12 Ιουνίου, 2015

H Κυβέρνηση ακολουθεί αδικαιολογήτως την πεπατημένη της προηγούμενης Κυβέρνησης

Ο κ. Χ. Θεοχάρης στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων όπου συζητήθηκε με τη διαδικασία του κατ ‘επείγοντος το Σ/Ν «Τροποποίηση διατάξεων ΚΦΕ και άλλες διατάξεις» δήλωσε ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί αδικαιολογήτως την πεπατημένη της προηγούμενης Κυβέρνησης, αλλάζοντας εν μέσω δηλώσεων τη διαδικασία προσδιορισμού της φορολογίας.

Εισήγηση Χ. Θεοχάρη στη συζήτηση για το Σ/Ν «Τροποποίηση διατάξεων ΚΦΕ και άλλες διατάξεις»

Ο κ. Χ. Θεοχάρης στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων όπου συζητήθηκε με τη διαδικασία του κατ ‘επείγοντος το Σ/Ν «Τροποποίηση διατάξεων ΚΦΕ και άλλες διατάξεις» δήλωσε ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί αδικαιολογήτως την πεπατημένη της προηγούμενης Κυβέρνησης, αλλάζοντας εν μέσω δηλώσεων τη διαδικασία προσδιορισμού της φορολογίας. Στην περίπτωση της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπάρχει δικαιολογία καθώς τα ζητήματα που ρυθμίζει το νομοσχέδιο ήταν ήδη γνωστά. Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ δεν ασχολήθηκε με τη διόρθωση των όποιων λαθών εγκαίρως. Λόγω αυτής της αμέλειας έχουμε τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Δημιουργείται επιπροσθέτως αναστάτωση εν μέσω διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, πράγμα που είναι απαράδεκτο.

Το συγκεκριμένο Σ/Ν είναι άλλη μια ένδειξη προχειρότητας έστω και αν κάποια σημεία χαρίζουν ποσά για δίκαιους λόγους. Παρόλα αυτά δεν θα έπρεπε να είναι αυτό το μέλημα της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ. Αυτήν τη στιγμή το πρώτο μέλημα του Υπουργείου θα έπρεπε να είναι οι δηλώσεις, η ομαλή λειτουργία του συστήματος και τα δημόσια έσοδα. Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις για υστέρηση εσόδων της τάξεως του 1δις ευρώ μόνο για τον Μάη, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε υστέρηση 1 δις το πρώτο τετράμηνο του 2015. Παράλληλα, η διαδικασία των δηλώσεων προχωράει πολύ αργά καθώς μόλις το 10% αυτών έχει κατατεθεί. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα ότι κυβερνάει.

*O Χάρης Θεοχάρης είναι βουλευτής Β' Αθήνας

12 Ιουνίου 2015

διαβάστε επίσης