4 Δεκεμβρίου, 2015

«Φέρατε έναν Προϋπολογισμό κουρελόχαρτο»

Ομιλία τους κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού και βουλευτή Β' Αθήνας, Χάρη Θεοχάρη, στην ολομέλεια κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμού του 2016.

Διαβάστε την περίληψη της ομιλίας εδώ:

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Φέρατε έναν Π/Υ κουρελόχαρτο. Χωρίς όραμα και στρατηγική. Που αποδεικνύει την αποτυχία σας. Που παραπλανάει, ωραιοποιεί και τελικά δε μπορεί να εκτελεστεί.

Γιατί δεν έχει όραμα; Μιλήσατε για αλλαγή στρατηγικής στο ΕΣΠΑ. Ο υφυπουργός κ. Χαρίτσης όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του μίλησε για μετακίνηση  από τα μεγάλα φαραωνικά έργα σε μικρά με μεγάλη προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινωνίες. Που αποτυπώνεται αυτό στον ΠΥ σας; Πουθενά. Για παράδειγμα η φετινή σελ 92 είναι copypaste της περσινής 133. Αλλάξατε μόνο το «σκέλος» σε «επίπεδο». Και τα “φαραωνικά έργα” έγιναν «χωρίς πολλές μεγάλες επενδύσεις δεν θα ξαναβγούμε από αυτή την κρίση». Λόγια του κ. Τσακαλώτου στη σελ 11 της έκθεσης της Επιτροπής. Στρατηγική 3 μηνών. Παιδικά πράγματα.

Τι καλύτερη απόδειξη για την έλλειψη στρατηγικής από τον ΦΠΑ το καλοκαίρι; Βάζετε φόρο στο μοσχάρι. Ο υφυπουργός της Γαλλίας κ. Ντεζίρ σας λέει πάρτε το πίσω και υποκύπτετε. Βάζετε στην θέση του τον φόρο για την εκπαίδευση και  ξέσπασε κατακραυγή αφού φορολογείτε τις επενδύσεις στα παιδιά μας τη στιγμή που κάθε επένδυση είναι αφορολόγητη. Τα τσιμέντα αφορολόγητα, αλλά τα παιδιά με φόρο. Το παίρνετε πίσω και βάζετε φόρο στα κρασιά χτυπώντας την ελληνική παραγωγή.

Γιατί είναι ο Π/Υ η ομολογία της αποτυχίας σας; πέρσι προϋπολογίζαμε ως χώρα έσοδα €50,9δις, στο προσχέδιο το κάνατε 50,3 δις και τώρα μας φέρατε €46,3. 4,6 δις χαμένα… αν τα καταφέρετε και αυτά. Είστε ήδη πίσω στο δεκάμηνο σύμφωνα με το δελτίο εκτέλεσης του Π/Υ κατά 1,2δις.

Τέλος γιατί ο ΠΥ σας παραπλανεί και δεν μπορεί να εφαρμοστεί; στις αποκρατικοποιήσεις προϋπολογίζετε ίδια έργα όπως το 2015 και το 2014. Ελληνικό, Αστέρας, ΔΕΣΦΑ κτλ. Ήμουνα νιος και γέρασα.
Για το Ελληνικό περιμένετε έσοδα 345 εκ. αλλά πέρσι περιμέναμε €915εκ. και δεν πήραμε τίποτε. Τι γίνεται επιτέλους με αυτό το έργο; Πως χάσατε 600εκ. εν μία νυκτί; Πείτε μας.
Ακόμη, αναμένετε 277 εκ. έσοδα από επιλεγμένα περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν κατονομάζετε. Ποια είναι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και γιατί δεν μας τα λέτε; Τα κρύβετε;