12 Μαρτίου, 2015

Ερώτηση σχετικά με την ασαφή πρόθεση επανασύστασης των Μ.Ο.Μ.Α.

Ερώτηση αναφορικά με την πρόθεση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένου να επανασυστήσει τις Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως (Μ.Ο.Μ.Α.) κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές του Ποταμιού κ. Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Ερώτηση αναφορικά με την πρόθεση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένου να επανασυστήσει τις Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως (Μ.Ο.Μ.Α.) κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές του Ποταμιού κ. Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Ανάμεσα σε άλλα, οι βουλευτές ζητούν από το Υπουργείο να τους εξηγήσει τον σκοπό επανασύστασης την εν λόγω υπηρεσίας και για την σχέση κόστους - οφέλους που θα προκύψει από μια τέτοια ενέργεια.

Την απορία τους, επίσης εκφράζουν οι βουλευτές σχετικά με την εξεύρεση των κονδυλίων που απαιτούνται για την λειτουργία μια υπηρεσίας που προαπαιτεί την κατοχή και συντήρηση βαρέων οχημάτων και μηχανημάτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Αθήνα, 12/3/2015

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: «Ασαφής η πρόθεση επανασύστασης των Μ.Ο.Μ.Α.»

Όταν ζητήθηκε η αρωγή των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εκτεταμένες καταστροφές στις βασικές υποδομές της χώρας μέσω της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Κατασκευής Έργων Ανασυγκροτήσεως (Σ.Υ.Κ.Ε.Α.) με τις επτά Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως (Μ.Ο.Μ.Α.), ήταν τα τέλη της δεκαετίας του 1950.
Τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά δεδομένα των επόμενων είκοσι ετών από τότε, ήταν τέτοια, που συνηγορούσαν στην χρήση και αξιοποίηση των ενόπλων δυνάμεων ως φορέων ανασυγκρότησης του κράτους και κατασκευής δημόσιων έργων κοινής ωφέλειας.

Το 1981 η Ελλάδα συνδέθηκε πολιτικά με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και έκτοτε η εθνική νομοθεσία οφείλει να ενσωματώνει το πρωτογενές ενωσιακό δίκαιο και να εναρμονίζεται με τους κανόνες του παράγωγου ενωσιακού δικαίου. Ιδίως δε στον τομέα των δημόσιων έργων, ως γνωστόν, η κείμενη νομοθεσία είναι κατά βάση κοινοτικής προέλευσης.

Κατά την θητεία της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη η Σ.Υ.Κ.Ε.Α. και οι Μ.Ο.Μ.Α. με το άρθρο 18 του Ν. 2026/92 καταργήθηκαν και ένας μεγάλος αριθμός βαρέων μηχανημάτων και οχημάτων που βρισκόταν στην κατοχή τους εκποιήθηκαν.
Σε πρόσφατη ανακοίνωση του ο Υπουργός Άμυνας κατά την διάρκεια της επίσκεψης στον Έβρο, προανήγγειλε ότι η Μ.Ο.Μ.Α. επανιδρύεται και συγκεκριμένα εντός του προσεχούς εξάμηνου θα λειτουργήσει πιλοτικά στο τμήμα Μηχανικού Στρατού του Λουτρακίου, προκειμένου να επιταχυνθούν τα δημόσια έργα και να μπει τέλος στην ασυδοσία των ιδιωτών εργολάβων που εκμεταλλεύονται τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε συνέχεια της πολιτικής απόφασης επανασύστασης των Μ.Ο.Μ.Α. ακολούθησε – σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα του τύπου - έγγραφη διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωσταράκου προς το ΓΕΣ για άμεση  ενέργεια ώστε να «εξεταστούν οι συνθήκες και οι προοπτικές Επανασύστασης της ΜΟΜΑ».

Σε αντιδιαστολή, λίγες ημέρες αργότερα, ο Υφυπουργός Άμυνας κ. Τόσκας με δηλώσεις του αναφέρει χαρακτηριστικά: « Η ΜΟΜΑ θα επανασυσταθεί, όχι με τη μορφή που είχε τότε, γιατί τώρα υπάρχουν και δεσμεύσεις με την ΕΕ. Για παράδειγμα δεν μπορείς να μπεις σε διαγωνισμούς, όταν υπάρχουν δεσμεύσεις''.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει μια ασάφεια ως προς τις προθέσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας - που δεν λογίζεται δημιουργική - αναφορικά με την επανασύσταση ή όχι των Μ.Ο.Μ.Α. καθώς και την συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων στα δημόσια έργα.

Το ΠΟΤΑΜΙ έχοντας εντοπίσει τέτοιου είδους ζητήματα που προκύπτουν από την διαφορετικότητα της πολιτικής βούλησης σε σχέση με την πραγματικότητα των ενόπλων δυνάμεων, στο πρόγραμμά του, έχει προτείνει την θέσπιση «Συμβουλίου Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής» που θα εξετάζει τέτοιου είδους πολιτικές πρωτοβουλίες στρατηγικά, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο μακροχρόνιος σχεδιασμός, η συνέχεια και εκμετάλλευση της συσσωρευμένης-πολυετούς και πολυεπίπεδης γνώσης και εμπειρίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και να αποφευχθεί η εξυπηρέτηση προσωπικών ή κομματικών συμφερόντων προς το κοινό καλό.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

 • Θα επανασυσταθεί τελικά η ΜΟΜΑ όπως εξαγγέλθηκε;
 • Έχουν ελεγχθεί όλες οι νομικές παράμετροι και οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί περί Ανταγωνισμού;
 • Ποιος ο σκοπός που θα εξυπηρετεί η ανασύσταση της ΜΟΜΑ;
 • Έχει προηγηθεί της πολιτικής απόφασης στρατηγικός σχεδιασμός και σχετική οικονομοτεχνική μελέτη που αναδεικνύει την σχέση κόστους - οφέλους από μια τέτοια ενέργεια;
 • Ο τεχνικός εξοπλισμός και τα βαρέα μηχανήματα και οχήματα που απαιτούνται για την λειτουργία της υπηρεσίας από πού θα ανευρεθούν, ποιο το κόστος, ποιο το κόστος συντήρησης τους και από ποιο κονδύλι θα καλυφθούν οι σχετικές δαπάνες;
 • Το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό που θα στελεχώσει την υπηρεσία θα προέρχεται αποκλειστικά από το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας ή και από την ελεύθερη αγορά με συμβάσεις εργασίας;
 • Οι ερωτώντες Βουλευτές
  Γρηγόρης Ψαριανός - Β΄ Αθήνας
  Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου

  12 Μαρτίου 2015