10 Ιανουαρίου, 2015

Γιατί στην πολιτική, γιατί στο Ποτάμι

του Μάριου Βαζαίου Το κατάλληλο πλαίσιο το συνάντησα στο Ποτάμι, όταν ήρθα σε επαφή με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους πολίτες που συμπορευόμαστε μαζί του.

Γράφει ο Μάριος Βαζαίος

Εργάζομαι ως οικονομικό στέλεχος πάνω από 25 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, στον αποδοτικό μέχρι πρόσφατα κλάδο των χρηματοοικονομικών, επιλέγοντας επιχειρήσεις που ήταν στο ξεκίνημα τους και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν εντυπωσιακά.

Παράλληλα από το 2001 διοργανώνω μαζί με εκλεκτή ομάδα συνεργατών το Φεστιβάλ Νάξου, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης φυσιογνωμίας του νησιού, ενώ από το 2013 διεύρυνα το πεδίο με τη δημιουργία του πολιτιστικού δικτύου «Κύκλος Κυκλάδων» όπου συνεργάζονται τα νησιά, Νάξος, Πάρος και Τήνος με προοπτική να ενταχθούν και άλλα.

Έχοντας ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τους επαγγελματικούς μου στόχους και αναπτύξει μια ποιοτική πολιτιστική ζωή, δεν έμενα αμέτοχος στην περιρρέουσα κατάσταση απελπισίας, αγανάκτησης και θυμού που βιώνουμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια. Επιθυμούσα να κατευθύνω την ενέργεια και τις δεξιότητές μου για το συλλογικό καλό και το πιο πρόσφορο πέρασμα από το εγώ στο εμείς, είναι η πολιτική.

Γιατί στο Ποτάμι

Αναζητούσα το καινούργιο άφθαρτο πλαίσιο όπου θα κυριαρχούσε η λογική και η αξιοκρατία και όχι η συναισθηματική φόρτιση και η παρωχημένη συνθηματολογία. Πράξεις και όχι λόγια. Ήθελα ν’αναλάβω έναν πιο ενεργό και συμμετοχικό ρόλο αλλά το παλαιοκομματικό «πολιτικό θέατρο» δεν προσέφερε περιθώρια για έναν τέτοιο ρόλο.

Το κατάλληλο πλαίσιο το συνάντησα στο Ποτάμι, όταν ήρθα σε επαφή με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους πολίτες που συμπορευόμαστε μαζί του, δημιουργώντας μέσα από σοβαρό και αποτελεσματικό διάλογο τις 99 θέσεις – δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα topotami.gr/ - που δίνουν το στίγμα μιας συγκροτημένης κυβερνητικής πολιτικής.

Στο Ποτάμι αισθάνθηκα ότι βρίσκομαι στο φυσικό μου χώρο.

• έναν χώρο αποδοχής και όχι αποκλεισμού.
• έναν χώρο σύνθεσης και όχι διάσπασης.
• έναν χώρο λογικής και συναισθησίας.
• έναν χώρο που αναζητά και βρίσκει το χρήσιμο, το πρακτικό, το εφικτό.
• έναν χώρο που απεχθάνεται τα κούφια λόγια, τις ιδεολογίες του δήθεν, τις μεσσιανικές και σωτηριολογικές αντιλήψεις.
• έναν χώρο που δεν αποδέχεται απλά, αλλά εντάσσει στους κόλπους του τη διαφορετικότητα, το καινούργιο. Επειδή το καινούργιο είναι πάντα διαφορετικό.
• έναν χώρο που δεν υπήρχε και οφείλαμε να δημιουργήσουμε, προκειμένου να συγκροτήσουμε τη «συνωμοσία του καλού» μένοντας σε επιφυλακή, γιατί όπως λέει ο Ιάγος στον «Οθέλο» «το κακό αιμορραγεί αλλά δεν πεθαίνει».

Γιατί στις Κυκλάδες

Γεννημένος στη Νάξο, μεγαλωμένος στην Αθήνα, με εμπειρία διαβίωσης και τακτική επαφή με το εξωτερικό, τιμώ τις βαθιές οικογενειακές ρίζες μου στη Ναξιακή κοινωνία, λατρεύω και θεωρώ τα Κυκλαδονήσια από τα πιο ευνοημένα σε φυσική ομορφιά μέρη του κόσμου.

Αναγνωρίζω όμως ότι η μορφολογία των νησιών και οι περιορισμένοι φυσικοί τους πόροι, απαιτούν μεγάλη προσοχή και εφαρμογή ιδιαίτερης νησιωτικής πολιτικής στην πράξη και όχι στα λόγια όπως συμβαίνει σήμερα.

Θέλοντας να δουλέψω στη κατεύθυνση της έμπρακτης πολιτικής για τα νησιά και τους κατοίκους τους, επιλέγω τις Κυκλάδες ως πεδίο της πολιτικής μου δράσης.

Για να έχουν οι Κυκλάδες μια λογική φωνή στο Κοινοβούλιο.

Τις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές θα τις αξιοποιήσω γνωρίζοντας επαγγελματίες και παραγωγούς των Κυκλάδων, που δημιουργούν πλούτο με τη δραστηριότητά τους. Είναι εκείνοι που υλοποιούν μια ρεαλιστική πρόταση για έξοδο από τη κρίση και θα χαρώ να έρθω σε επαφή μαζί τους.

Παραμένω στη διάθεσή σας,

* Ο Μάριος Βαζαίος είναι υποψήφιος στις Κυκλάδες

10 Ιανουαρίου 2015

Σχετικά