Ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς παρενέβη κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Άδικα φοροεισπρακτικά μέτρα για τους αγρότες προωθεί η κυβέρνηση αντί για Εθνικό Σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης».
Ο κ. Μαυρωτάς με δεδομένη την, ταυτόχρονη με τη συζήτηση, κινητοποίηση διαμαρτυρίας των αγροτών, απέδωσε την οργή τους στις ανεδαφικές προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαπίστωσε την παραγωγική αποδιάρθρωση της χώρας και την ανάγκη ανασυγκρότησης του παραγωγικού μοντέλου, με συμμετοχή των αγροτών σε ισχυρά συλλογικά σχήματα. Επεσήμανε σφάλματα της κυβερνητικής πολιτικής όπως η ισοπεδωτική αντιμετώπιση του συνόλου των αγροτών, παρά τη γεωγραφική και μορφολογική ανομοιογένεια που συνοδεύει τις δραστηριότητές τους, η επιβολή σημαντικών φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων στον κλάδο οι οποίες καθίστανται εξοντωτικές για τους αγρότες και μη ρεαλιστικές ως έσοδα του κράτους, η επιβολή αψυχολόγητων επιβαρύνσεων εν είδει ισοδυνάμων, όπως ο Ε.Φ.Κ. στο κρασί και η συνεχιζόμενη καθυστέρηση καταβολής οφειλομένων επιδοτήσεων.
Αποδέχτηκε το δίκαιο των διαμαρτυριών των αγροτών, τόνισε όμως πως οι αντιδράσεις τους είναι υπερβολικές και σύμφωνες με το πνεύμα που καλλιέργησε η σημερινή Κυβέρνηση ως Αντιπολίτευση. Επεσήμανε πως η σημερινή Αντιπολίτευση, στο μεγαλύτερό της κομμάτι τουλάχιστον, αντιμετωπίζει το θέμα των αντιδράσεων με μεγάλη υπευθυνότητα, χωρίς στοιχεία λαϊκισμού και κάλεσε και τις δύο πλευρές να αποφύγουν τη βία.
Ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού παρουσίασε επίσης προτάσεις του κόμματος, ώστε να εξασφαλιστεί περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα για τον αγροτικό τομέα, όπως η θέσπιση αφορολογήτου ορίου και ειδικής μέριμνας για τα πολύ μικρά εισοδήματα, η μηδενική φορολογία για τα πρώτα τρία έτη αγροτικής δραστηριότητας, η διαφοροποίηση της φορολογίας για εισοδήματα τεκμαιρόμενα από εκκαθαρίσεις αναγνωρισμένων οργανώσεων παραγωγών, η διασταύρωση εσόδων με δείκτες τεκμαρτού εισοδήματος με βάση το Ο.Σ.Δ.Ε. και η απλοποίηση των διαδικασιών επιστροφής Φ.Π.Α. Τόνισε επίσης τη θέση του Ποταμιού πως η πρωτογενής παραγωγή και αγροδιατροφή αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, όπως προκύπτει και από σχετικές οικονομικές μελέτες.
Ο κ. Μαυρωτάς ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του καλώντας την Κυβέρνηση να ενεργήσει καθώς η χώρα δεν έχει άλλο τρόπο, δρόμο ή χρόνο.
Δείτε εδώ το βίντεο της ομιλίας:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γ. Μαυρωτά:
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ήρθε η εποχή του θερισμού για την Κυβέρνηση και όπως λέει ο λαός, ό,τι έσπειρες θα θερίσεις. Σπείρατε προεκλογικά στον αγροτικό κόσμο ανεδαφικές υποσχέσεις και τώρα θερίζετε μπλόκα και θυμό, όχι βέβαια αναίτια.
Ποια είναι η σημερινή κατάσταση; Είναι γνωστό σε όλους ότι την ελληνική γεωργία τη χαρακτηρίζει η παραγωγική αποδιάρθρωση.
Προϋπόθεση μακροχρόνιας οικονομικής βιωσιμότητας του παραγωγού, τόσο του αγρότη όσο και του ψαρά αλλά και του κτηνοτρόφου αποτελεί η συμμετοχή του στην πορεία του προϊόντος του από την πρωτογενή παραγωγή του έως την κατανάλωση, από το χωράφι στο ράφι, έτσι ώστε να διασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο προστιθέμενης αξίας του προϊόντος του. Για να το πετύχει όμως αυτό ο παραγωγός, απαιτείται η συμμετοχή του σε ισχυρά συλλογικά σχήματα, όπως ομάδες παραγωγών ή αγροτοσυνεταιριστικές ενώσεις, έτσι ώστε να καταφέρει να πετύχει οικονομίες κλίμακας.
Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Θα αρκούσε απλώς να αφήσετε την παροχολογία και τις ιδεοληψίες της προεκλογικής περιόδου και να ξεκινήσετε μία σοβαρή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου.
Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, οι αγρότες αντιλαμβάνονται πλέον ότι πρέπει να συνεισφέρουν και να φορολογηθούν. Όμως, ο θυμός τους οφείλεται αφενός στα ψέματά σας και αφετέρου στο ότι βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο, όπως ακριβώς κάνατε με την εντελώς αψυχολόγητη επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, στην αναζήτησή σας για δήθεν ανώδυνα και αναίμακτα ισοδύναμα, μία πρακτική που δεν ακολουθείται σε καμία από τις οινοπαραγωγούς χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Καταφέρατε, έτσι, να φορτώσετε με παραπάνω βάρη γραφειοκρατικά και οικονομικά έναν από τους πιο εξωστρεφείς και δυναμικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής της χώρας, την ελληνική οινοπαραγωγή. Δεν είναι αργά να το ξανασκεφθείτε, κύριε Υπουργέ.
Ας είμαστε ειλικρινείς. Ζωντανή ύπαιθρος συνεπάγεται και πλούσια χώρα. Και στη χώρα μας οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση επειδή χρόνια τώρα η πολιτεία δεν κάνει τίποτα για να τους βοηθήσει να αυξήσουν το εισόδημά τους και εισόδημα, βέβαια, δεν είναι οι επιδοτήσεις.
Η Κυβέρνησή σας από άγνοια και ανεπάρκεια εξομοίωσε ισοπεδωτικά το σύνολο των αγροτών, αδιαφορώντας για την πολύ μεγάλη ανομοιογένεια που χαρακτηρίζει τον κλάδο. Άλλο οι αγρότες των νησιών, άλλο οι αγρότες των μεγάλων πεδινών εκτάσεων στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας και τέλος, άλλο οι αγρότες των μειονεκτικών και ορεινών περιοχών.
Η δημιουργία κινήτρων και αντικινήτρων είναι άγνωστη πρακτική για την Κυβέρνηση. Έτσι, η επιβολή σημαντικών φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων στον αγροτικό κλάδο καθίσταται εξοντωτική για τους αγρότες και μη ρεαλιστική για τον προϋπολογισμό του κράτους. Ένα χρόνο στη διακυβέρνηση τώρα και δεν έχετε ορίσει ακόμη ποιος είναι και ποιος δεν είναι ο ενεργός αγρότης. Παρ’ όλα αυτά, επιμένετε να τσουβαλιάζετε όλους φορολογικά προκαλώντας εν πολλοίς τη δικαιολογημένη μεν αλλά ανορθολογική και αδιέξοδη αντίδραση του αγροτικού κόσμου.
Οι αγρότες έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά αλλά το χάνουν με τις υπερβολές στις αντιδράσεις τους. Όμως, έτσι τους έχετε δασκαλέψει όσα χρόνια ήσασταν και εσείς στην Αντιπολίτευση. Και πρέπει να παραδεχθείτε ότι η σημερινή Αντιπολίτευση, στο μεγαλύτερό της κομμάτι τουλάχιστον, αντιμετωπίζει το θέμα των αντιδράσεων με μεγάλη υπευθυνότητα χωρίς να ποντάρει στη δυσμενή θέση που έχετε βρεθεί, δηλαδή, αντίθετα απ’ ότι κάνατε εσείς στο παρελθόν όταν βουτάγατε στη θάλασσα του λαϊκισμού. Ένα βήμα, λοιπόν, πίσω και οι δύο πλευρές. Η σύγκρουση και η βία είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.
Βρίσκεστε ένα χρόνο τώρα στην Κυβέρνηση και δεν έχουμε δει τίποτα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του συνεταιριστικού τοπίου. Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για τη μετάβαση στο περιφερειακό μοντέλο κατανομής των άμεσων ενισχύσεων. Τίποτα για την ενίσχυση των ομάδων παραγωγών. Αλήθεια τι περιμένετε; Ή μήπως βρήκατε τον τρόπο να ξεδιαλύνετε το αλαλούμ των οφειλόμενων επιδοτήσεων; Γιατί υπάρχουν παραγωγοί που επιχειρηματικά σκεπτόμενοι και απαντώντας θετικά στις προκλήσεις της αγοράς, που ζητά βιολογικά και φιλοπεριβαλλοντικά προϊόντα μπήκαν σε οικονομικές περιπέτειες. Από το 2013 περιμένουν ακόμη να εξοφληθούν οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μείωναν το κόστος παραγωγής για τέτοιου είδους καλλιέργειες.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως αγρότες που πήραν δάνειο, για να καλύψουν τη διαφορά στο κόστος παραγωγής, χρωστούν στην τράπεζα και πληρώνουν δυσθεώρητους τόκους λόγω των δικών σας παραλείψεων και ανεπαρκειών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 θα εισρεύσουν στην γεωργία άνω των 19 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν πραγματικά θέλετε να εισπράξετε φόρους από τον αγροτικό κόσμο, αντιμετωπίστε ορθολογικά την αξιοποίησή τους, προκειμένου να εξασφαλίσετε περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα για τον αγροτικό τομέα.
Θεσπίστε αφορολόγητο όριο και ειδική μέριμνα για τα πολύ μικρά εισοδήματα, ώστε να κρατηθούν οι μικροί αγρότες στην ύπαιθρο και ειδικά σε ορεινές μειονεκτικές περιοχές. Βοηθήστε τους νέους αγρότες με μηδενική φορολογία για τα πρώτα τρία έτη.
Διαφοροποιήστε τη φορολογία για εισοδήματα που τεκμαίρονται από εκκαθαρίσεις αναγνωρισμένων οργανώσεων παραγωγών, εκεί δηλαδή που δεν αποκρύπτονται έσοδα. Έτσι δεν θα φορολογούνται μόνο οι νομοταγείς γεωργοί, αφού γνωρίζετε ότι μεγάλο μέρος του αγροτικού προϊόντος διακινείται χωρίς παραστατικά.
Προχωρήστε σε διασταύρωση εσόδων με δείκτες τεκμαρτού εισοδήματος με βάση το ΟΣΔΕ. Απλοποιήστε τις διαδικασίες άμεσης επιστροφής του ΦΠΑ.
Κύριοι της Κυβέρνησης, δείξτε ότι όντως επιζητείτε ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες.
Όσο για τους αγρότες -και θα πρέπει να το γνωρίζουμε πλέον-, η αντικοινωνική μορφή της κλιμάκωσης του αγώνα καθώς και το όποιο μαξιμαλιστικό των αιτημάτων τους τούς στερεί τις απαραίτητες συμμαχίες και τους απομακρύνει από το εφικτό και αναπόφευκτα μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικούς αυτοματισμούς.
Κλείνοντας, στο Ποτάμι πιστεύουμε ότι η πρωτογενής παραγωγή και αγροδιατροφή είναι από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Το λένε άλλωστε και οι περισσότερες οικονομικές μελέτες για τη χώρα μας.
Κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης, η ολιγωρία βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα. Ακούστε και τις προτάσεις μας, συνθέστε τις μαζί με τις δικές σας και με τις προτάσεις που έχουν κάνει κι άλλοι και ενεργήστε. Η χώρα δεν έχει άλλο τρόπο, δεν έχει άλλο δρόμο, δεν έχει άλλο χρόνο.
Ευχαριστώ πολύ.
Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής