21 Ιουλίου, 2016

Κυβέρνηση τσίρκο με «κλόουν» τον κ. Κουρουμπλή

«Στην ανάγκη παραμονής στην εξουσία» και όχι «στην ανάγκη για ριζικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της χώρας» απαντούν οι «διατάξεις - μερεμέτια που φέρνει με τον εκλογικό νόμο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού.

Ο κ. Φωτήλας τόνισε, ότι προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να «ξεφύγει» από την επικείμενη εκλογική «συντριβή» του, παζαρεύει με τον οποιονδήποτε πέραν των ΑΝΕΛ, ακόμη και με τη ΧΑ – αν και τελικά απέτυχε. Επιπλέον, ο αρμόδιος Υπουργός τους υποστηρίζει μέσα σε λίγες εβδομάδες δύο εντελώς αντίθετες απόψεις: από τη μια ότι το bonus οδηγεί σε μονοκρατορία και από την άλλη, ότι χωρίς το bonus η χώρα δε θα κυβερνηθεί ποτέ. Και δε λαμβάνει υπόψη του παραδείγματα, όπως της Ισπανίας ή της Ιταλίας. Υπογράμμισε, ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί, για το αν θα μπορούν να ψηφίσουν οι νέοι που φεύγουν, θέλει να μετατρέψει σε αρένα προεκλογικών εξαγγελιών την εκπαίδευση στα σχολεία και δεν υιοθετεί άλλη μια προεκλογική της υπόσχεση, την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών.

Ο βουλευτής Αχαΐας ζήτησε την επίσημη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα του bonus των 50 εδρών, δηλαδή αν πιστεύει, ότι «είναι σωστό το bonus να συνδέεται το ποσοστό του πρώτου κόμματος ή πρέπει να παραμείνει το bonus των 50 εδρών ανεξάρτητα αν το πρώτο κόμμα έχει πιάσει 20% ή 40%».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Φωτήλας επεσήμανε ότι «Το πραγματικό εθνικό συμφέρον στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι να μη μείνει η χώρα σε κυβερνητικό κενό, με ταυτόχρονα ένα πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα.»

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το πρώτο ερώτημα στο οποίο όλοι καλούμαστε να απαντήσουμε, είναι:
Υπάρχει ανάγκη για ριζικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της χώρας στα πλαίσια μίας συνολικής μεταρρύθμισης του πολιτικού συστήματος; Προφανώς ναι.

Το Ποτάμι το φωνάζει από την ίδρυσή του, έχει δε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση σε ανύποπτο χρόνο.

Ανταποκρίνεται όμως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε αυτή την ανάγκη; Προφανώς και όχι με τις διατάξεις- μερεμέτια που φέρνει.

Σε ποια ανάγκη απαντάει το παρόν σχέδιο νόμου με τα 4 μόνο άρθρα;
Στην ανάγκη παραμονής σας στην εξουσία!

Και προκειμένου να το πετύχετε είστε διατεθειμένοι να κάνετε χρήση κάθε μέσου, τώρα μάλιστα που φαίνεται ολοφάνερα πως επίκειται συντριβή σας το χειμώνα από τις τραγικές συνέπειες της πολιτική σας στην κοινωνία!

Και μπορείτε, βέβαια, να συνεργαστείτε με τον οποιοδήποτε για την επίτευξή του: πέραν των ΑΝΕΛ, παζαρέψατε ακόμα και με την Χρυσή Αυγή και δεν σας βγήκε τελικά!

Και δεν το λέω τυχαία. Πριν από λίγες ημέρες άκουσα τον κ. Κουρουμπλή να δηλώνει δημοσίως πως «λείπουν τρεις (3) για να φτάσουμε τους 200». Όμως, για να τους λείπουν 3 σημαίνει ότι θεωρούσαν δεδομένες τις ψήφους της ΧΑ. Όμως, η ΧΑ μέχρι χτες δεν είχε εκφραστεί για την πρόθεσή της. Πώς ο κ. Κουρουμπλής θεωρούσε δεδομένο ότι η ΧΑ θα ψηφίσει ΝΑΙ; Είχε προβεί σε κάποιες συνεννοήσεις, σε κάποιου είδους συνεργασίες που τελικά «ναυάγησαν»; Ποιος ξέρει;

Είστε αδίστακτοι! Αδίστακτοι, υποκριτές και διπρόσωποι.

Ένα τσίρκο επικίνδυνο για τη χώρα, με «κλόουν» αυτή τη φορά τον κ. Κουρουμπλή, ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες δήλωνε ότι χωρίς το bonus η χώρα δε θα κυβερνηθεί ποτέ, τώρα ως εκ θαύματος, ανένηψε και μας δηλώνει τώρα ότι το bonus οδηγεί σε μονοκρατορία!

Και αναρωτιέμαι πόσο πιο κάτω θα πάμε ακόμα, όταν Υπουργός μέσα σε λίγες εβδομάδες, για το ίδιο θέμα, μπορεί να υποστηρίζει δύο εντελώς αντίθετες απόψεις; Κάνει το άσπρο μαύρο.

Για ποια πολιτική αρχών μας μιλάτε; Ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε;
Και βέβαια ακυβερνησία! Το ξέρετε πολύ καλά ότι αν εφαρμοστεί τέτοιο σύστημα εκλογικό θα είναι αδύνατες οι συγκλίσεις.

Κι ας υπάρχουν τρανά παραδείγματα όπως της Ισπανίας ή της Ιταλίας που ο φίλος σας ο κ. Ρέντσι φέρνει νόμο με πρόβλεψη για bonus στο πρώτο κόμμα!

Μήπως και ο κ. Ρέντσι θέλει καλπονοθεία;

Και αρνείστε βέβαια, αλίμονο, την ολοκληρωμένη πρόταση του Ποταμιού για το θέμα, που συνδυάζει και πιο αναλογικό σύστημα διακυβέρνησης και τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης στη χώρα!

Αλήθεια, θα ήθελα να ακούσω την επίσημη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα του bonus των 50 εδρών. Έχω ακούσει σε δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών όπως η κ. Μπακογιάννη ή ο κ. Κακλαμάνης να δηλώνουν ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόταση του Ποταμιού. Θα ήθελα να ακούσω την επίσημη θέση της ΝΔ. Πιστεύει ότι είναι σωστό το bonus να συνδέεται ποσοστό του πρώτου κόμματος ή πρέπει να παραμείνει το bonus των 50 εδρών ανεξάρτητα αν το πρώτο κόμμα έχει πιάσει 20% ή 40%;

Εσείς όμως κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, γιατί δεν δίνετε δικαίωμα ψήφου σε πολίτες που έφυγαν από την Ελλάδα λόγω της κρίσης; γιατί δεν ψηφίζετε τη σχετική τροπολογία του Ποταμιού; Τι φοβάστε;

Χύνετε «κροκοδείλια δάκρυα» για τους νέους που φεύγουν, αλλά αλίμονο, όχι και να έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν, γιατί προφανώς θα σας «μαυρίσουν» για την πολιτική σας!

Και ακόμα με ποιο δικαίωμα παίζετε παιχνίδια με την ψήφο των μαθητών;
Θέλετε να σπείρετε το λαϊκισμό στα σχολεία μετατρέποντας την εκπαίδευση σε αρένα προεκλογικών εξαγγελιών;;;!!!
Ακόμα και η Βουλή των Εφήβων σας το είπε ότι είναι λαϊκισμός η ψήφος στα 16. Εσείς εκεί ακάθεκτοι!!!
Ίσως να θέλετε να τα κάνετε ίδια χάλια όπως τα πανεπιστήμια.
Όμως, εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό.

Με ποιο δικαίωμα τέλος δεν κάνετε κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών- ήταν προεκλογική σας υπόσχεση το θυμάστε;

Και για να πούμε δυο λόγια για τα πραγματικά προβλήματα: Η χώρα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι συνεχίζει να σέρνεται. Το νοιώθουν οι πολίτες συνεχώς, στα σπίτια τους, στις δουλειές τους, στις καθημερινές τους συναναστροφές, όσο κι αν εσείς προσπαθείτε να τραβήξετε την προσοχή του κόσμου από τα πραγματικά προβλήματα.
Ακούστε αυτό!!! Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη πως οι συνταξιούχοι τον σταματάνε στο δρόμο και του λένε «Κόψτε μας την σύνταξη, δε μας νοιάζει, αλλά φτιάξτε τον εκλογικό νόμο και τα κανάλια.» Το άκουσα και δεν το πίστευα. Δεν ντράπηκε; Δεν κοκκίνισε όταν το έλεγε;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι μη νομίζετε πως με την δόλια αναλογική που τάζετε θα παραμείνετε για πολύ καιρό στην εξουσία. Άλλωστε το πολιτικό σας αφήγημα έχει προ πολλού ξοφλήσει.

Το πραγματικό εθνικό συμφέρον στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι να μη μείνει η χώρα σε κυβερνητικό κενό, με ταυτόχρονα ένα πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα.

Αυτή τη λογική υπερασπίστηκα και θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους, χωρίς μικροκομματικά παζάρια.

Το παρόν νομοθέτημα δεν πληροί αυτές τις αρχές γι’ αυτό και το καταψηφίζω και στο σύνολό του και σε όλα τα άρθρα του.

Σας ευχαριστώ.

Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας