Δευτερολογία του κ. Χάρη Θεοχάρη, Βουλευτή Β΄Αθηνών και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου με Το Ποτάμι, στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2016.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
Μιλήσαμε χθες για τα ψέμματα, τα λάθη και τις αδυναμίες του Προϋπολογισμού του 2016. Έχουν ήδη αλλάξει τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία μιλάνε για μεγαλύτερη ύφεση και έτσι συζητάμε για έναν προϋπολογισμό βασισμένο σε λανθασμένα μεγέθη.
Η χώρα χρειάζεται μεταρρύθμιση να ξανασκεφτούμαι τις μεταρρυθμίσεις από την αρχή. Πρότεινα ήδη 10 σημεία για την επανεκκίνηση της χώρας και την έξοδο από την κρίση. Για τις θεσμικές παρεμβάσεις από τη μία μεριά για το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη, τη διοίκηση του δημόσιου τομέα, τη διαφθορά και για οικονομικές παρεμβάσεις για τα δημοσιονομικά, τις επενδύσεις την παιδεία και τον πολιτισμό, το κοινωνικό κράτος και το σύστημα ασφάλισης. Αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις, όπως την ευρω-βινιέτα και για ένα νέο σύστημα κατάταξης αναπηρίας. Ο στόχος μας πρέπει να είναι να δημιουργήσουμε μια ευνομούμενη κοινωνία για τα παιδιά μας.
Η μεταρρύθμιση βέβαια θα έπρεπε να ξεκινάει από τον προϋπολογισμό. Η εισηγητική έκθεση θα έπρεπε να περιγράφει μια στρατηγική. Να μην είναι μια συρραφή κειμένων από διάφορες υπηρεσίες, αλλά να είναι κατανοητός ο στόχος της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη, για το προσφυγικό, για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, για τις αποκρατικοποιήσεις. Όχι απλά να απαριθμεί πόσες θα κάνει, αλλά ποιο είναι το νήμα της στρατηγικής που ενώνει όλες τις ενέργειες που θα πράξει η Κυβέρνηση.
Για παράδειγμα για τα νοσοκομεία παρόλο που η Κυβέρνηση έθεσε ως προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική, βλέπουμε μειώσεις στα έσοδά τους, μειώσεις για τον ΕΟΠΥΥ.
Τα νούμερα θα πρέπει να κουμπώνουν στον Προϋπολογισμό: μιλάτε για μια εξοικονόμηση 500 εκ. ευρώ, αλλά βλέπουμε μια μείωση μόνο 200 εκ ευρώ στον προϋπολογισμό.
Σήμερα ο Διοικητής της ΤτΕ έβγαλε την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής. Τα δύο κείμενα ο προϋπολογισμός και η έκθεση είναι σαν δύο διαφορετικοί κόσμοι. Όχι αύξηση φορολογικών συντελεστών λέει η έκθεση, αύξηση συντελεστών φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων, προκαταβολής ελευθέρων επαγγελματιών, φόρου στους αγρότες ο προϋπολογισμός. Όχι αυξήσεις συντελεστών εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση η έκθεση, αύξηση στα έσοδα των ταμείων από εισφορές ο προϋπολογισμός. Μείωση μη παραγωγικών δαπανών του δημοσίου τομέα, αξιολόγηση φορέων Δημοσίου, επανεξέταση της ύπαρξης πολλών εξ αυτών η έκθεση, παρεμβάσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ο προϋπολογισμός. 82 εταιρείες μη εισηγμένες κατέχει σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο, 27 από αυτές υπό εκκαθάριση. Κατάργηση των εξαιρέσεων στη φορολογία και στην κοινωνική ασφάλιση ζητάει η έκθεση της ΤτΕ, καμία αναφορά στον προϋπολογισμό. Αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων η έκθεση, κανένα έσοδο από αυτό το μέτωπο το 2015 και το 2016 η λίστα των αποκρατικοποιήσεων είναι ίδια με το 2014 και το 2015.
Θα ήθελα να περάσω στο θέμα των τραπεζών και να εξηγήσω τι έχει συμβεί. Αποτιμήσαμε την Τράπεζα Πειραιώς 18 εκ. ευρώ. 0,30 είχαν πωληθεί οι μετοχές της Eurobank, και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ φώναζε για εξεταστικές και σκάνδαλα. Το 0,01 σήμερα τι πρέπει να το πούμε; Περάσατε την 01.11.2015 τον ν.4340 που έλεγε ότι το ΤΧΣ δύναται να δεχθεί τις τιμές του βιβλίου προσφορών, 20 ημέρες μετά πριν το βιβλίο προσφορών είπατε υποχρέωση να δεχθεί οποιαδήποτε τιμή. Το αντίστοιχο θα ήταν, πριν την πώληση του Ελληνικού να περνούσε νόμος που να υποχρέωνε το ΤΑΙΠΕΔ να μην έχει κάτω όριο στην τιμή και να υποχρεωθεί ότι του πούνε να το αποδεχθεί. Να μην έχει τη δυνατότητα να πει ότι η τιμή αυτή είναι πάρα πολύ μικρή.
Κλείνω λέγοντας για τη Σένγκεν. Η Σένγκεν δεν είναι μόνο τα σύνορα, είναι και η Europol, είναι ότι αν βγούμε δύσκολα θα βάλουμε τάξη μόνοι μας για να ξαναμπούμε. Η Κυβέρνηση έδειξε ερασιτεχνισμό και εγκληματική αμέλεια καθώς μόλις στις 03.12.2015 ζητήσαμε την υλικοτεχνική στήριξη από την Ε.Ε.
Ο προϋπολογισμός αυτός δεν βγαίνει, ζητάτε αύξηση εσόδων σε εποχή ύφεσης. Αν χρειαστούν νέα μέτρα η κοινωνία δεν θα τα αντέξει, πολύ φοβάμαι πως ούτε και εσείς.