30 Μαρτίου, 2015

Ερώτηση για την συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου από κοινού με τις Η.Π.Α.

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εξωτερικών κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και Νίκο Κοτζιά, κατέθεσε ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου με Το Ποτάμι κ. Σπύρος Δανέλλης, με αφορμή τις προτάσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Καμμένου, για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου από κοινού με τις Η.Π.Α., σε ποσοστό 70-30.

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εξωτερικών κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και Νίκο Κοτζιά κατέθεσε ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου με Το Ποτάμι κ. Σπύρος Δανέλλης, με αφορμή τις προτάσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Καμμένου, για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου από κοινού με τις Η.Π.Α., σε ποσοστό 70-30.

Με την ερώτησή του ο κ. Δανέλλης ζητά να πληροφορηθεί σε ποιο βαθμό οι προτάσεις του κ. ΥΠ.ΕΘ.Α. έτσι όπως διατυπώθηκαν προς την υφυπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α., αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, κα Βικτόρια Νούλαντ αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι υπάρχουν άλλοι αρμοδιότεροι Υπουργοί από τον κ. Καμμένο για αυτού του τύπου τα θέματα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Δανέλλη:

Προς τους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας & Εξωτερικών κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και Νίκο Κοτζιά.

Θέμα: «Πρόταση συνεκμετάλλευσης ενεργειακών αποθεμάτων Αιγαίου με ΗΠΑ σε ποσοστό 70-30% από κ. Υπουργό ΕΘ.Α.».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Καμμένος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Η.Π.Α. φέρεται να πρότεινε στην υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, κα Βικτόρια Νούλαντ, να γίνει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου του Αιγαίου σε ποσοστό 70-30%, με μία συμφωνία μεταξύ Κυβερνήσεων (GtoG - Government to Government agreement).

Δεδομένου ότι τα ζητήματα εξωτερικής, όπως και ενεργειακής πολιτικής οφείλουν να τα χειρίζονται οι αρμόδιοι Υπουργοί, οι οποίοι από όσο φανταζόμαστε χαίρουν ακόμη της εκτίμησης του κ. Πρωθυπουργού.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. θα πρέπει να σέβεται το θεσμικό πλαίσιο και τον τρόπο λειτουργίας που διέπουν τον τομέα της έρευνας και της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της χώρας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Αν είναι ενήμεροι των προτάσεων του κ. ΥΠ.ΕΘ.Α. προς την κυβέρνηση των Η.Π.Α.;

2. Αν συμφωνούν με τις παραπάνω προτάσεις και σε ποιο βαθμό αυτές είναι συμβατές με το σχεδιασμό έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της χώρας;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

30 Μαρτίου 2015