Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το ζήτημα της εργασιακής εκμετάλλευσης μεταναστών, κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας, με αφορμή το περιστατικό εργασιακής εκμετάλλευσης στο δήμο Χαλανδρίτσας της Αχαΐας.
Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το ζήτημα της εργασιακής εκμετάλλευσης μεταναστών, κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας, με αφορμή το περιστατικό εργασιακής εκμετάλλευσης στο δήμο Χαλανδρίτσας της Αχαΐας.
Η μη ελεγχόμενη εργασία των μεταναστών στη χώρα μας, έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες, στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία έσοδα και συχνά έχει οδηγήσει στη δυσφήμιση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της χώρας μας στο εξωτερικό.
Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους εργαζόμενους μετανάστες: να διενεργεί τακτικούς ελέγχους στην αγορά εργασίας με στόχο να αποτρέψει περιστατικά εργασιακής εκμετάλλευσης και να προχωρήσει άμεσα στη κύρωση της Σύμβασης 129 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία προβλέπει πρόσθετους ελέγχους στον τομέα των γεωργικών εργασιών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τους κκ. Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Θέμα: Εργασιακή εκμετάλλευση μεταναστών
Η πρόσφατη αποκάλυψη εργασιακής εκμετάλλευσης μεταναστών στο δήμο Χαλανδρίτσας της Αχαΐας φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο το καθεστώς της μη ελεγχόμενης εργασίας των μεταναστών στη χώρας μας. Συγκεκριμένα, έπειτα από καταγγελία, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δύο ατόμων με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων.
Όπως κατήγγειλαν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι, ακολούθησαν ομοεθνή τους που τους υποσχέθηκε εργασία στη χώρα μας σε πτηνοτροφική επιχείρηση. Με την άφιξή τους στην Πάτρα όμως, τους εγκατέστησαν σε οίκημα με ελλιπή πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής, ελλιπή σίτιση και θέρμανση και εξαναγκάζονταν να δουλεύουν καθημερινά χωρίς ανάπαυση σε άθλιες συνθήκες. Όπως κατήγγειλαν, ο φερόμενος ως δράστης τους ασκούσε ψυχολογική πίεση και δεν τους κατέβαλε τις συμφωνηθείσες αμοιβές. Επιπλέον τους επιτηρούσε συνεχώς, συχνά και με την απειλή όπλων, προβαίνοντας σε χρήση ψυχολογικής και σωματικής βίας πλέον της εργασιακής τους εκμετάλλευσης. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία διαπιστώθηκε ότι οι δύο συλληφθέντες, χρησιμοποιούσαν συστηματικά αλλοδαπούς εργάτες, με αντίστοιχο τρόπο.
Στο Ποτάμι έχουμε επισημάνει στις θέσεις μας, ότι οι νόμιμοι μετανάστες πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Η Πολιτεία οφείλει να διενεργεί αυστηρούς ελέγχους στην αγορά εργασίας για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και να παρέχει πλαίσιο προστασίας στους μετανάστες που πέφτουν θύματα κυκλωμάτων μαύρης εργασίας και trafficking.
Με δεδομένο ότι η εργασιακή εκμετάλλευση μεταναστών έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, δυσφημώντας και τα προϊόντα της αγροτοκτηνοτροφικής μας παραγωγής και με δεδομένο ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμα κυρώσει τη Σύμβαση με αριθμό 129 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία προβλέπει πρόσθετους ελέγχους στον τομέα των γεωργικών εργασιών παρά το γεγονός ότι ήδη από το έτος 2013, είχε συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, η οποία θα μελετούσε το περιεχόμενο της σύμβασης και θα εισηγούνταν σχετικώς στη Βουλή.
Με βάση τα ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στους μετανάστες της περιοχής και να μην γίνονται θύματα κυκλωμάτων εκμετάλλευσης και trafficking;
2) Είναι σε γνώση σας η εισήγηση της “ομάδας εργασίας” που ασχολήθηκε με την εν λόγω σύμβαση;
3) Προτίθεστε να φέρετε για κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο την Σύμβαση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας με αριθμό 129; Αν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας