Oμιλία Γ. Μαυρωτά στη συζήτηση του ν/σ του Υπ. Εργασίας για την τροπολογία για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων
Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για τη βελτίωση των δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης για την προαγωγή της κινητικότητας των εργαζομένων μεταξύ των κρατών-μελών, ο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργος Μαυρωτάς, υπενθύμισε ότι πρώτο το Ποτάμι πρότεινε και υποστήριξε την ανάγκη ενίσχυσης του 2ου πυλώνα ασφάλισης (επαγγελματική ασφάλιση), αλλά και του 3ου πυλώνα (ιδιωτική ασφάλιση).
Αναφερόμενος στην τροπολογία της Κυβέρνησης για την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών, είπε ότι η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων δεν πρέπει να γίνεται με πανηγυρικό τρόπο, γιατί όσοι είναι εκτός δημοσίου εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλες πιέσεις.
Ο κ. Μαυρωτάς σχολίασε τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Τζανακόπουλου, ο οποίος εξήγγειλε προσλήψεις 10,000 ατόμων στο δημόσιο μετά τη συμφωνία του κ. Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο, λέγοντας σκωπτικά ότι μετά την «Κάθοδο των Μυρίων» του Ξενοφώντα και το «Θάλαττα – θάλαττα!», τώρα το έργο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι «Η πρόσληψις των μυρίων» και το «Διορισμός – Διορισμός!». Δηλαδή, όπως συμπλήρωσε, περάσαμε από το «Οι Μύριοι από την Κύρου Ανάβασις στην Αλέξη Ανάκαμψις».
Όπως είπε, το κακό είναι ότι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για προσλήψεις στα μετόπισθεν του δημοσίου και όχι εκεί που είναι οι πραγματικές ελλείψεις, δηλαδή στην πρώτη γραμμή. Έτσι, θα συνεχίσουν να ξεζουμίζονται οι φιλότιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και να αδιαφορούν οι υπόλοιποι, αφού καμία αξιολόγηση δεν υπάρχει. Όπως είπε, «ζούμε τις μέρες του ευλογημένου δημοσίου» και αυτό γιατί η μυρωδιά των εκλογών αιωρείται στον αέρα.
Τέλος, αναφέρθηκε και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ποτέ δεν έχουν δει κάτι από αυτήν την Κυβέρνηση και το μόνο που βλέπουν είναι συνεχής υπερφορολόγηση, ώστε να δίνονται επιδόματα. Αποτέλεσμα από ένα σημείο και μετά να μην έχουν κίνητρο για εργασία, αφού όσα παράγουν πάνε σε φόρους και εισφορές.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Το παρόν νομοσχέδιο αφορά στην βελτίωση των δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης για την προαγωγή της κινητικότητας των εργαζομένων μεταξύ των κρατών-μελών.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σύμφωνα με την αιτιολογική: «Το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας αφορά στα συστήματα συμπληρωματικής συνταξιοδότησης που έχουν συσταθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία και προσφέρουν συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές για τους εργαζομένου, όπως οι ομαδικές ασφαλιστικές συμβάσεις ή τα συστήματα που λειτουργούν σε διανεμητική βάση και έχουν συμφωνηθεί με έναν ή περισσότερους κλάδους ή τομείς, τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα ή οι υποσχέσεις συνταξιοδότησης που υποστηρίζονται από λογιστικά αποθέματα ή οποιεσδήποτε συλλογικές ή άλλες συγκρίσιμες συμφωνίες».
Είναι επί της αρχής θετικό να μιλάμε για τα δικαιώματα συμπληρωματικής σύνταξης, και είναι ευκαιρία να μιλήσουμε για την ενίσχυση του 2ου πυλώνα ασφάλισης, δηλαδή της Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Στη βάση των ανωτέρω, το εν λόγω νομοσχέδιο αφορά κατά βάση όσους είναι ασφαλισμένοι σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, που στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τα 15, με τα 4 να είναι υποχρεωτικής ασφάλισης.
Το ΠΟΤΑΜΙ κατά την ψήφιση του Ασφαλιστικού Νόμου το 2016 ήταν το μόνο κόμμα που είχε αναφερθεί στην ανάγκη ενίσχυσης του 2ου πυλώνα ασφάλισης (επαγγελματική ασφάλιση), αλλά και του 3ου (ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες).
Το παρόν νομοσχέδιο επομένως αφορά λίγους δυνητικούς δικαιούχους και θα ήταν προτιμότερο να αφορά περισσότερους. Αλλά καλό είναι, γιατί μας δείχνει τον δρόμο.
Σε μια Ευρώπη που όλο και θα αυξάνει η κινητικότητα των εργαζομένων, όχι μόνο από χώρα σε χώρα αλλά και από κλάδο σε κλάδο, σκόπιμο θα είναι αυτή η κινητικότητα να συνοδεύει και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματά τους
Τροπολογίες. Αγαπημένη σας συνήθεια ακόμα και σε κυρώσεις.
Οστρακοαλιευτικά 1795/140. Για το προσωπικό των οστρακοαλιευτικών σκαφών και τη Σχολή Δυτών Καλύμνου, μου έκανε εντύπωση τώρα στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων ιδρυμάτων σχολών τμημάτων πώς δεν την βάλατε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, να αναβαθμισθεί κιόλας. Πως και δεν το σκεφτήκατε; Και με τις διετείς δομές που ετοιμάζετε μάλιστα…Δίνω ιδέες μια και έχετε πάρει αμπάριζα τις συγχωνεύσεις…
Αναδρομικά 1796/141
Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα της εφάπαξ καταβολής ποσού που προκύπτει από τα αναδρομικά με βάση όσα ίσχυαν 31/7/2012 σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ. Αφορά σε ένστολους, γιατρούς, πανεπιστημιακούς, μουσικούς, δικαστικούς και τους αντίστοιχους συνταξιούχους.
Τα αναδρομικά αφορούν διαφορετικές περιόδους.
Για τους ένστολους 1/8/2012 – 31/12/2016
Για τους γιατρούς του ΕΣΥ 13/11/2014 – 31/12/2016
Για Πανεπιστημιακούς και Ερευνητές 1/1/2015 – 31/12/2016
Για μουσικούς κρατικές ορχήστρες κλπ «»
Δικαστικούς 1/8/2014 – 30/6/2014
Το συνολικό κόστος είναι 1.4 δις
Θα θέλαμε να ξέραμε τι ποσό αντιστοιχεί σε κάθε κατηγορία και πόσους αφορά.
Μετά και από τις προχθεσινή εξαγγελία συμφωνίας του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο και την ελευθέρωση 10,000 θέσεων στο δημόσιο άνοιξε η όρεξη στην κυβέρνηση για προσλήψεις.
Πώς είχαμε την «Κάθοδο των Μυρίων» του Ξενοφώντα «Θάλαττα – θάλαττα!», το νέο έργο θα είναι «Η πρόσληψις των μυρίων» «Διορισμός – Διορισμός!». Οι Μύριοι από την Κύρου Ανάβασις στην Αλέξη Ανάκαμψις.
Και αυτά τα λέω γιατί από την έως τώρα πρακτική σας (φάνηκε και στις προκηρύξεις για ΓΓ) φαίνονται οι προθέσεις.
Ενώ το δημόσιο έχει ελλείψεις προσωπικού στην πρώτη γραμμή και πλεονάσματα στα μετόπισθεν, εσάς σας ενδιαφέρουν τα μετόπισθεν… και πώς θα δημιουργήσετε εκλογική πελατεία (βλ. φορείς που δημιουργούνται, θέσεις μετακλητών κλπ)
Και τελικά ξεζουμίζονται οι φιλότιμοι δημόσιοι υπάλληλοι (ευτυχώς που υπάρχουν) για να αδιαφορούν οι υπόλοιποι αφού καμία αξιολόγηση (είναι θέμα «τζιζ») δεν υπάρχει.
Ζούμε λοιπόν τις μέρες του «ευλογημένου δημοσίου». Και όποτε ζούμε τέτοιες μέρες η μυρωδιά των εκλογών αιωρείται στον αέρα.
Να πούμε για αυτήν καθαυτήν την τροπολογία. Ασφαλώς και πρέπει να εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Και δεν κατάλαβα από τα χθεσινά που είπε αν είναι στην ευχέρεια του κάθε Πρωθυπουργού να εφαρμόζει ή όχι τις δικαστικές αποφάσεις; Ή αναφέρεται στον τρόπο που θα εφαρμοσθούν;
Ο τρόπος όμως που γίνεται με την εφάπαξ καταβολή είναι κάτι που το αντέχει η οικονομίας μας; Αύριο μεθαύριο θα έρθουν οι συνταξιούχοι; Το ίδιο θα κάνετε;
Ζούμε λοιπόν τις μέρες του ευλογημένου δημοσίου, και ο δύσμοιρος ιδιωτικός τομέας (ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις) πότε θα δει κάτι; Γιατί το μόνο που βλέπει είναι μια υπεροφορολόγηση για να κάνετε εσείς μετά το κομμάτι σας με αναδρομικά και επιδόματα.
Μπορείτε να πείτε βέβαια ότι τουλάχιστον έτσι με τα αναδρομικά θα πέσουν χρήματα στην αγορά και κάποιοι θα πάρουν μια ανάσα αλλά έτσι όπως τα έχετε καταφέρει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που θα έπρεπε να είναι η ατμομηχανή της οικονομίας μας.
Δεν έχει κίνητρο πια να παράγει γιατί από ένα σημείο και μετά δουλεύει μόνο για να πληρώνει φόρους και εισφορές σε ένα αδηφάγο κράτος. Και να ξέρετε ότι με τον τρόπο που το κάνετε (πανηγυρικές εξαγγελίες ) μπορεί να ευχαριστείτε κάποιους, αλλά κάποιους άλλους (τους outsiders του κρατικοδίαιτου συστήματος) τους ανεβάζετε στα κάγκελα…