19 Μαρτίου, 2015

Ερώτηση για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή των μεγάλων οδικών έργων

Ερώτηση για τις σοβαρές καθυστερήσεις στην κατασκευή των μεγάλων οδικών έργων της χώρας κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Ερώτηση για τις σοβαρές καθυστερήσεις στην κατασκευή των μεγάλων οδικών έργων της χώρας κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Μετά την επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις αυτοκινητόδρομους -«Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», «Ιόνια Οδός», «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65» και «Ολυμπία Οδός»- (Ν. 4219/2013) προβλέφθηκε να παραδοθούν έως τις 31.12.2015. Ωστόσο, ήδη υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις. Για τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου το Υπουργείο Υποδομών εκτιμά ότι μπορεί να παραδοθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016, ωστόσο η κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου δεν έχει ακόμα εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθεί το τελικό χρονοδιάγραμμα. Σε σχέση με τον Ε65, ενώ είναι εντός χρονοδιαγράμματος, πρόκειται μόνο για το ένα από τα τρία τμήματα, από Ξυνιάδα Δομοκού έως Τρίκαλα. Τα τμήματα -Α/Κ Καλλιθέας-Α/Κ Τρικάλων και Α/Κ Ξυνιάδας-Α/Κ Λαμίας- δεν έχουν καν περιληφθεί στον κατάλογο Μεγάλων έργων του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020, που υποβλήθηκε στην Κομισιόν.

Το «ΠΟΤΑΜΙ» ζητά απαντήσεις, εάν θα υπάρξει ολοκλήρωση των έργων εντός χρονοδιαγράμματος, ώστε αφενός να μην εγερθεί αίτημα αποζημίωσης έναντι του Δημοσίου για καθυστερήσεις αφετέρου να μην υπάρξει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Επιπλέον, αναμένουμε απάντηση, εάν το Υπουργείο εξετάζει αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής των διοδίων, καθώς υπήρξε σημαντικότατη αύξηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: «Σοβαρές καθυστερήσεις στην κατασκευή των μεγάλων οδικών έργων της χώρας».

Με το Ν. 4219/2013 τροποποιήθηκαν οι αρχικές συμβάσεις και έγινε επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις αυτοκινητόδρομους -«Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», «Ιόνια Οδός», «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65» και «Ολυμπία Οδός»-. Το Δημόσιο ανέλαβε όλα τα βάρη και τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση, ενώ παράλληλα υπήρξε σημαντική αύξηση της τιμής των διοδίων. Οι τέσσερις αυτοκινητόδρομοι προβλέπεται να παραδοθούν έως τις 31.12.2015, με την εξαίρεση δύο τμημάτων: της σήραγγας Κλόκοβας στην Ιόνια Οδό και του κόμβου Ρίου στην Κορίνθου - Πάτρας, που πήραν παράταση έως τον Ιούνιο του 2016.

Κατά την παρουσίαση των έργων, το Υπουργείο Υποδομών παραδέχθηκε ότι τα «χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, όμως εφικτά». Ωστόσο, ήδη υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις. Ειδικότερα, αδιευκρίνιστος παραμένει ο χρόνος παράδοσης των τριών σηράγγων στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα (αυτοκινητόδρομος Αιγαίου). Το Υπουργείο Υποδομών εκτιμά ότι ο αυτοκινητόδρομος μπορεί να παραδοθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016, ωστόσο η κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου δεν έχει ακόμα εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθεί το τελικό χρονοδιάγραμμα. Επιπλέον, από τα έξι «ανοιχτά» οδικά τμήματα, από τον Ευαγγελισμό έως τη Ραψάνη, κανένα δεν έχει ολοκληρωθεί. Εντός χρονοδιαγράμματος είναι ο Ε65, ωστόσο μόνο για το ένα από τα τρία τμήματα, από Ξυνιάδα Δομοκού έως Τρίκαλα. Τα τμήματα -Α/Κ Καλλιθέας-Α/Κ Τρικάλων και Α/Κ Ξυνιάδας-Α/Κ Λαμίας- δεν έχουν καν περιληφθεί στον κατάλογο Μεγάλων έργων του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020, που υποβλήθηκε στην Κομισιόν.

Στο Ποτάμι υποστηρίζουμε την έγκαιρη πραγματοποίηση στοχευμένων δημόσιων συγχρηματοδοτούμενων έργων υποδομής, τα οποία συμβάλλουν στην επενδυτική τόνωση της χώρας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες; Θα υπάρξει ολοκλήρωση και παράδοση των έργων εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, ώστε –εκτός των άλλων- αφενός να μην τεθεί και πάλι ζήτημα αποζημίωσης έναντι του Δημοσίου για τις καθυστερήσεις αφετέρου να μην υπάρξει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ;

2) Εξετάζετε την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής των διοδίων;

Ο ερωτών βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας

19 Μαρτίου 2015

διαβάστε επίσης