13 Ιουλίου, 2016

Οι 2 + 1 τροπολογίες του Ποταμιού στον εκλογικό νόμο

Το Ποτάμι προτείνει τρεις θεσμικές αλλαγές στο ισχύον εκλογικό σύστημα

Το Ποτάμι απαντάει με θεσμικό τρόπο στον αποσπασματικό και καιροσκοπικό εκλογικό νόμο της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η Κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού κατέθεσε 2 + 1 τροπολογίες στον εκλογικό νόμο και προτείνει: Την κατάργηση του bonus των 50 εδρών και αντικατάσταση με αναλογικότερο σύστημα, το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και την κατοχύρωση της ψήφου στα 17 και όχι στα 16, που προωθεί η κυβέρνηση. Επιπλέον, Το Ποτάμι καλεί την κυβέρνηση και τα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κόμματα του Κοινοβουλίου να πάρουν θέση.

Με την πρώτη τροπολογία για την «καθιέρωση αναλογικότερης πριμοδότησης στον πρωτεύσαντα εκλογικό σχηματισμό στις εθνικές εκλογές», το εκλογικό σύστημα γίνεται περισσότερο αναλογικό και αντιπροσωπευτικό, αφού αφενός εισάγεται η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που λειτουργεί εκβιαστικά προς τους ψηφοφόρους και παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας της ψήφου και αφετέρου εισάγεται η αντικατάσταση του μπόνους των 50 εδρών με ένα αναλογικότερο σύστημα, που συνίσταται στην παροχή ενός μη σταθερού και αμετάβλητου μπόνους στο κόμμα, που έρχεται πρώτο στις εκλογές. Με τον τρόπο αυτό, πριμοδοτείται ο πρώτος εκλογικός σχηματισμός, για να έχει προβάδισμα στον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα ωθείται σε αναζήτηση συνεργασιών με τα υπόλοιπα κόμματα, για να σχηματίσει κυβέρνηση. Με την προτεινόμενη τροπολογία, ο πρώτος σε ψήφους εκλογικός σχηματισμός παίρνει μια έδρα μπόνους για κάθε 2%, π.χ. 18 έδρες για 36% των ψήφων. Το ότι το bonus δεν είναι σταθερό και το ότι η χορήγησή του ακολουθεί τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, αποτρέπει την ύπαρξη εξωφρενικών στρεβλώσεων – κόμμα με 19% να παίρνει bonus περισσότερες έδρες από αυτές της κατανομής. Το bonus μιας έδρας για κάθε δύο εκλογικές μονάδες ισχύει και για συνασπισμούς κομμάτων, που έχουν λάβει τις περισσότερες ψήφους κι όχι μόνο για κόμματα, όπως ισχύει σήμερα.

Με τη δεύτερη τροπολογία για την «άσκηση εκλογικού δικαιώματος στην αλλοδαπή», δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι κάτοικοι εξωτερικού είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και σε δημοτολόγια. Πλέον, εφόσον το επιθυμούν, θα ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους στην αλλοδαπή, σε κατά τόπους προξενικές ή πρεσβευτικές αρχές και για πρώτη φορά θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου. Το δικαίωμα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας - κυρίως νέοι –έχουν μεταναστεύσει κατά τη διάρκεια της κρίσης και ουσιαστικά στερούνται του δικαιώματος να έχουν λόγο για τις εξελίξεις στη χώρα. Αν η τροπολογία γίνει δεκτή, θα μπορούν να ψηφίζουν.

Με την τρίτη τροπολογία, καταργείται η μέθοδος του πλασματικού υπολογισμού της «συμπλήρωσης» 17 ετών για την απόκτηση του δικαιώματος του εκλέγειν. Με την κατάργηση της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του π.δ. 26/2012, εξορθολογίζεται μία στρέβλωση και αποτυπώνεται νομοθετικά με ορθό τρόπο ότι δικαίωμα ψήφου παρέχεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 17 έτος της ηλικίας τους (17 + μία μέρα), σε αντίθεση με την κυβερνητική πρόταση, που ανοίγει το δρόμο για τη ψήφο στα 16!

Υπενθυμίζεται, ότι το Ποτάμι σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση αλλαγής εκλογικού συστήματος, που περιλαμβάνει διατάξεις μιας άλλης αντίληψης για το πολιτικό σύστημα εν γένει. Οι προτεινόμενες τροπολογίες έχουν χαρακτήρα βελτιωτικών προτάσεων στο ισχύον εκλογικό σύστημα, το οποίο δεν αλλάζει με τον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης.