12 Απριλίου, 2018

«Οι εργασίες για τον πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας ξεκίνησαν χωρίς η ΕΕ να έχει διασφαλίσεις για πολίτες και περιβάλλον»

«Τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μέσω των επαφών της με την Τουρκία σκοπεύει να διασφαλίσει ότι οι πυρηνικοί της σταθμοί θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν στις κατευθύνσεις της EURATOM και της υπόλοιπης ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ότι έχει ενθαρρύνει την Τουρκία να ολοκληρώσει το stress test του εργοστασίου του Ακούγιου.

Βέβαια 3 χρόνια πριν, τον Απρίλιο του 2015, σε ερώτησή μου στην Επιτροπή για το κατά πόσον ανησυχεί για το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων σε ιδιαίτερα σεισμογενείς περιοχές τόσο κοντά στα ευρωπαϊκά σύνορα, η απάντηση παρέπεμπε σε stress tests που είχαν ήδη ολοκληρωθεί και αναρτηθεί στο διαδίκτυο και υποσχόταν τις ίδιες πιέσεις προς την Τουρκία.

Είναι φανερό πως τα τελευταία τρία χρόνια τίποτε δεν έχει γίνει για τον κατευνασμό των δικαιολογημένων ανησυχιών της ΕΕ, όχι μόνο προς τους πολίτες της Κύπρου, από όπου το Ακούγιου απέχει λιγότερο από 100 χιλιόμετρα, αλλά και για τους πολίτες και το περιβάλλον στη γείτονα. Η Κομισιόν θα έπρεπε, αντί να αναπαράγει καθησυχαστικές υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται, να ενημέρωσει τους πολίτες της Ένωσης, αν υπάρχουν έστω και ελάχιστοι κίνδυνοι πυρηνικού ατυχήματος και πως θα διασφαλίζει σχετικούς ελέγχους στη γείτονα (για λειτουργία σύμφωνα με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία), αν ακυρωθεί το εργαλείο θεσμικής παρέμβασης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.

Ακολουθεί η ερώτηση του Μίλτου Κύρκου για το θέμα:

Στις 14 Απριλίου η Τουρκία ξεκίνησε στην περιοχή Ακουγιού, που βρίσκεται στα μικρασιατικά παράλια, την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τέσσερις αντιδραστήρες του σταθμού αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2020. Πολλοί φορείς στην Τουρκία, αλλά και σε γειτονικές χώρες, έχουν επισημάνει ότι η κατασκευή πυρηνικών σταθμών σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, κυριολεκτικά πάνω από ενεργό σεισμογενές ρήγμα, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή. Με δεδομένα τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής είχε ρωτήσει την Κομισιόν:

1. Αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων σε ιδιαίτερα σεισμογενείς περιοχές κοντά στα ευρωπαϊκά σύνορα;

2. Αν η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, έχει εναρμονίσει τη νομοθεσία της με όλο το κεκτημένο για την πυρηνική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για την πυρηνική ασφάλεια, όπως είναι υποχρεωμένη να πράξει;

3. Αν η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις που θέτουν οι διεθνείς συμβάσεις και οι βέλτιστες πρακτικές για τη χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας ως πηγής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες πρέπει να βασίζεται στην ικανότητα της κάθε χώρας να εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο ασφάλειας, προστασίας και διασφαλίσεων κατά τη διάρκεια του πλήρους κύκλου ζωής μιας πυρηνικής εγκατάστασης.

* Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής με το Ποτάμι