8 Δεκεμβρίου, 2016

Η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στη μετεγκατάσταση 60.000 προσφύγων από τη χώρα

Ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, δήλωσε με αφορμή την πρόταση της Κομισιόν για μερική ενεργοποίηση του "Δουβλίνου" για την Ελλάδα:

«Η απόφαση της Κομισιόν έρχεται αμέσως μετά τις πληροφορίες ότι 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν “εξαφανιστεί” από τους χώρους φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα αλλά και από τα νησιά. Αποτελεί ένα καμπανάκι κινδύνου που δείχνει πως η ΕΕ δεν θα δεχτεί ξανά νέο κύμα προσφύγων που “λιάζονται και εξαφανίζονται”. Και όλα αυτά ενώ συζητείται στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα η συνολική αναθεώρηση του Δουβλίνου. Η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει σταθερά στην γρήγορη υλοποίηση της μετεγκατάστασης 60.000 προσφύγων από τη χώρα, όπως ακριβώς της έχουν υποσχεθεί τα Κράτη-Μέλη. Δεν έχουμε μόνο εμείς υποχρεώσεις. Τα Κράτη Μέλη πρέπει και αυτά να τηρούν τις υποσχέσεις τους.

Στις συνθήκες αυτές η πρόταση του Ποταμιού για ευρύτατη, διακομματική παρέμβαση στις Βρυξέλλες για άμεση μετεγκατάσταση των 1500 ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρους φιλοξενίας των Κρατών Μελών είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Και φυσικά η σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αποδεικνύεται κάθε μέρα και πιο σημαντική και σε αυτό το πλαίσιο οι εθνικιστικές κορώνες του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως γραφικές, αλλά ως εθνικά επικίνδυνες».