12 Μαΐου, 2017

Η κυβερνητική αμφιθυμία για τον ΕΦΚ στο κρασί, επιβαρύνει ένα δυναμικό κλάδο

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Σε νέα ερώτηση για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, μετά τα νέα «μπρος – πίσω» της Κυβέρνησης, σε σχέση με την κατάργηση ή όχι του ομολογουμένως εξοντωτικού, αλλά και αναποτελεσματικού για τον αμπελοοινικό τομέα, μέτρου.

Συγκεκριμένα, καμία νύξη για το ζήτημα δεν γίνεται στο κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου, το οποίο έρχεται προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, με αποτέλεσμα να διατηρείται ο ΕΦΚ για το συγκεκριμένο προϊόν, ως έχει.

Και αυτό συμβαίνει, παρότι τόσο κυβερνητικά στελέχη, όσο και κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών έχουν δημοσίως παραδεχθεί ότι όχι μόνο τα έσοδα ήταν κατά πολύ μικρότερα των αναμενομένων, αλλά και ότι συνεπεία του Φόρου το λαθρεμπόριο του οίνου έφτασε στα ύψη, με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να συμφωνούν πως οι δημοσιονομικές συνθήκες επιτρέπουν πλέον την κατάργησή του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς 1) Οικονομικών 2) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Να μην γίνει ο κλάδος των Οινοποιών ένα ακόμη θύμα της μόνιμης κυβερνητικής αμφιθυμίας και ασυνεννοησίας»

Καμία αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη φορολόγηση του κρασιού δεν επιφέρει από ό,τι φαίνεται, το κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου, διατηρώντας τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που θεσπίσθηκε πέρυσι.

Και αυτό συμβαίνει, παρότι δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και κύκλων του υπουργείου Οικονομικών κάνουν ευθέως λόγο για αποτυχία του μέτρου.

Συγκεκριμένα, αρμόδια Υφυπουργός στις αρχές του τρέχοντος έτους είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση μελετούσε την τροποποίηση, ή ακόμη και την κατάργηση του μέτρου της επιβολής του ΕΦΚ στο κρασί, από την στιγμή που το κακό το οποίο προκάλεσε το συγκεκριμένο μέτρο στον κλάδο των οινοπαραγωγών ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα έσοδα που έφερε τελικά στα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με στοιχεία, οι εισπράξεις δεν ξεπέρασαν τα 13 εκατ. ευρώ, όταν το τρίτο Μνημόνιο (Αύγουστος 2015) προσέβλεπε σε έσοδα 55 εκατ. ευρώ από την επιβολή ειδικού φόρου 0,20 λεπτών/ λίτρο (περίπου 15 λεπτά/ φιάλη) στο κρασί.

Δεδομένου ότι μέσα στη γενικότερη αποδιάρθρωση του αμπελοοινικού τομέα από τα ολέθρια αποτελέσματα του άστοχου μέτρου του ΕΦΚ έχουμε επιπλέον και την υπερδιόγκωση της παράνομης, χύμα διακίνησης οινοστάφυλων και κρασιού, όπως πιστοποιούν οι έλεγχοι των συνεργείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Δεδομένου ότι η μειωμένη δημοσιονομική απόδοση του μέτρου επιβάλλει την κατάργησή του, προκειμένου να αρθούν όχι μόνο τα προβλήματα, αλλά και η τεράστια γραφειοκρατία που προκάλεσε η εφαρμογή του φόρου στους παραγωγούς και το υπόλοιπο σύστημα διακίνησης του κρασιού.

Δεδομένου ότι κατά τις πρόσφατες συναντήσεις αρμοδίων Υπουργών με τους δανειστές - διέρρευσε ότι - τα τεχνικά κλιμάκια των τελευταίων συμφωνούν με την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, λόγω του φετινού αυξημένου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Δεδομένου ότι τα κυβερνητικά «μπρος – πίσω» υπονομεύουν ακόμη περισσότερο έναν, κατά το παρελθόν, εξαιρετικά εξωστρεφή και δυναμικό κλάδο, βυθίζοντάς τον στην ακόμη περισσότερο στην εσωστρέφεια.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Ποιο είναι το των σύνολο κρατικών εσόδων από τον Ε.Φ.Κ. έως σήμερα;

2) Σε τι ύψος αναμένεται να διαμορφωθούν οι εισπράξεις από τον Ε.Φ.Κ. έως το τέλος του τρέχοντος έτους;

3) Προτίθενται να καταργήσουν ή όχι τον ΕΦΚ στο κρασί;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου