Πάτρα.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η δική μου παρέμβαση θα επικεντρωθεί στη μεταρρύθμιση στο χώρο της ψυχικής υγείας.
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχουν μείνει, όπως και τόσους άλλους τομείς, μόνο στα παχιά- είναι η αλήθεια - λόγια.
Η χώρα μας συνεχίζει να καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις στην ολοκληρωμένη υποστήριξη των ψυχικά νοσούντων πολιτών μας σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του περιοδικού Economist.
Το περιβάλλον διαβίωσής τους, η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, οι ευκαιρίες για εργασία και επανένταξη, αλλά και η καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος είναι τομείς που δεν περιποιούν τιμή στη χώρα μας, κατατάσσοντάς την στις τελευταίες θέσεις των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν αποτελούν αιτίες όμως μόνο η απουσία χρηματοδότησης και η συνακόλουθη διαχρονική έλλειψη σε δομές και προσωπικό αλλά και η ανυπαρξία συγκεκριμένης στρατηγικής με μετρήσιμους στόχους που διαρκώς θα αξιολογούνται.
Επιπλέον, από το 2008, ακούστε το κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε να ενημερώσουμε ως χώρα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με συγκεκριμένα στοιχεία για την ψυχική κατάσταση των πολιτών (από την κατάθλιψη και τις διατροφικές διαταραχές μέχρι τη σχιζοφρένεια) με την απαραίτητη γι’ αυτό το σκοπό συνεργασία της ΕΛΣΤΑΤ με την «ΨΥΧΑΡΓΩ» προκειμένου να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την ψυχική υγεία των πολιτών μας.
Κύριε Υπουργέ,
θα ήθελα να επιμείνω στο ζήτημα της αποασυλοποίησης. Ενώ θα έπρεπε, ήδη από τον Ιούνιο του 2015 να είχαμε προβεί στο κλείσιμο και των τριών (3) ψυχιατρείων του Δαφνιού, του Δρομοκαΐτειου και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προγράμματος «Ψυχαργώ» (2001-2020) για την αποασυλοποίηση αλλά και του μνημονίου συνεργασίας Andor-Λυκουρέντζου, συνεχίζεται η λειτουργία τους γιατί ως κυβέρνηση υπακούτε στις επιθυμίες των συνδικαλιστών σας. Δεν δημιουργούνται έτσι οι απαραίτητες νέες δομές φροντίδας αλλά και ο μετασχηματισμός των υφιστάμενων.
Ενδεικτικά σημειώνω ότι ενώ μέχρι το 2010 θα έπρεπε να λειτουργούν 80 Κέντρα Ψυχικής Υγείας σε όλη τη χώρα (το άλφα και το ωμέγα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης) σήμερα λειτουργούν μόνο 40!
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι τα τραγικά περιστατικά που κατά καιρούς πληροφορούμαστε, όπως ο πολύ πρόσφατος θάνατος του 34χρονου τροφίμου από το Δαφνί που απόδρασε και βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα νεκρός στο δάσος Χαϊδαρίου, η επίθεση μέχρι θανάτου λίγους μήνες πριν από έναν τρόφιμο σε άλλο αλλά και η φωτιά στο Δαφνί που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών νοσηλευομένων.
Μας πληροφορήσατε τον Ιούνιο του 2015 κ. Υπουργέ, σε ερώτηση του βουλευτή μας Κώστα Μπαργιώτα, ότι βρίσκεστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης του μνημονίου συνεργασίας Andor-Λυκουρέντζου αλλά η διαπραγμάτευση αυτή όπως φαίνεται θα φέρει χειρότερη συμφωνία καθώς όπως πληροφορούμαστε από διαρροές στον τύπο γίνεται εν κρυπτώ!
Γιατί τι άλλο θα μπορούσαμε να υποθέσουμε όταν διαβάζουμε ότι στέλνετε για την κρίσιμη αυτή διαπραγμάτευση όχι έναν γνώστη του θέματος όπως τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου αλλά κάποιον σύμβουλο του Υπουργού κ. Ξανθού;
Εμείς σας ρωτάμε ευθέως κ. Υπουργέ:
Α) Για ποιους λόγους δεν συνεχίζεται η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και το απαραίτητο κλείσιμο των τριών ψυχιατρείων; Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να μην χάσει η χώρα ευρωπαϊκά κονδύλια που αφορούν την ολοκλήρωσή της;
Β) Ισχύουν οι διαρροές στον τύπο ότι διεξάγετε μυστικές διαπραγματεύσεις προσπαθώντας να κρύψετε την αποτυχημένη πολιτική σας στο θέμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης; Σε ποιο σημείο βρίσκονται σχετικές συζητήσεις; Μήπως υπάρχει σχετική αλληλογραφία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου για το θέμα και μας την κρύβετε;
Γ) Ποιος είναι συγκεκριμένα ο αριθμός των μονάδων που έχουν υλοποιηθεί στα πλαίσια της αποασυλοποίησης, ποιες απομένουν και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας τους;
Δ) Θα προχωρήσετε τις σχετικές διαδικασίες για την καταγραφή των δεδομένων σχετικά με την ψυχική υγεία των πολιτών;
Ε) Επίσης, σημαντικό ζήτημα είναι η ψυχική κατάσταση των μελών των διασωστικών ομάδων, του λιμενικού σώματος και των συναφών υπηρεσιών σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στην οποία, όπως φαίνεται, δε δίνει καμιά σημασία η κυβέρνησή σας. Σκοπεύετε να τους παρέχετε ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις ακραίες καταστάσεις με τις οποίες έρχονται καθημερινά σε επαφή;
Τέλος, πριν ολοκληρώσω, θα ήθελα να πω δυο λόγια και για την ιδιαίτερη πατρίδα μου.
Οι Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας του Νομού Αχαΐας, όπως το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, το Νοσοκομείο του Αγίου Αντρέα, το Νοσοκομείο του Αιγίου, τα Κέντρα Υγείας και τα ΠΕΔΥ (πρώη ΙΚΑ) του Νομού Αχαΐας, έχουν επέλθει σε δεινή κατάσταση, κάτι που μπορεί να καταστεί επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Τα προβλήματα υποστελέχωσης σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό είναι τεράστια – αρκεί να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο του Ρίου δεν έχει χειρούργο με εξειδίκευση στο μαστό από το καλοκαίρι ενώ οι πολίτες του Αιγίου αδυνατούν να εξυπηρετηθούν και καταφεύγουν στην Πάτρα λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, ειδικά όργανα και ασθενοφόρα !!!
Η αδυναμία αγοράς αναλώσιμων αντιδραστηρίων και άλλων προμηθειών φτάνει στο σημείο οι ασθενείς να καλούνται να αγοράσουν από το φαρμακείο υλικά για τις αλλαγές τραυμάτων!!!
Η αδυναμία ορθής συντήρησης των υποδομών και οι ελλείψεις ή η κακή συντήρηση απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού γίνεται καθημερινά αντιληπτή από όλους… Όσο για τις εργασίες αποκατάστασης του Νοσοκομείου του Αγίου Αντρέα από το 2008!!!, ευτυχώς που υπάρχουν και οι τοπικές αρχές κύριε Υπουργέ και ο νοών νοείτω…
Οι ασάφειες επίσης λόγω διοικητικών κενών, μετά την υπαγωγή των Κέντρων Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες καθιστά προβληματική την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και πλήθος ασθενών να οδηγούνται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου.
Ως αποτέλεσμα, οι γιατροί του Νοσοκομείου αντί να ασχολούνται μόνο με την τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, να τελούν και το έργο του ελεγκτή για εξιτήρια και αναγραφές στις κλινικές, δηλαδή το παράδοξο ο ελεγκτής να είναι και ο ελεγχόμενος για τις ίδιες αναγραφές.
Για τα ιδρύματα τέλος που προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια σε ΑμεΑ όπως η «Μέριμνα» στην Πάτρα ούτε καν καταδεχτήκατε να μας απαντήσετε στην επίκαιρη ερώτηση που καταθέσαμε.
Κύριε Υπουργέ, δεν επιθυμούμε να ακούσουμε μόνο ωραία λόγια και υποσχέσεις, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των παρεμβάσεών για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων.
Σας ευχαριστώ.
Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας