4 Ιουλίου, 2016

Η κατάργηση του υποθηκοφυλακείου της Θήβας πλήττει την ευρύτερη περιοχή

Το σημαντικό θέμα της κατάργησης των άμισθων υποθηκοφυλακείων στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας και αντίστοιχα στην ευρύτερη περιοχή των Θηβών αναδεικνύει ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, με ερώτηση την οποία απευθύνει προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Παρασκευόπουλο.

Η απόφαση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως αυτή διαφαίνεται από το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου «Αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας», να καταργήσει όλα τα υποθηκοφυλακεία στην επικράτεια και να συστήσει ένα στην πρωτεύουσα κάθε περιφερειακής ενότητας, έχει προκαλέσει δικαιολογημένα αναστάτωση και αντιδράσεις στους κατοίκους και τους επιστημονικούς φορείς (δικηγόρους και συμβολαιογράφους) των αντίστοιχων περιοχών. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και για την περίπτωση της Θήβας, είναι ακατανόητο πώς μπορεί να καταργηθεί ένα υποθηκοφυλακείο, το οποίο μπορεί και εξυπηρετεί μια διευρυμένη χωρικά και πληθυσμιακά έκταση, καλύπτοντας δημοτικές ενότητες άλλων δήμων και προφανώς και τον ίδιο τον Καλλικρατικό Δήμο Θηβαίων, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό δήμος της Βοιωτίας.

Πολλά ερωτηματικά γεννώνται γι' αυτή τη βιαστική και απαράδεκτη ενέργεια της Κυβέρνησης, καθώς δεν είναι δυνατόν να καταργούνται τόσα υποθηκοφυλακεία ανεξαιρέτως και αυθαιρέτως δίχως ορθό σχεδιασμό και δίχως να ληφθούν υπόψη όλα τα κριτήρια και οι τοπικές ιδιαιτερότητες. Αντί, λοιπόν, μέριμνα της Πολιτείας να είναι η μεγαλύτερη αποκέντρωση και η ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας, η εν λόγω απόφαση της Κυβέρνησης οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση της ευαίσθητης περιοχής των Θηβών και μάλιστα θα αναγκάσει ορισμένους κατοίκους να διανύουν αποστάσεις μέχρι και 100 χιλιόμετρα, για να επιτελέσουν τις πράξεις τους στο υποθηκοφυλακείο, επιβαρύνοντάς τους με ένα επιπλέον σημαντικό κόστος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Κατάργηση Υποθηκοφυλακείου Θήβας

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 28 Ιουνίου 2016, προωθείται εκ μέρους της Κυβέρνησης η κατάργηση πληθώρας ειδικών και μη ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων ανά την επικράτεια.
Στην περίπτωση της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας καταργούνται τα υποθηκοφυλακεία Θήβας, Θίσβης, Θεσπιών, Ορχομενού, Αλιάρτου, Ερυθρών, Αμβρυσσού, Αραχώβης και Δαυλείας. Προφανώς αυτό αποτελεί μια τουλάχιστον άστοχη αν όχι απαράδεκτη ενέργεια της Κυβέρνησης, καθώς όλα τα εν λόγω υποθηκοφυλακεία δεν μπορούν ανεξαιρέτως και αυθαιρέτως να καταργηθούν δίχως ορθό σχεδιασμό και δίχως να ληφθούν υπόψη όλα τα κριτήρια και οι τοπικές ιδιαιτερότητες. Εστιάζοντας στην ευρύτερη περιοχή των Θηβών δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί και το υποθηκοφυλακείο της Θήβας μιας και αυτό εδράζεται στο έταιρο μεγάλο αστικό κέντρο της Βοιωτίας, μετά τη Λιβαδειά.

Το υποθηκοφυλακείο Θήβας λειτουργεί από το 1855, είναι βιώσιμο και εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες και τα λειτουργικά του έξοδα. Μεγάλο ζήτημα εγείρεται από τη μη παραμονή και του εν λόγω υποθηκοφυλακείου εκτός των άλλων, καθώς θα εξυπηρετεί μια διευρυμένη χωρικά και πληθυσμιακά έκταση, καλύπτοντας τις απομακρυσμένες περιοχές των Δερβενοχωρίων του Δήμου Τανάγρας όπως και τις βιομηχανικές δημοτικές ενότητες του ιδίου Δήμου, το Σχηματάρι και τα Οινόφυτα, την περιοχή των Ερυθρών παρότι ανήκουν στον νομό Αττικής, του Ακραιφνίου το οποίο ανήκει στον Δήμο Ορχομενού, και προφανώς τον Καλλικρατικό Δήμο Θηβαίων ο οποίος σύμφωνα και με την τελευταία απογραφή είναι και ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό δήμος στη Βοιωτία. Σύμφωνα με πληροφορίες το υποθηκοφυλακείο Θήβας αποδίδει έσοδα στο Δημόσιο άνω των 300.000 ευρώ τα τελευταία τρία έτη και δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τη βιωσιμότητά του.

Η εν λόγω απερίσκεπτη επιλογή της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναμένεται να προκαλέσει πολλά προβλήματα τόσο στους κατοίκους των προαναφερθεισών περιοχών που αριθμούν πάνω από 50.000 άτομα, όσο και στους ήδη πληγέντες από την κρίση και τη φορολογική και ασφαλιστική μέγγενη που επέβαλε η Κυβέρνηση, συμβολαιογράφους και δικηγόρους της ευρύτερης περιοχής. Προφανώς οι αρνητικές συνέπειες επεκτείνονται και στις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες του Δήμου αλλά και για το Πρωτοδικείο Θηβών μιας και δεν έχει προχωρήσει ούτε το Κτηματολόγιο στην περιοχή ούτε η ηλεκτρονική διασύνδεση του Πρωτοδικείου.

Η εκπεφρασμένη και δημοσίως πλέον, πρόθεση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την κατάργηση των λοιπών υποθηκοφυλακείων της περιφερειακής ενότητας της Βοιωτίας και δη του κεντρικού Δήμου Θηβαίων έχει ήδη θορυβήσει τους πολίτες της περιοχής. Όπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, αυτή η απόφαση θα δημιουργήσει μεγάλη ταλαιπωρία και επιπλέον κόστος σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ο οποίος θα αναγκάζεται να διανύει πάρα πολλά χιλιόμετρα για να εκτελεί τις συναλλαγές του στο Υποθηκοφυλακείο. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι σε συνδυασμό με το κλείσιμο του υποθηκοφυλακείου Ερυθρών, κάτοικοι περιοχών όπως τα Δερβενοχώρια θα υποχρεούνται να μετακινούνται σε αποστάσεις ακόμα και 100 χιλιομέτρων από την πόλη της Λιβαδειάς, όντας σχεδόν διπλάσιες των αποστάσεων αυτών από τη Θήβα.

Με δεδομένο ότι το υποθηκοφυλακείο της Θήβας δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με δεδομένο ότι οι πολίτες θα επιβαρυνθούν με σημαντικά έξοδα μετακίνησης μέσα σε συνθήκες κρίσης και έντονης φορολογικής επιβάρυνσης και μάλιστα θα αναγκάζονται να μετακινούνται στον ήδη επιβαρυμένο οδικό άξονα Θήβας-Λιβαδειάς.

Με δεδομένο ότι οι αποφάσεις της Πολιτείας δεν πρέπει να οδηγούν στην υποβάθμιση των περιοχών της περιφέρειας ανά την Ελλάδα με συνεχείς απομακρύνσεις ή/και καταργήσεις υπηρεσιών αλλά αντίθετα να προωθούν ολοένα και περισσότερο τη μεγαλύτερη αποκέντρωσή τους και την ισόρροπη ανάπτυξή τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν να καταργηθούν τα υποθηκοφυλακεία σε κάθε περιφερειακή ενότητα; Υπήρξε διαβούλευση και αν ναι με ποιους φορείς;

2) Η Ειδική Επιτροπή με αντικείμενο την εξέταση περιπτώσεων συγχώνευσης υποθηκοφυλακείων της χώρας, σε ποια πορίσματα προέβη; Έλαβε υπόψη της ειδικά ζητήματα πληθυσμιακών κατανομών και χιλιομετρικών αποστάσεων εντός των ορίων κάθε περιφερειακής ενότητας;

3) Στην περίπτωση της περιφερειακής ενότητας της Βοιωτίας, ποια ειδικά κριτήρια και ειδικά θέματα ελήφθησαν υπόψη ώστε να προβείτε στην κατάργηση των υποθηκοφυλακείων και δη εκείνου της Θήβας;

4) Θεωρείτε ότι μπορεί να αποτελεί ενιαίο κανόνα η ταύτιση της έδρας του υποθηκοφυλακείου με την πρωτεύουσα της κάθε περιφερειακής ενότητας, ανεξαρτήτως πληθυσμιακών κατανομών, γεωγραφικού ανάγλυφου και χιλιομετρικών αποστάσεων;

Ο ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής