8 Ιουλίου, 2015

Η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα, ούτε την εξουσιοδότηση να βγάλει τη χώρα από το Ευρώ

Η σύσταση Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων είναι άλλο ένα δείγμα της νοοτροπίας της μεταπολίτευσης για το ρόλο του κράτους-επιχειρηματία που μας έφερε στην πτώχευση και στην χρεοκοπία.

Η σύσταση Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων είναι άλλο ένα δείγμα της νοοτροπίας της μεταπολίτευσης για το ρόλο του κράτους-επιχειρηματία που μας έφερε στην πτώχευση και στην χρεοκοπία. «Γιατί για να μην το ξεχνάμε μας φέρατε στην χρεοκοπία κύριοι της κυβέρνησης», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χ. Θεοχάρης στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου στα πλαίσια της συζήτησης για τον Σ/Ν για την ιθαγένεια των μεταναστών 2ης γενεάς.

Στη συνέχεια ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να εισάγει ρεύμα από τη Βουλγαρία γιατί έχει το ρίσκο της κατάσχεσης των χρημάτων της αν τα στείλει στη Γερμανία για να πραγματοποιήσει τις εν λόγω συναλλαγές. Με την κατάσταση που διαμόρφωσε η κυβέρνηση οδηγώντας τη χώρα σε πτώχευση, οι μεγάλες εταιρείες της χώρας όπως η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ διατρέχουν τον κίνδυνο να κατασχεθούν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Επιπροσθέτως η ενεργοποίηση της ρήτρας σταυροειδούς πτώχευσης από τον EFSF, η οποία παρεμπιπτόντως ήρθε πολύ γρηγορότερα από όσο υποστήριζαν τα στελέχη της κυβέρνησης, δίνει το δικαίωμα στους πιστωτές μας να εκποιήσουν την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτά τα γεγονότα δεν είναι αξιοπρέπεια. Έχει γίνει ζημιά στον τόπο και ο κόσμος φοβάται τη θα ακολουθήσει. Η κυβέρνηση έπεισε το κόσμο με το δημοψήφισμα ότι με τις επιλογές της δεν οδεύει προς τον γκρεμό. Ζητήθηκε σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και η κυβέρνηση έλαβε δήλωση των τελευταίων για την επίτευξη συμφωνίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αν πάρει στήριξη από τον ελληνικό λαό θα φέρει καλύτερη συμφωνία. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα, ούτε την εξουσιοδότηση να βγάλει τη χώρα από το Ευρώ. Κάτι τέτοιο θα αποτελεί εθνική προδοσία.

Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε πως το κλείσιμο των τραπεζών και η καταστροφή που αυτό έφερε δεν είναι της ίδιας τάξης μεγέθους με το 13 – 23 ΦΠΑ, ούτε η φτώχεια στο 20% είναι το ίδιο με τη φτώχεια στο 80% που θα φέρει η ρήξη. Η χώρα πρέπει να επανέλθει στην κανονικότητα.

Επίσης ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαψεύσει τις καταγγελίες για πράξη νομοθετικού περιεχομένου περί πλάνου Β, για γενική γραμματεία εισαγωγών και για κρατικοποιήσεις τραπεζών.

Κλείνοντας ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως η κυβέρνηση με την επιστολή της στον ESM και την αίτηση για χρηματοδότηση 51 δις ευρώ φέρνει ουσιαστικά τρίτο μνημόνιο. Πλέον η διάσωση της χώρας απαιτεί η κυβέρνηση να κινηθεί προς τη λήψη μέτρων χρηματοδότησης σύντομης διάρκειας και εν συνεχεία να προχωρήσει στα μέτρα για τη λύση του μεγάλου προβλήματος της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως τόνισε πως Το Ποτάμι δεν θα επιτρέψει να φύγει η χώρα στον γκρεμό.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

[youtube id="XzEUvZc-F3E"]

*O Χάρης Θεοχάρης είναι βουλευτής Β΄ Αθήνας

8 Ιουλίου 2015

διαβάστε επίσης