20 Μαρτίου, 2015

Ερώτηση με θέμα τα προβλήματα των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Ερώτηση προς τον Υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Καμμενό, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλιάς & Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, καθώς και στον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε η βουλευτής του Ποταμιού κα. Σταυρούλα Αντωνάκου.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Καμμενό, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλιάς & Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, καθώς και στον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε η βουλευτής του Ποταμιού κα. Σταυρούλα Αντωνάκου, σχετικά με τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά και γενικότερα για το μέλλον της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα μας.

Η ερώτηση της βουλευτού του Ποταμιού αφορά: (α) στην εξόφληση των οφειλόμενων αποδοχών των εργαζομένων από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, αλλά και στο πρόβλημα της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων από τον Απρίλιο του 2012 (β) στο τι θα γίνει με τις εμπορικές δραστηριότητες του Ναυπηγείου και πώς θα αντιμετωπιστεί το βασικό πρόβλημα που έχει προκύψει με την Ε.Ε. σχετικά με την απαγόρευση κατασκευής πλοίων ξένων πολεμικών ναυτικών, καθώς και (γ) στο ποιο είναι το σχέδιό της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας της πατρίδας μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς : Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο
Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη
Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Πάνο Σκουρλέτη

Θέμα: «Προβλήματα εργαζόμενων ναυπηγείων Σκαραμαγκά»

Τα προβλήματα για τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν έχουν τέλος. Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η τύχη των εργαζομένων και του τελευταίου υποβρυχίου 214, βρίσκονται ξανά σε κίνδυνο. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί για τον Φεβρουάριο και με ανακοίνωσή τους θέτουν ξανά μια σειρά καίριων ερωτημάτων σχετικά με το μέλλον του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην πατρίδα μας αλλά και του εργασιακού μέλλοντος τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση των εργαζομένων:

1. Υπάρχει πρόβλημα στην καταβολή των δεδουλευμένων τους.

2. Υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλιση τους.

3. Υπάρχει πρόβλημα με την βιωσιμότητα του εργασιακού περιβάλλοντός τους.

Επειδή το Ποτάμι προτείνει:

 • Ενθάρρυνση της σύμπραξης των ναυπηγείων με τα πανεπιστήμια, λιμενικούς και εφοπλιστικούς φορείς της χώρας στο πλαίσιο συνεργασίας για τον εντοπισμό και αξιοποίηση ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος και την εξειδίκευσή τους.
 • Την θεσμοθέτηση επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων, ώστε να στηριχθεί η ελληνική ναυτιλιακή τεχνολογία, οι ελληνικές εταιρείες που βρίσκονται στην περιφέρεια της ναυτιλιακής δραστηριότητας και να ενθαρρυνθούν νεοφυείς ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
 • Μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική ολοκληρωμένης ναυτιλιακής ανάπτυξης, που ενισχύει και συνδέει αποκομμένες, μέχρι στιγμής, οικονομικές δραστηριότητες μέσω της δημιουργίας ενός ναυτιλιακού cluster (συνεργατικού σχηματισμού).
 • Με βάση τα παραπάνω ερωτούνται οι κκ. Υπουργοί:

  1. Τι θα γίνει με την εξασφάλιση της πληρωμής των οφειλομένων αποδοχών των εργαζομένων από την ιδιοκτήτρια εταιρεία αλλά και με την ασφάλιση των εργαζομένων από τον Απρίλιο του 2012;

  2. Τι θα γίνει με τις εμπορικές δραστηριότητες του Ναυπηγείου και πως θα αντιμετωπιστεί το βασικό πρόβλημα που έχει προκύψει με την Ε.Ε. σχετικά με την απαγόρευση κατασκευής πλοίων ξένων πολεμικών ναυτικών;

  3. Ποιο είναι το σχέδιό σας για την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας της πατρίδας μας;

  Η ερωτούσα Βουλευτής:
  Σταυρούλα Αντωνάκου - Α’ Πειραιά

  20 Μαρτίου 2015