20 Δεκεμβρίου, 2016

Για πόσο ακόμα οι πολίτες θα πληρώνουν αδρά την αδράνεια της κυβέρνησης;

Ερώτηση του βουλευτή Αττικής, Γιώργου Μαυρωτά, προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Το άκρως ανησυχητικό φαινόμενο της έξαρσης της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας το τελευταίο διάστημα στη χώρα και ειδικά στην Αττική, φέρνει το Ποτάμι στη Βουλή με ερώτηση την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Αττικής Γιώργος Μαυρωτάς προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκα.

Η αλυσίδα πολλών έκνομων γεγονότων από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Δεκεμβρίου στις οποίες περιλαμβάνονται ένοπλες ληστείες σε επιχειρήσεις, πυροβολισμοί στο κέντρο της Αθήνας, κλοπές και φθορές σε οχήματα και σε οικείες συμπολιτών μας, η πρόσφατη επανάληψη των καταστροφών σε σταθμούς του ηλεκτρικού αλλά και ο χθεσινός ξανά εμπρησμός σε τρόλεϊ τα οποία ήταν σταθμευμένα στην Πατησίων μπροστά από το Πολυτεχνείο, κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την ανεπαρκή στάση της Κυβέρνησης απέναντι στο διογκούμενο φαινόμενο της εγκληματικότητας. Ο βουλευτής του Ποταμιού καταδεικνύει το πλήγμα που δέχεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών όπως επίσης και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας οι οποίοι επιχειρούν με ελλιπή μέσα και οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα πολλές φορές λόγω και του ανεπαρκούς συστήματος επικοινωνίας αλλά και λόγω των κακών χειρισμών και της εμφανούς ανυπαρξίας πολιτικής βούλησης εκ μέρους της προϊστάμενης πολιτικής τους ηγεσίας.

Το Ποτάμι αντιλαμβάνεται πλήρως τον κίνδυνο να υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και γνωρίζει από κοντά την έντονη ανησυχία και ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ιδιώτες και επιχειρηματίες απέναντι στα φαινόμενα της εγκληματικότητας. Για αυτό και θεωρεί ότι η προστασία της έννομης τάξης και η ασφάλεια όλων των πολιτών πρέπει να υποστηρίζεται εμπράκτως και να είναι ύψιστο μέλημα της πολιτείας δίχως υπεκφυγές, εξαιρέσεις και επιλεκτικές στάσεις ανοχής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Έξαρση των φαινομένων εγκληματικότητας και παραβατικότητας

Είναι δυστυχώς αντιληπτό σε όλη την κοινωνία ότι τα φαινόμενα εγκληματικότητας και εν γένει της παραβατικότητας βρίσκονται σε έξαρση σε πολλές περιοχές της χώρας και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους πολίτες. Μάλιστα εάν κανείς καταγράψει και απαριθμήσει τον σημαντικό αριθμό και την «ποικιλία» όλων αυτών των παράνομων ενεργειών δεν μπορεί παρά να συμπεράνει ότι υπάρχει ανεπάρκεια εκ μέρους της Κυβέρνησης να διατηρήσει στο επιθυμητό επίπεδο την έννομη τάξη στην κοινωνία.

Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα συνέβησαν η αιματηρή ληστεία με χρήση καλάσνικοφ σε εταιρεία αλλαντικών στην Κηφισιά και αντιστοίχως ένα ακόμη γεγονός, ευτυχώς χωρίς θύματα, σε βιομηχανία στην περιοχή των Θηβών. Επίσης αρκετοί συμπολίτες μας υπέστησαν κλοπές, φθορές και σπάσιμο των υαλοπινάκων των οχημάτων τους ορισμένα εκ των οποίων ήταν σταθμευμένα στο κέντρο της Αθήνας, στις περιοχές του Κολωνακίου και των Εξαρχείων. Μάλιστα κατά την προσέλευσή τους στα οικεία αστυνομικά τμήματα, οι αστυνομικοί υπάλληλοι τους ανέφεραν ότι τα εν λόγω περιστατικά έχουν ξεπεράσει τα 20 μέσα στην ίδια ημέρα.

Όσο αφορά την περιοχή των Εξαρχείων πέραν των γνωστών και «εθιμικών» επεισοδίων και καταστροφών εντός και εκτός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και παρά τη μόλις πρόσφατη με αρ. πρωτ. 7017/4/20339-γ’/16-12-2016 απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα περί βελτίωσης της κατάστασης στην περιοχή, τα τελευταία γεγονότα του τριημέρου ανατρέπουν αυτή την εικονική πραγματικότητα. Πρώτα ήταν η προ ολίγων ημερών εμπρηστική επίθεση σε περίπτερο το οποίο βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Τοσίτσα και Πατησίων (υπόθεση η οποία διερευνάται) και μόλις χθες, το απερίγραπτο και επαναλαμβανόμενο γεγονός της πυρπόλησης ακόμη τριών τρόλεϊ τα οποία βρίσκονταν στην οδό Πατησίων μπροστά από το Πολυτεχνείο. Μάλιστα οι κουκουλοφόροι κατέβασαν από τα μέσα μαζικής μεταφοράς τους έντρομους επιβάτες και στη συνέχεια σπάζοντας τους υαλοπίνακες πέταξαν βόμβες μολότοφ και τα οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες, προσθέτοντας και άλλες ζημιές στις δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας, απομειώνοντας τον στόλο τους ενώ εμπεδώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνέχιση της μερικής απαγόρευσης διέλευσης των μέσων μαζικής μεταφοράς από την εν λόγω περιοχή τις βραδινές ώρες, προς ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και των πολιτών.

Η τραγική κατάσταση των παραβατικών ενεργειών είχε και συνέχεια τη Δευτέρα 19/12/2016, καθώς για ακόμη μία φορά, άγνωστοι έσπασαν ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη» ενώ στις 16/12/2016 πάλι κουκουλοφόροι είχαν επιτεθεί με βαριοπούλες στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο ΚΑΤ, καταστρέφοντας μηχανήματα έκδοσης και ακύρωσης εισιτηρίων, ενέργεια για την οποία ανέλαβαν μάλιστα την ευθύνη με ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Βέβαια να σημειωθεί ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου υπήρξαν τα περιστατικά με πυροβολισμούς στο κέντρο της Αθήνας, στη μία περίπτωση κατά την καταδίωξη δραπέτη των φυλακών και στην άλλη στην οδό Σωκράτους σε ληστεία σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος.

Το πλήθος, η συχνότητα και το εύρος των συμβάντων εγκληματικότητας είναι τόσο έντονο δίχως κανείς να αγνοεί να συμπεριλάβει και τις υπόλοιπες παραβατικές ενέργειες οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε πολλές περιοχές της Αττικής και της επαρχίας.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να παρατεθεί και η άλλη σοβαρή διάσταση του προβλήματος η οποία αφορά το αστυνομικό προσωπικό που παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του για αντιμετώπιση των πολλαπλών παράνομων και εγκληματικών περιστατικών και την προστασία των πολιτών, βρίσκεται εκτεθειμένο. Δυστυχώς οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας και στην Ελληνική Αστυνομία με κίνδυνο της ζωής τους, επιχειρούν με ελλιπή μέσα και δίχως την κατάλληλη υποστήριξη αλλά και πολιτική στήριξη. Μόλις πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες αστυνομικών ότι τα συστήματα επικοινωνίας τους ήτοι οι ασύρματοι, δεν λειτουργούν σωστά και υπάρχουν παρεμβολές με αποτέλεσμα όταν διαβιβάζουν πληροφορίες στο κέντρο επιχειρήσεων να μην καθίσταται εφικτή και άμεση η επικοινωνία, με ότι κινδύνους αυτό μπορεί να σημαίνει για τη δική τους ασφάλεια, ακόμα και τη ζωή τους, αλλά και τη σωστή εν τέλει αντιμετώπιση των περιστατικών. Επίσης τα προβλήματα με το σύστημα επικοινωνίας των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και Άμεσης Δράσης αναδεικνύονται ιδιαίτερα σοβαρά καθώς επαναλαμβάνεται σε πολλές περιπτώσεις, με καταγγελίες αστυνομικών ότι μεγάλος αριθμός των διαβιβάσεων δεν φθάνουν καν στο κέντρο επιχειρήσεων, οι ενισχύσεις καθυστερούν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ακόμη και τα προσωπικά τους κινητά τηλέφωνα.

Επιπλέον, καθίσταται σαφές ότι οι εγκληματίες μπορούν εύκολα να εισέρχονται στις συχνότητες και να ενημερώνονται εγκαίρως, αποφεύγοντας τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ κάτι τέτοιο είναι άκρως επικίνδυνο και αυξάνει τις πιθανότητες για στήσιμο ενεδρών.

Τέλος, υφίστανται και καταγγελίες αστυνομικών υπαλλήλων για ελλιπείς σχεδιασμούς και ασάφειες εντολών εκ μέρους ανωτέρων στη διοίκηση, που προφανώς συναρτώνται άμεσα με τη στάση και τις επιρροές από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και γενικά τις πολιτικές σκοπιμότητες της Κυβέρνησης, καταστάσεις οι οποίες οδηγούν σε αποτυχημένες επεμβάσεις αλλά και σε τραυματισμούς αστυνομικών.

Με δεδομένη την έξαρση των φαινομένων εγκληματικότητας και παραβατικότητας τα οποία τον μήνα Δεκέμβριο έχουν εμφανισθεί σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Με δεδομένη την έντονη ανησυχία και αγωνία πολλών συμπολιτών μας οι οποίοι νιώθουν απροστάτευτοι απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την περιουσία και την ιδιοκτησία τους.

Με δεδομένες τις καταγγελίες των αστυνομικών υπαλλήλων για ελλείψεις, ανεπαρκή μέσα και σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιάζουσες πολιτικές επιλογές στον αγώνα κατά της πάσης φύσεως εγκληματικότητας και παραβατικότητας, παρά τις δικές τους επίπονες και με αυταπάρνηση προσπάθειές προσφοράς για την προστασία του πολίτη.

Και επειδή η ασφάλεια των πολιτών και η πρόληψη κατά κύριο λόγο, όπως και η αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών, συνιστά πρώτιστο μέλημα μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Θεωρείται ότι τα ως άνω περιγραφέντα γεγονότα εμπίπτουν στη συνήθη διακύμανση των φαινομένων εγκληματικότητας και παραβατικότητας; Δικαιολογείται το αίσθημα περί έξαρσής τους κατά τον μήνα Δεκέμβριο ή όλα αυτά αποτελούν συμπτώσεις και μεμονωμένα γεγονότα;

2) Αστυνομεύεται επαρκώς η περιοχή πέριξ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου όπου έχουμε συχνά περιστατικά τα οποία κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο; Η μέχρι τώρα διαμορφωμένη κατάσταση η οποία σίγουρα είναι και απότοκος παλαιότερων λανθασμένων χειρισμών, είναι θέμα πολιτικής βούλησης ώστε να εκτονώνονται εκεί οι γνωστές περιθωριακές ομάδες ή είναι θέμα επιχειρησιακής ολιγωρίας και ελλείψεων;

3) Αληθεύουν οι καταγγελίες αστυνομικών υπαλλήλων περί σημαντικές ελλείψεις στον εξοπλισμό και ειδικά στο σύστημα επικοινωνίας; Ποια είναι τα κυριότερα υλικοτεχνικά προβλήματα τα οποία έχετε εντοπίσει στον αγώνα κατά της εγκληματικότητας; Και ποιες ενέργειες έχετε προδιαγράψει για την αντιμετώπισή τους;

4) Θεωρείτε ότι στον πρόσφατα ψηφισθέντα Προϋπολογισμό του 2017, το ύψος των πιστώσεων για την Ελληνική Αστυνομία είναι επαρκές;

5) Σε ποια φάση βρίσκεται η επιχειρούμενη εκ μέρους σας αναδιάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, με κλείσιμο και συγχώνευση αστυνομικών τμημάτων ανά την επικράτεια; Έχουν ή πρόκειται να υπάρξουν μεταβολές επί του σχετικού σχεδίου προεδρικού διατάγματος το οποίο είχε κυκλοφορήσει στον ηλεκτρονικά μέσα;

Ο ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς, Αττικής