Ερώτηση προς τους Υπουργούς: 1) Οικονομίας & Ανάπτυξης, 2) Οικονομικών
Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, προς τους Υπουργούς Οικονομίας & Ανάπτυξης και Οικονομικών, σχετικά με τις αστοχίες που παρουσίασε το πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων «φορολοταρία».
Στις κληρώσεις, που ήδη πραγματοποιήθηκαν, η ΑΑΔΕ απέρριψε πολλές από τις συναλλαγές που έκαναν οι πολίτες μέσω πλαστικού χρήματος ή e-banking, καθώς η πίστωση των χρηματικών ποσών δεν είχε γίνει σε επαγγελματικούς λογαριασμούς, που όφειλαν να έχουν οι επιχειρήσεις.
Έτσι, αρκετοί πολίτες βρέθηκαν με λιγότερους λαχνούς από αυτούς που πραγματικά δικαιούνταν, από τις συναλλαγές που είχαν πραγματοποιήσει, ενώ επιπλέον το όλο εγχείρημα που αποτελεί κίνητρο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, φαίνεται να υποσκάπτεται.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Προς τους κ.κ. Υπουργούς 1) Οικονομίας & Ανάπτυξης 2) Οικονομικών
Θέμα: «Οι αστοχίες της φορολοταρίας»
Σύμφωνα με τον ν. 4446/2016 (ΦΕΚ 240 Α΄/22-12-2016), υποχρέωση του φορολογούμενου πολίτη είναι να κτίζει αφορολόγητο, με την πληρωμή των συναλλαγών του, μέσω πλαστικού χρήματος (χρήση POS), μέσω e Banking, ή μέσω κατάθεσης χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Με τις διατάξεις του άρθρου 70 παράγ. 2 του ν. 4446/2016 (Α΄ 240) «Περί προγράμματος Δημοσίων Κληρώσεων», και της εγκυκλίου της ΑΑΔΕ ΠΟΛ. 1161/09-10-2017, καθιερώθηκε η λειτουργία και έναρξη του προγράμματος δημοσίων κληρώσεων.
Ενώ η πλειονότητα των πολιτών αντιμετώπισε το όλο εγχείρημα θετικά, συμβάλλοντας στον περιορισμό της φοροδιαφυγής – φοροαποφυγής, οι πρόσφατες φορολοταρίες που διενήργησε η ΑΑΔΕ, απέρριψαν πολλές από τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, καθώς η πίστωση των χρηματικών ποσών δεν είχε γίνει σε επαγγελματικούς λογαριασμούς, που όφειλαν να έχουν οι επιχειρήσεις.
Η παραπάνω διαδικασία, είχε σαν αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να βρεθούν με λιγότερους λαχνούς από αυτούς που πραγματικά δικαιούνταν, από τις συναλλαγές που είχαν πραγματοποιήσει.
Δεδομένου ότι αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο δημιουργίας επαγγελματικών λογαριασμών στις επιχειρήσεις, είναι οι φορολογικές αρχές και τα πιστωτικά ιδρύματα.
Δεδομένου ότι δεν προβλέπεται καταληκτική προθεσμία δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού.
Δεδομένου ότι αυτές οι πρακτικές υποσκάπτουν το όλο εγχείρημα.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1) Προβλέπεται η άμεση νομοθέτηση καταληκτικής ημερομηνίας δημιουργίας επαγγελματικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν;
2) Γιατί δεν προηγήθηκε της έναρξης των φορολοταριών, η συμμόρφωση των επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό για τις συναλλαγές τους με τους πολίτες;
Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου