9 Μαρτίου, 2017

Φωτογραφικές αυξήσεις αποδοχών κομματικών εγκαθέτων εν μέσω κρίσης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η κρίση και οι συνεχείς διαπραγματεύσεις για περικοπή μισθών και συντάξεων, δεν εμποδίζει την Κυβέρνηση από την αύξηση μισθών ημετέρων – κομματικών εγκάθετων. Το σοβαρό αυτό θέμα θίγουν με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές Β' Αθήνας με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός.

Συγκεκριμένα, στις 08/03/2017 κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει την αύξηση των αποδοχών του Γενικού Διευθυντή και του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κατά περίπου 80%. Επίσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ προάχθηκε το Νοέμβριο του 2016 κατά δύο βαθμίδες, στον βαθμό γενικού διευθυντή και στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο, και με έγκριση από το Εποπτικό Συμβούλιου. Λίγο καιρό αργότερα παραιτήθηκε για λόγους συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα λόγω της ολιγοήμερης παραμονής του στον βαθμό του γενικού διευθυντή, να αυξηθεί σημαντικά το εφάπαξ που πρέπει να του καταβληθεί. Παράλληλα, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ το 2016 αυξήσανε τις απολαβές τους στα 20.000 ευρώ το μήνα και έλαβαν περί τα 250.000 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016 ως αναδρομικές αμοιβές ενός μόλις έτους, κάνοντας χρήση του ν. 4354/2015 που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω, ρωτούν οι βουλευτές πώς δικαιολογούν οι Υπουργοί τη στοχευμένη αύξηση μισθών στις συγκεκριμένες περιπτώσεις και πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν τη μη εφαρμογή της αρχής της χρηστής διοίκησης, ώστε να αποφευχθεί δημοσιονομική επιβάρυνση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ: 1. τον Υπ. Οικονομικών
2. τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

Εν μέσω κρίσης και ενώ η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται για ακόμα μία φορά για την περικοπή των ήδη μειωμένων μισθών και συντάξεων, τα κρούσματα αύξησης μισθών ημετέρων – κομματικών εγκάθετων – παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα ακόλουθα:

I. Στις 08/03/2017 κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει την αύξηση των αποδοχών του Γενικού Διευθυντή και του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κατά περίπου 80%. Συγκεκριμένα, το σ/ν «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά και άλλες διατάξεις» προβλέπει για τους εν λόγω υπαλλήλους αύξηση από τα 4.631 ευρώ τον μήνα στα 8.315 ευρώ, καθώς θα εφαρμόζεται εφεξής το ανώτατο όριο που ισχύει για τους δικαστικούς λειτουργούς και το κύριο προσωπικό Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σύμφωνα, δε, με την αιτιολογική έκθεση, με την προτεινόμενη διάταξη επιχειρείται ο καθορισμός στην πολιτική αποδοχών του προσωπικού του ΟΔΔΗΧ ώστε αυτή να συναρτάται με αντίστοιχες αποδοχές στελεχών ιδίων προσόντων στον τραπεζικό-χρηματοοικονομικό τομέα, ενώ η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου σημειώνει ότι η αύξηση του μισθού των δύο διευθυντικών στελεχών του ΟΔΔΗΧ θα προκαλέσει ετήσια δαπάνη ύψους 88.400 ευρώ.

II. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ προάχθηκε το Νοέμβριο του 2016 κατά δύο βαθμίδες, στον βαθμό γενικού διευθυντή και στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο, και με έγκριση από το Εποπτικό Συμβούλιου. Λίγο καιρό αργότερα παραιτήθηκε για λόγους συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα λόγω της ολιγοήμερης παραμονής του στον βαθμό του γενικού διευθυντή, να αυξηθεί σημαντικά το εφάπαξ που πρέπει να του καταβληθεί. Ο συγκεκριμένος κύριος ήταν προσωπική επιλογή του υπουργού Σκουρλέτη και τοποθετήθηκε με διαδικασίες εξπρές στη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ τον Απρίλιο του 2016, κίνηση που προκάλεσε επιπλέον προβλήματα με κατάληξη το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού.

III. Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ το 2016 αυξήσανε τις απολαβές τους στα 20.000 ευρώ το μήνα και έλαβαν περί τα 250.000 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016 ως αναδρομικές αμοιβές ενός μόλις έτους, κάνοντας χρήση του ν. 4354/2015 που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι περιπτώσεις αυτές, φωτογραφικών αυξήσεων μισθών, είναι ενδεικτικές της κυβερνητικής νοοτροπίας, καθώς φανερώνουν μεροληπτική αντιμετώπιση προς όφελος ορισμένων, τη στιγμή μάλιστα που πλήττεται η μεγαλύτερη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού από τα δυσβάστακτα και επώδυνα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που συνεχώς επιβάλλονται λόγω της ανικανότητας της Κυβέρνησης να εφαρμόσει τις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, δημιουργούνται πλήθος ερωτηματικών όσον αφορά στην εφαρμογή της γενικής αρχής της χρηστής διοίκησης, θεμελιώδους αρχή του διοικητικού δικαίου, που διασφαλίζει την προστασία όλων των πολιτών-διοικούμενων.

Ερωτώνται ο κ.κ Υπουργοί:

1) Πώς δικαιολογείτε τη στοχευμένη αύξηση μισθών στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ την ίδια στιγμή μειώνονται συνεχώς μισθοί και συντάξεις;

2) Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τη μη εφαρμογή της αρχής της χρηστής διοίκησης που προκαλείται από την κατ’ εξαίρεση αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιπτώσεων (όπως οι παραπάνω) εις βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών, προκαλώντας μάλιστα δημοσιονομική επιβάρυνση;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Αμυράς – Β' Αθήνας
Γρηγόρης Ψαριανός – Β' Αθήνας