15 Ιουλίου, 2015

Η κυβέρνηση πράττει τα αντίθετα απ’ αυτά που κάλεσε τον λαό να ψηφίσει

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης στις αρμόδιες Επιτροπές ο κ. Χάρης Θεοχάρης άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση γιατί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, φτάσαμε να ζητάμε επίδομα αναπηρίας, αφού πρώτα αυτοπυροβοληθήκαμε με καραμπίνα, ενώ μίλησε για το τέλος της υποκρισίας και των ψευδαισθήσεων.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης στις αρμόδιες Επιτροπές ο κ. Χάρης Θεοχάρης άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση γιατί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, φτάσαμε να ζητάμε επίδομα αναπηρίας, αφού πρώτα αυτοπυροβοληθήκαμε με καραμπίνα, ενώ μίλησε για το τέλος της υποκρισίας και των ψευδαισθήσεων. Αναφερόμενος στην επιλογή του δημοψηφίσματος κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ότι το επικαλείται ακόμη ως πράξη εμβάθυνσης της δημοκρατίας, ενώ πράττει τα αντίθετα απ’ αυτά που κάλεσε τον λαό να ψηφίσει. Χαρακτήρισε τη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην ΕΡΤ ως τον λόγο ενηλικίωσής του, με τον οποίο κονιορτοποιήθηκαν τα επιχειρήματα του λόμπι της δραχμής. Ακόμη με αυτήν τελείωσε οριστικά η συζήτηση για εναλλακτική χρηματοδότηση, καθώς και ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε τη στάση της Ρωσίας και της Κίνας. Αναρωτήθηκε όμως σε τι διαφέρει ο κ. Τσίπρας από τους κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, εφόσον αποδέχεται και ο ίδιος, ότι έφερε μια κακή συμφωνία, αν και έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε και μίλησε για το Καστελόριζο του κ. Τσίπρα, που δεν είναι άλλο από το Μέγαρο Μαξίμου στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης. Ειδικά για το θέμα του Ταμείου των 50 δις που περιλαμβάνεται στη συμφωνία εξήγησε, ότι αυτό προέκυψε ως ανάγκη για την κάλυψη του επιπλέον ποσού που αιτηθήκαμε μετά το δημοψήφισμα υπενθυμίζοντας, ότι ενώ οι εταίροι πριν από το δημοψήφισμα μας πρόσφεραν πρόγραμμα 30-40 δις, εμείς μετά το δημοψήφισμα χρειάστηκε να υποβάλλουμε αίτημα για 80-90 δις χρηματοδότηση. Αυτά τα 50 δις μας λένε τώρα οι εταίροι να τα βάλουμε εμείς σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση.
Για τα μέτρα της συμφωνίας που έχουν ονοματεπώνυμο Τσίπρα-Καμμένου ανέφερε, ότι περιλαμβάνουν:

 • 2,4 δις αύξηση ΦΠΑ, επαναφέροντας συγκεκριμένη πρόταση του Ποταμιού για τον εξορθολογισμό του ΦΠΑ
 • αύξηση του φόρου στα ασφάλιστρα που χαρακτήρισε ως τέλος της ασφαλιστικής αγοράς
 • 23% στα φροντιστήρια, που χρειάζεται διόρθωση, γιατί θα οδηγήσει στα μαύρα φροντιστήρια
 • αύξηση του φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα ύψους 400 εκ., τον οποίο σημειωτέον έθεσε στο τραπέζι η ελληνική πλευρά για να αποφύγει την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά τελικά μας έμειναν και οι δύο αυξήσεις. Τον φόρο αυτό, όπως είπε θα τον περάσει ο επιχειρηματίας σε μειώσεις μισθών και απολύσεις, ενώ χαρακτήρισε ως πολιτική δειλία το γεγονός, ότι η Κυβέρνηση κρύβετε ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό πίσω από τους επιχειρηματίες.
 • 100% αύξηση προκαταβολής φόρου
 • οριζόντια μείωση συντάξεων
 • επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
 • Ζήτησε από την Κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα με κοινωνική δικαιοσύνη, όπως για παράδειγμα να βρει χρήματα από τα 600 εκ. με τα οποία επιχορηγεί το Κράτος τα λεγόμενα ευγενή Ταμεία των ΔΕΚΟ.
  Απευθύνθηκε στην Κυβέρνηση λέγοντας, ότι φέρνει τη συμφωνία που λοιδορούσε, με τη διαδικασία που κατήγγειλε, αφού δίχασε επί πέντε χρόνια τον ελληνικό λαό για τα μνημόνια. Κάλεσε τον Πρωθυπουργό να μην πάει σε εκλογές, όπως ακούγεται, γιατί σε αυτή την περίπτωση εκτός από τις κλειστές τράπεζες, που επιβαρύνουν με μείωση κατά 1% το ΑΕΠ κάθε βδομάδα, δεν θα σωθούν και οι καταθέσεις των πολιτών. Αντίθετα, του ζήτησε να πάρει πρωτοβουλίες για να διορθωθεί η Κυβέρνηση ευχόμενος να παραμείνει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κλείνοντας την ομιλία του είπε, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει στόχο, ότι η χώρα πρέπει να θέσει ως εθνικό στόχο την επιστροφή στις αγορές και την αποτίναξη των μνημονίων, ώστε να μην γίνει η χώρας μας προτεκτοράτο, όπως κινδύνεψε να γίνει την Κυριακή και προέτρεψε την Κυβέρνηση να ενώσει τον λαό και τις δυνάμεις χώρας.

  Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

  [youtube id="qf4-4UG1Uqw"]

  *Ο Χάρης Θεοχάρης είναι βουλευτής Β' Αθήνας

  15 Ιουλίου 2015

  Σχετικά