13 Μαΐου, 2015

Η Κυβέρνηση νομοθετεί για εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα με πρόχειρο τρόπο

Τη θέση του «Ποταμιού» επί της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της Κυβέρνησης σε σχέση με τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, παρουσίασε ο εισηγητής του «Ποταμιού», βουλευτής Σερρών κ. Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου κατά τη χθεσινοβραδινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.

Τη θέση του «Ποταμιού» επί της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της Κυβέρνησης σε σχέση με τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, παρουσίασε ο εισηγητής του «Ποταμιού», βουλευτής Σερρών κ. Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου κατά τη χθεσινοβραδινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Χατζηδημητρίου άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για το γεγονός ότι συνεχίζει να νομοθετεί για εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα με πρόχειρο τρόπο, μέσω μιας ΠΝΠ της οποίας τα άρθρα δεν έχουν απολύτως καμία συνάφεια μεταξύ τους, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη ΠΝΠ ως «γονατογράφημα». Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέδειξε τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και διοικήσεων της ΕΒΖ για το καθεστώς πλήρους απαξίωσης και παρακμής στο οποίο έχει περιέλθει η μεγαλύτερη αγροτική βιομηχανία της χώρας. Παράλληλα, έκανε εκτεταμένη αναφορά στη στρατηγική σημασία του τομέα της ζάχαρης για τη χώρα μας, εξαιτίας (α) της μοναδικής διατροφικής της αξίας, (β) της τεράστιας σημασίας και οικονομικής αξίας των υποπροϊόντων της, όπως η μελάσα και η ζαχαρόπιτα η οποία είναι αναντικατάστατη ζωοτροφή για την ελληνική κτηνοτροφία, (γ) των συνδεδεμένων ενισχύσεων και της ποσόστωσης που αποτελεί εθνικό πλούτο, (δ) των στρατηγικών σημείων στη Β. Ελλάδα όπου βρίσκονται τα εργοστάσια της ΕΒΖ και (ε) της δυνατότητας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τα ζαχαρουργεία της ΕΒΖ. Η συγκεκριμένη ΠΝΠ ωστόσο, κατά τον κ. Χατζηδημητρίου, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα και εξυγίανση της ΕΒΖ, ενώ από τα συνολικά 30 εκ. ευρώ που προβλέπονται για την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας, μόνο 900.000 ευρώ θα κατευθυνθούν προς τους τευτλοπαραγωγούς.

Ως προς το άρθρο της ΠΝΠ σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Χατζηδημητρίου τόνισε ότι με την ενέργειά της αυτή η Κυβέρνηση φέρνει μια εξαιρετικά «γενναιόδωρη» τροποποίηση, η οποία δε συνοδεύεται από κανένα όριο σε σχέση με το ύψος της απόκρυψης εισοδήματος. Έτσι, αντί να ενισχύονται οι μικρομεσαίοι οφειλέτες και οι επιχειρήσεις που έπεσαν θύματα των καιρών, προσφέρεται απλόχερα «γη και ύδωρ» σε όσους επί χρόνια εξαπάτησαν με δόλο το δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό η Κυβέρνηση στέλνει λάθος μηνύματα στην ελληνική κοινωνία και δε συμβάλλει στη διαμόρφωση σωστής φορολογικής συνείδησης, καθώς «πέφτει στα μαλακά» σωρεία περιπτώσεων μεγάλων φοροφυγάδων, ενώ οι συνεπείς φορολογούμενοι που συνεχίζουν να αποδίδουν κανονικά τους φόρους τους, αισθάνονται για άλλη μια φορά ως τα μεγάλα «κορόιδα».

Για τους παραπάνω λόγους, κατέληξε ο κ. Χατζηδημητρίου, το «Ποτάμι» θα καταψηφίσει την ΠΝΠ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

*Ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου είναι βουλευτής Σερρών

13 Μαΐου 2015