26 Φεβρουαρίου, 2015

Ερώτηση σχετικά με την αδυναμία ανανέωσης των αδειών πωλητών στις λαϊκές αγορές

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί επαγγελματίες πωλητές των λαϊκών αγορών ανά την επικράτεια στην ανανέωση των αδειών τους επισημαίνει η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου με ερώτησή της προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Σύμφωνα με το ν. 4264/2014, για την ανανέωση της άδειας επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών, απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, μεταξύ των λοιπών δικαιολογητικών. Λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που έχουν πλήξει και αυτόν τον κλάδο, είναι αρκετοί οι πωλητές που αδυνατούν να προμηθευτούν αυτές τις ενημερότητες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τις άδειες και, κατά συνέπεια, το μοναδικό μέσο βιοπορισμού τους, από 2/3/2015, οπότε και ολοκληρώνεται η διαδικασία της ανανέωσης.
Μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης, 500 περίπου από τους 1.300 πωλητές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται χρόνια στο χώρο αυτό, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο αυτό.

Η βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται - και πότε - να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος, στην κατεύθυνση της παράτασης της σχετικής προθεσμίας ώστε να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι επαγγελματίες πωλητές να επωφεληθούν των δυνατοτήτων ρύθμισης των οφειλών τους, κατόπιν και των εξαγγελιών της κυβέρνησης για νέα δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης.

Το Ποτάμι έχει υποστηρίξει ότι, πέρα από την αναγκαία πια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι πρέπει πρώτα να δουλεύουν και μετά να πληρώνουν αναλογικά τις εισφορές τους. Είναι παράλογο να στερούνται του μοναδικού μέσου που διαθέτουν για να αποπληρώσουν τις όποιες οφειλές τους στο κράτος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας

ΘΕΜΑ: Αδυναμία ανανέωσης αδειών πωλητών στις λαϊκές αγορές

Σύμφωνα με το ν. 4264/2014, για την ανανέωση της άδειας επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών, απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, μεταξύ των λοιπών δικαιολογητικών.

Λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που έχουν πλήξει και αυτόν τον κλάδο, είναι αρκετοί οι πωλητές που αδυνατούν να προμηθευτούν αυτές τις ενημερότητες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τις άδειες και, κατά συνέπεια, το μοναδικό μέσο βιοπορισμού τους, από 2/3/2015, οπότε και ολοκληρώνεται η διαδικασία της ανανέωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θράκης – Θεσσαλίας, με μία πρόχειρη εκτίμηση, μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης, 500 περίπου από τους 1.300 πωλητές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται χρόνια στο χώρο αυτό, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να χάσουν τις άδειές τους.

Πρόσφατα, η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να παραλαμβάνει δικαιολογητικά για ανανέωση των αδειών αρμοδιότητάς της χωρίς την προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, με την πρόθεση να μην αφαιρεθεί καμία άδεια εξ αυτού του λόγου. Για την υπόλοιπη επικράτεια, αρμόδιοι για την ανανέωση είναι οι δήμοι (εκτός από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης όπου είναι αρμόδια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας).

Από τα παραπάνω, είναι προφανές πως απαιτείται νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος με ενιαίο τρόπο για όλη την επικράτεια, στην κατεύθυνση της παράτασης της σχετικής προθεσμίας ώστε να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι επαγγελματίες πωλητές να επωφεληθούν των δυνατοτήτων ρύθμισης των οφειλών τους, κατόπιν και των εξαγγελιών της κυβέρνησης για νέα δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης (η προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις του προηγούμενου ν. 4305/2014 λήγει στις 3/3/2015).

Το Ποτάμι έχει υποστηρίξει ότι, πέρα από την αναγκαία πια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι πρέπει πρώτα να δουλεύουν και μετά να πληρώνουν αναλογικά τις εισφορές τους. Είναι παράλογο να στερούνται του μοναδικού μέσου που διαθέτουν για να αποπληρώσουν τις όποιες οφειλές τους στο κράτος.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ανήκει στις προθέσεις σας η χορήγηση παράτασης στην εφαρμογή της ρύθμισης του ν. 4264/2014 ώστε να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πωλητές των λαϊκών αγορών να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να διατηρήσουν τις άδειές τους και πότε θα δοθεί αυτή;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

 

Σχετικά