«Δυστυχώς, πρόκειται για μια ακόμη μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Μια Κυβέρνηση της Αριστεράς με τα πολιτικά χαρακτηριστικά που έχει, χωρίς τα βαρίδια που έχουν τα υπόλοιπα κόμματα στις μεγάλες περιφέρειες, είχε και απεμπόλησε, δυστυχώς, την πολύ μεγάλη ιστορική ευκαιρία να μεταρρυθμίσει το εκλογικό σύστημα της χώρας και τον εκλογικό νόμο με τρόπο ριζικό και ριζοσπαστικό, έτσι ώστε να επιτρέψει τη ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος και του ήθους, το οποίο το χαρακτηρίζει στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Όμως, πρυτάνευσε η μικροπολιτική και οι προσπάθειες συμμαχίας με λαϊκιστικά μορφώματα ,τα οποία σπεύδουν για τελείως δικούς τους λόγους και βραχεία συμφέροντα να συμμαχήσουν με την κυβέρνηση», τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας, μιλώντας ως ειδικός αγορητής στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό νόμο.
Επεσήμανε, επίσης, ότι είναι απαραίτητο το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών αν θέλουμε μια πραγματική μεταρρύθμιση, «χωρίς το σπάσιμο των περιφερειών, τον πόλεμο της διαπλοκής, της σταυροθηρίας και τον εκλογικό μηχανισμό που ξέρουμε πολύ καλά όλοι πώς δουλεύουν σε αυτήν τη χώρα και τι ακριβώς παράγουν, καμία μεταρρύθμιση στο εκλογικό σύστημα της χώρας, καμία ανανέωση στο πολιτικό της προσωπικό δεν πρόκειται να υπάρξει. Δυστυχώς, όμως, αυτός ο νόμος είναι ακριβώς στα ίδια πατήματα μιας Μεταπολίτευσης, η οποία έχει ξεχάσει ότι το διακύβευμα είναι το συμφέρον της πατρίδας και το μακροχρόνιο συμφέρον των πολιτών και όχι η διελκυστίνδα μεταξύ των κομμάτων και το μικροκομματικό συμφέρον». Κλείνοντας, τόνισε ότι το Ποτάμι κατέθεσε πρόταση συγκεκριμένη για ένα ριζοσπαστικά διαφορετικό εκλογικό σύστημα και εκλογικό νόμο, ο οποίος έχει τα χαρακτηριστικά της αναλογικότητας, προβλέπει και βοηθά στη δημιουργία σταθερών κυβερνήσεων και ταυτόχρονα χτυπά τη διαπλοκή των μεγάλων περιφερειών.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της ομιλίας:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2015 περίπου τετρακόσιες χιλιάδες ψηφοφόροι αρνήθηκαν να ψηφίσουν. Σε μια περίοδο βαθύτατης κρίσης, πολιτικής και οικονομικής, θέλω να πιστεύω ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα σε σχέση με τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα είναι η απαξία της πολιτικής και των πολιτικών από όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας μας, η οποία όχι μόνο γυρνάει την πλάτη, αλλά όλο και πιο έντονα, ενεργητικά δείχνει την απαξία απέναντι στους πολιτικούς και στην πολιτική.
Θα περίμενε κανείς μια ζωηρή συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο -και όχι μόνο- γύρω από αυτό το θέμα, γύρω από την ανασύσταση των θεσμών, γύρω από τη μεγέθυνση της αξιοπιστίας του συστήματος και της λειτουργίας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Δυστυχώς, αντί για αυτό, κλείνουμε πάλι έναν ακόμα κύκλο, τυπικό για τη Μεταπολίτευση, συζήτησης ενός εκλογικού νόμου της οποίας τα χαρακτηριστικά είναι για ακόμη μια φορά η μικροπολιτική και η υποκρισία, όπως ήταν και σε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Μικροπολιτική, καθώς το βραχύβιο κομματικό συμφέρον πρυτανεύει και κυριαρχεί, είτε μιλάμε για την προσπάθεια της Κυβέρνησης -για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση ή η όποια κυβέρνηση προσπαθεί να ανακόψει την πορεία της Αντιπολίτευσης προς την εξουσία- είτε μιλάμε για την άρνηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση δίκαιη και σωστή. Προσπαθεί μόνο να διατηρήσει τον προνομιακό για αυτήν -όπως πιστεύει- νόμο, ο οποίος και απαράδεκτος είναι και αντιδημοκρατικός.
Πολύ φοβάμαι ότι ούτε για ήττα ούτε για νίκη κανενός πρόκειται. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ακόμη μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Το είπα και τις προηγούμενες μέρες. Πίστευα και πιστεύω ότι μια Κυβέρνηση της Αριστεράς με τα πολιτικά χαρακτηριστικά που έχει, χωρίς τα βαρίδια που έχουν τα υπόλοιπα κόμματα στις μεγάλες περιφέρειες, είχε και απεμπόλησε δυστυχώς την πολύ μεγάλη ιστορική ευκαιρία -που δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα ξαναεμφανιστεί στην επόμενη εικοσαετία- να μεταρρυθμίσει το εκλογικό σύστημα της χώρας και τον εκλογικό νόμο με τρόπο ριζικό και ριζοσπαστικό, έτσι ώστε να επιτρέψει τη ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος και του ήθους το οποίο το χαρακτηρίζει στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης.
Δυστυχώς, πρυτάνευσε η μικροπολιτική και οι προσπάθειες συγκέντρωσης διακοσίων ψήφων, οι προσπάθειες συμμαχίας με λαϊκιστικά μορφώματα τα οποία σπεύδουν για τελείως δικούς τους λόγους και βραχεία συμφέροντα να συμμαχήσουν μαζί σας. Δυστυχώς, με αυτόν τον τρόπο καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε καμία αλλαγή μπορεί να έρθει για τη χώρα.
Χωρίς το σπάσιμο των περιφερειών, τον πόλεμο της διαπλοκής, της σταυροθηρίας και τον εκλογικό μηχανισμό που ξέρουμε πολύ καλά όλοι πώς δουλεύουν σε αυτήν τη χώρα και τι ακριβώς παράγουν, καμία μεταρρύθμιση στο εκλογικό σύστημα της χώρας, καμία ανανέωση στο πολιτικό της προσωπικό δεν πρόκειται να υπάρξει. Αυτό είναι το μεγαλύτερο και το σημαντικότερο στοιχείο αυτού του κύκλου και αυτού του νόμου, ο οποίος πολύ λυπάμαι αλλά είναι μια μερίδα από τα ίδια, είναι ακριβώς στα ίδια πατήματα μιας Μεταπολίτευσης η οποία έχει ξεχάσει ότι το διακύβευμα είναι το συμφέρον της πατρίδας και το μακροχρόνιο συμφέρον των πολιτών και όχι η διελκυστίνδα μεταξύ των κομμάτων και το μικροκομματικό συμφέρον.
Καταθέσαμε μια πρόταση σε ανύποπτο χρόνο και την υποστηρίξαμε μέχρι τελευταία στιγμή, για ένα ριζοσπαστικά διαφορετικό εκλογικό σύστημα και εκλογικό νόμο ο οποίος είχε τα χαρακτηριστικά της αναλογικότητας, προέβλεπε και βοηθούσε τη δημιουργία σταθερών κυβερνήσεων και ταυτόχρονα χτυπούσε τη διαπλοκή των μεγάλων περιφερειών.
Φρόντιζε για την ανανέωση του πολιτικού σκηνικού και του πολιτικού προσωπικού. Δυστυχώς κανείς δεν θέλησε να μπει στην ουσία της συζήτησης επιμένοντας στον επικοινωνιακό χειρισμό και την μικροπολιτική.
Θα πούμε όχι σ’ αυτόν τον νόμο, γιατί πιστεύουμε ότι δεν βοηθάει στην παρούσα φάση τη χώρα, δεν βοηθάει στην έξοδο από την κρίση με κανέναν τρόπο. Δυστυχώς είναι μια πολύ μεγάλη χαμένη ευκαιρία και αυτό θα φανεί πολύ έντονα, πολύ φοβάμαι, στα επόμενα χρόνια.
Σας ευχαριστώ».
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας