10 Ιουλίου, 2015

Εθνική υποχρέωση η συμφωνία

Ο Πρωθυπουργός έχει σαφέστατη και ισχυρότατη εντολή. Έχει εντολή από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ιδίως με τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει το μήνυμα του δημοψηφίσματος. Έχει εντολή και στήριξη από το σύνολο της αντιπολίτευσης του δημοκρατικού τόξου, μέσω της σύσκεψης των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε στην ομιλία του ο Σπ. Δανέλλης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είμαστε όντως στην ώρα της αλήθειας.
Είμαστε ενώπιος ενωπίω, ο καθένας από εμάς, με τον εαυτό του, με τους πολίτες αυτού του τόπου και με τις επόμενες γενιές.
Ο Πρωθυπουργός έχει σαφέστατη και ισχυρότατη εντολή.
Έχει εντολή από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ιδίως με τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει το μήνυμα του δημοψηφίσματος.
Έχει εντολή και στήριξη από το σύνολο της αντιπολίτευσης του δημοκρατικού τόξου, μέσω της σύσκεψης των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Και εδώ πρέπει να σημειώσω ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από τη στιγμή που μπήκαμε στην περιπέτεια των προγραμμάτων στήριξης, κάτι που όμως δεν συνέβη σε καμία από τις άλλες χώρες που μπήκαν σε αυτές τις περιπέτειες, όπου το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων στήριζαν τις επιλογές και τις υποχρεώσεις.
Ο Πρωθυπουργός έχει επίσης την εντολή, μέσω της κραυγής του προθανάτιου άγχους όλων των παραγωγικών και των κοινωνικών φορέων του τόπου.
Εντολή που λέει: «βρες τρόπο για μια συμφωνία που μας κρατάει ζωντανούς, μας κρατάει μέσα στο ευρώ και άρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα».
Γιατί λοιπόν ζητάτε εξουσιοδότηση από το δικό μας Σώμα;
Μα είναι προφανές.
Είναι προφανές ότι επειδή στερούμαστε παντελώς της αξιοπιστίας των εταίρων μας ζητείται μια επιπλέον εγγύηση.
Μία εγγύηση από το σύνολο του πολιτικού συστήματος, από τους εκπροσώπους του Ελληνικού λαού.
Είναι Εθνική υποχρέωση όλων μας.
Είναι Εθνική υποχρέωση όλων όσοι νιώθουμε ότι στην πλάτη μας έχουμε το χρέος να κρατήσουμε όρθιο τον τόπο και την κοινωνία.
Να στηρίξουμε τον Πρωθυπουργό, δίνοντάς του ενισχυμένη εντολή να βρει τρόπο να γυρίσει από τις Βρυξέλες με μία συμφωνία, που να μας κρατάει μέσα στον πολιτισμένο κόσμο.
Τη Δευτέρα, αν είμαστε όρθιοι, που όλοι το ευχόμαστε και το ελπίζουμε, θα ανοίξουμε μια μεγάλη κουβέντα.
Έχουμε δρόμο μπροστά μας, θα έχουμε ευκαιρίες πολλές.
Όχι για άλλο λόγο, αλλά για να μας δώσει κάτι που συνεχώς αρνιόμαστε – είναι από τα χαρακτηριστικά μας επί δεκαετίες - την αυτογνωσία.
Να βρούμε γιατί φτάσαμε ως εδώ.
Πώς φτάσαμε ως εδώ και πόσο κόστισαν διάφορα, όπως η καταστροφική ασάφεια, όπως είναι το άχρηστο δημοψήφισμα που μας χώρισε και που δεν ξέρω τι καινούριο μας έφερε πέρα από το ότι μας οδήγησε χρονικά στην έξοδο από την ομπρέλα προστασίας του προγράμματος…
Να δούμε πόσο θα κοστίσει το δημοσιονομικό κενό, με τις νέες καμπούρες που φορτώνει στον ελληνικό λαό, πόσο θα κοστίσει η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, η καταστροφή της παραγωγικής και πραγματικής οικονομίας και βεβαίως οι απώλειες από το πρόγραμμα στήριξης που είχαμε λίγο πριν.
Η αναφορά σας κύριε Υπουργέ στο Δ.Ν.Τ. και στη διαπίστωσή του, που δεν είναι σημερινή γιατί πάντα το έλεγε, της αναγκαιότητας της αντιμετώπισης του χρέους έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο - που ευτυχώς αυτό το συμμερίζονται και άλλοι - δεν είναι καινούρια.
Αλλά δεν πρέπει να αναφερόμαστε «αλά καρτ» στις συμβουλές του Δ.Ν.Τ., γιατί αυτή η διαπίστωση συνοδεύεται και από ένα άλλο πακέτο, με μια άλλη φιλοσοφία και μια άλλη λογική που δεν νομίζω ότι είναι εκείνες που μας αρμόζουν.
Πολύ σύντομα τώρα…
Δεν πρέπει να πάψουμε να βλέπουμε το δάσος, κοιτώντας τα δέντρα ένα ένα ξεχωριστά.
Γιατί αυτό κινδυνεύουμε να κάνουμε, αν αναφερθούμε ξεχωριστά σε καθένα από τα μέτρα, που συνοδεύουν το πακέτο στήριξης.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η συμφωνία είναι μία συμφωνία T.I.N.A.
Που σημαίνει: There Is No Alternative.
Και είναι απόλυτα μονόδρομος, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο αρνητικά και προβληματικά είναι τα μέτρα για τον Ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία, μας δίνουν τη δυνατότητα της πρόσβασης και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν έχουμε σήμερα, δηλαδή στην ποσοτική χαλάρωση και στο πακέτο Γιουνκέρ, αλλά επίσης διατηρούν και την πρόσβαση σε αυτά που μέχρι σήμερα είχαμε στη διάθεσή μας και αύριο κινδυνεύουμε να μην έχουμε, δηλαδή στα διαρθρωτικά ταμεία και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Κλείνω λοιπόν λέγοντας ότι αν δεν συμφωνήσουμε με τους εταίρους – και ξέρετε δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά εξαρτάται και από εκείνους …
Και έχουμε ανοίξει νομίζω τον ασκό του Αιόλου, όπου δεν ξέρω εάν το σενάριο των «πρόθυμων και ικανών» είναι σε ισχύ και μας απειλεί…
Εάν λοιπόν τελειώσουμε με αυτήν τη συμφωνία έχει καλώς.
Εάν όχι, τότε μας περιμένει ο Τρίτος Κόσμος, διότι Βαλκάνια όπως τα ξέραμε δεν υπάρχουν.
Είδαμε την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου συνωθούνται στο σύνολό τους να μπουν στην ευρωπαϊκή αγκαλιά – είδατε τη Σερβία, πέρα από τις φαντασιώσεις κάποιων ότι είναι κάπου αλλού.
Ας μην είναι λοιπόν η δική μας γενιά, η δική μας θητεία και η δική μας εποχή αυτή που θα στερήσει από τις επόμενες γενιές, αυτό που κατακτήσαμε και αυτό που μας κρατάει στον πολιτισμένο κόσμο.
Και βεβαίως στην αγκαλιά της Δημοκρατίας, γιατί οποιαδήποτε περιπέτεια θέτει σε κίνδυνο τη Δημοκρατία και τη δημοκρατική ομαλότητα.
Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Σας ευχαριστώ.

* Ο Σπύρος Δανέλλης είναι βουλευτής Ηρακλείου

10 Ιουλίου 2015