3 Απριλίου, 2015

Eρώτηση σχετικά με την επαναφορά του πτητικού επιδόματος για τους διασώστες του ΕΚΑΒ

Οι Βουλευτές του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, κ.κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας-Λάρισας και Κατερίνα Μάρκου-Β’ Θεσσαλονίκης κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με την επαναφορά του πτητικού επιδόματος για τους διασώστες του ΕΚΑΒ προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών.

Οι ιπτάμενοι διασώστες του τμήματος αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ επιτελούν έργο δυσχερές και επικίνδυνο. Από την αρχή λειτουργίας του τμήματος το 1992 συνέβησαν τρία δυστυχήματα με απώλειες 15 ατόμων (διασώστες, ιατροί, ασθενείς και χειριστές). Με το Ν. 4024/2011, οπότε και καταργήθηκε η πλειοψηφία των επιδομάτων, έπαψε να χορηγείται στους διασώστες το πτητικό επίδομα, ενώ διατηρήθηκε για ιατρούς και ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας. Παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις των αρμόδιων Υπουργών για αποκατάσταση της αδικίας, η δαπάνη για τους 20 περίπου διασώστες του ΕΚΑΒ δεν έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι σήμερα. Ως ύστατο μέσο πίεσης, από 01/04/2015 οι ιπτάμενοι διασώστες αποφάσισαν τη διακοπή των πτήσεων, έως ότου δοθεί οριστική λύση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ειδικά για νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Ερωτώνται, λοιπόν, οι Υπουργοί, εάν θα αναλάβουν πρωτοβουλία για την επαναφορά του πτητικού επιδόματος στους διασώστες του ΕΚΑΒ;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1) ΥΓΕΙΑΣ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Επαναφορά του πτητικού επιδόματος για τους διασώστες του ΕΚΑΒ».

Οι ιπτάμενοι διασώστες του τμήματος αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία στα αεροπορικά μέσα για την παροχή πρώτων βοηθειών και αεροδιακομιδών ασθενών, εντός και εκτός επικράτειας, επιτελούν έργο δυσχερές και επικίνδυνο. Ειδικότερα, από την αρχή λειτουργίας του τμήματος το 1992 συνέβησαν τρία δυστυχήματα με απώλειες 15 ατόμων (διασώστες, ιατροί, ασθενείς και χειριστές).

Με βάση τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 19 του Ν. 1193/1981 παρασχέθηκε ειδικό επίδομα στους γιατρούς του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με αεροπορικά μέσα σε ασθενούντα άτομα, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Το 1994 επεκτάθηκε η χορήγηση του ανωτέρω επιδόματος στα πληρώματα των ασθενοφόρων και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΚΑΒ που εργάζεται σε αεροδιακομιδές ασθενών. Με την παρ. 1 του άρθρου 30 του Ν. 4024/2011, οπότε και καταργήθηκε η πλειοψηφία των επιδομάτων, έπαψε να χορηγείται στους διασώστες, ενώ διατηρήθηκε για ιατρούς και ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας.
Επειδή, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις των αρμόδιων Υπουργών για αποκατάσταση της αδικίας, η δαπάνη για τους 20 περίπου διασώστες του ΕΚΑΒ δεν έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι σήμερα.

Επειδή, ως ύστατο μέσο πίεσης, από 01/04/2015 οι ιπτάμενοι διασώστες αποφάσισαν διακοπή των πτήσεων, έως ότου δοθεί λύση, με ό, τι αυτό συνεπάγεται ειδικά για νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Θα αναλάβετε πρωτοβουλία για την επαναφορά του πτητικού επιδόματος στους διασώστες του ΕΚΑΒ;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας
Κατερίνα Μάρκου - Β’ Θεσσαλονίκης