"Οι υπουργοί της κυβέρνησης να αφήσουν τα πασαλείμματα και να αρχίσουν τη λεπτοβελονιά μπας και βγεί η χώρα απ’τα μνημόνια και την καθυστέρηση", είπε ο κ. Αμυράς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων στην ολομέλεια της Βουλής.
"Και οποία αντίφασις" από τη μία η Βουλή να ψηφίζει νόμο για την επιτάχυνση ίδρυσης επιχειρήσεων και την ίδια στιγμή να υψώνει πανύψηλα εμπόδια στο δρόμο του επιχειρείν. Για παράδειγμα, η αντινομία του ελληνικού κράτους απαγορεύει σε ένα νέο επιστήμονα ή επιχειρηματία να ανοίξει φυσικοθεραπευτήριο σε μια οποιαδήποτε πολυκατοικία, του επιτρέπει όμως να ανοίξει οδοντιατρείο.
Ο κ. Αμυράς παρουσίασε τα στοιχεία της έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας (International Transparency) για τη διαφθορά στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση και παίρνει το χάλκινο μετάλλιο στη διαφθορά με πρώτη την Ουγγαρία και δεύτερη τη Σλοβακία. Για να μη πάρουμε το χρυσό, ο κ. Αμυράς ζήτησε την αλλαγή του άρθρου 15 του νομοσχεδίου, ώστε να καταστεί υποχρεωτική η χρήση GPS σε όλα τα στάδια της μεταφοράς των καυσίμων από την μαούνα και το βυτιοφόρο έως το πρατήριο καυσίμων.
Ο κ. Αμυράς ζήτησε την αλλαγή των άρθρων 22 και 23, με τα οποία η κυβέρνηση παύει την υποχρεωτική ανάρτηση στο Κέντρο Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) των απευθείας συμβάσεων του Δημοσίου. "Είδαμε και πάθαμε να αναρτώνται τα πάντα στο διαδίκτυο και τώρα εσείς μας πάτε βήματα πίσω", σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.
Τέλος, ο κ. Αμυράς επικαλέστηκε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του την Έρευνα της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Οργανωμένο Έγκλημα, τη Διαφθορά και το Ξέπλυμα Χρήματος, που εκπονήθηκε το 2013 υπό την ευθύνη του τότε ευρωβουλευτή Θεόδωρου Σκυλακάκη, σύμφωνα με την οποία η διαφθορά στην Ελλάδα στοιχίζει 20 δις. ευρώ ετησίως και αν συνυπολογιστούν και τα 14 δις. ευρώ ετησίως, που κοστίζει η γραφειοκρατία, τότε αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος της χώρας.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: